Yaşam

Munzur Vadisi'nin cana yakın sincapları şita hazırlığında

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde toprak düzlük Munzur Vadisi Milli Parkı'ndaki sincaplar, sonbaharın gelişiyle toprağa ve yuvalarına gıda depolayarak şita hazırlığı yapıyor.

Munzur Vadisi'nin cana yakın sincapları şita hazırlığında
24-10-2021 09:43
Tunceli
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Munzur Vadisi'nin cana yakın sincapları şita hazırlığında

Doğal, zamanı ve kültürel güzellikleriyle öne çıkan 1500 rakımlı Ovacık ilçesi, herhangi bir sezon yöre il ve ilçelerden baş döndürücü sayıda ziyaretçinin yol uğrağı noktayı oluyor.

Munzur Gözeleri, Mercan Vadisi, Kepır Yaylası ve Kırkmediven Şelalesi'nin bulunmuş olduğu ilçe, Türkiye'nin en iri ulusal parkları ortada arazi düzlük Munzur Vadisi Milli Parkı'na da ev sahipliği yapıyor.

Sonbahar renkleriyle görülmeye bedel güzellikler sunan ulusal park, dokunulmamış doğası ve ensesi kalın flora çeşitliliğiyle nice enerjik şekline dirim piyasası sağlıyor.

Meşe, söğüt, ceviz, huş, kavak, fındık ve ayrışık yabanıl ürün ağaçlarının büyüdüğü ulusal parkta, avlanması haram ve siper altında bulunan bozayı, çandır keçisi, kurt, domuz, sansar, su samuru, tilki ve baykuş üzere hayvanat yaşıyor.

Havaların soğumasıyla ulusal parktaki ağaçlarda sık sık tanıdık kahverengi ve yağız mülevven sincaplar da kışın yaşamda kalabilmek düşüncesince güzün araç depoluyor.

Milli parktaki meşe ağaçlarına tırmanarak dallardaki palamutları incitici dişleriyle koparan sincaplar, hem karınlarını doyuruyor aynı zamanda ağızlarına koydukları palamutları yuvalarına taşıyor.

Yiyecek yerine tükettikleri meşe palamudu, fındık, kestane, koz üzere tohumları değişik bölgelere hafız ve haiz sincaplar, daima çalışkanlık biçiminde oldukları bölgedeki ormanların gelişmesine ve gelişmesine de araştırma görevlisi oluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?