Gündem

Marmaris’teki sel felaketi, gün ağarınca ortaya çıktı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde geçmiş şeb ezanı saatlerinde başlayıp, sabahleyin saatlerine derece bitmeme fail boğanak yağışın tesiri gün ağarınca ortaya çıktı.

Marmaris’teki sel felaketi, gün ağarınca ortaya çıktı
05-12-2021 13:49

Akşam saatlerinde tesirini arttırarak sabahleyin saatlerine derece bitmeme fail boğanak yağmur Marmaris'te yaşamı aksi etkiledi. İçmeler Mahallesi'ndeki Kayabal Deresi'nin boğanak yağmur sonrası debisinin artarak taşması kararı geçmiş belirlemelere gereğince 16 ev ve şehremaneti binasının döşeme katlarını su bastı. Bazı vasıtaların ise selden dokunca görmüş olduğu öğrenildi. Yolların nehre döndüğü yağmur ondan sonra İçmeler Mahallesi ile beraberce Osmaniye, Orhaniye ve Bayır mahallelerinde de kimi ev ve iş yerlerini su bastı.

“Selin tesiri gün ağarınca ortaya çıktı”

Muğla Büyükşehir ve Marmaris Belediyesi ekiplerinin şeb saatlerinden itibaren icra ettiği icraat sabahleyin saatlerinde de bitmeme etti. Oluşan sel zımnında bozulan ve kapanan metodları ayırmak düşüncesince icraat sürüyor. Selin ormanlık alandan getirmiş olduğu odun parçaları ile molozlar iş makineleri ile bulundukları yerlerden kaldırılıyor.

“Metrekareye 91 kilo yağmur düştü”

Meteorolojinin sert boğanak yağmur uyarısının peşi sıra tahsil edilen önlemler henüz şişman felaketlerin yaşanmasının önüne geçti. Metrekareye 91 kilo yağışın düşmüş olduğu Marmaris'te rastgele müşterek dirilik kaybının yaşanmaması ise avunan deposu oldu.

“Sel vakası ile yaşamaya alışmamız lazım”

Marmaris Kod 48 Çevre Koruma Derneği Başkanı Murat Ersan, yaşanmış olan orman yangınlarının selin tesirini arttırdığını anlatım ederek, “Geceden itibaren etkin kol arkadaşlarımıza tığ de dayanak vermeye çalıştık. Zaman devir aracımızın giremediği bölgeler he oralardan art değişmek durumunda kaldık. İçmeler, Orhaniye ve Osmaniye'yi çamurlu sel bastı. Bundan sonradan orman yangınları ile nite yaşamaya alışmamız gerektiği gibi, sel ile de yaşamaya alışmamız icap ettiğini gördük. Çünkü buralar ağaçlanmadan sel basmayacak bir duruma dönemeyiz. Bu da 3-5 yıl süresince bu sellere alışmamız icap ettiğini ve selle uğraş etmemiz gerektiği anlamına geliyor. Tüm amme büyüklenme ve kuruluşları beraberlik ile şeb süresince aşırı güç şerait dibine çalıştı. Hepsine aşırı teşekkürname ediyorum” dedi.

Güldemet Kızıl
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?