Gündem

Ormancılar yangınlarla mücadeleye Antalya'da hazırlanıyor

Ülke genelindeki orman teşkilatında vazifeli 2 bin pres şefi, Antalya'da Türkiye'nin bir tane Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi'nde yangınlarla mücadeleye hazırlanıyor.

Ormancılar yangınlarla mücadeleye Antalya'da hazırlanıyor
24-04-2022 12:33
Antalya

Döşemealtı ilçesinde kestirmece 10 sene ilk kurulan merkezde, yangınlarda dinamik mücadele yürütebilmek üzere domestik ve ecnebi katılımcılara kuramsal ve kullanışlı eğitim veriliyor.

Bugüne denli 16 ülkeden 238 kişiyi ağırlayan merkezde, gelişigüzel sene "yangın mevsimi" (Orman Kanunu'na mucibince mayıs kocaoğlan esasen teşrinisani kocaoğlan sonuna kadarki dönem, yangın mevsimi kendisine tanımlanıyor) evveliyat Türkiye'deki orman teşkilatı personelleri tahsile yayıncı tutuluyor.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, AA muhabirine, yangın mevsiminin yaklaştığını ve buna müteveccih lazım hazırlıkları sürdürdüklerini söyledi.

Bir taraftan yangın çıkmaması düşüncesince benzer olduğunca şahıslara ulaşarak bilgilendirme yaptıklarını, okullarda temaşa gösterileri ile öğrencileri bilinçlendirdiklerini dile getiren Dikici, başka taraftan da düzenleme üyelerini muhtemel yangınlara erinç eğittiklerini kaydetti.

Her hafta 150 insana eğitim

Yangın mevsimi evveliyat gelişigüzel sene Orman Genel Müdürlüğünde dinamik pres şeflerine, korunum memurlarına, işçilere kuramsal ve kullanışlı eğitim verildiğini tamlayan Dikici, şunları söyledi:

"Şu anda 2 bin pres şefimizi Antalya'da tahsile yayıncı tutuyoruz. Türkiye'nin ayrışık bölgelerinden gelişigüzel hafta 150 ad gelip tatbikatlara, eğitimlere katılıyor. Bunun beraberinde korunum memurlarımızı, işçilerimizi eğitiyoruz. Her mevrut ekip 5 devir eğitim alıyor, 3 devir büroda teorik, 2 devir de arazide kullanışlı eğitim görüyor. Temsili yangın çıkarıyoruz, söndürüyoruz, arazöz, gelberi kullandırıyoruz."

Merkezin arsıulusal bölgeye fariza verdiğini aktaran Dikici, sonuç 2 senedir müstevli zımnında yabancılara müteveccih eğitimlere aralık verildiğini fakat bu sene Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü iş birliğiyle baştan ayrımlı ülkelerden ormancıları ağırlayacaklarını kaydetti.

Vatandaşları duygun ve titiz olmaya çağırdı

Vedat Dikici, anahtar materyal dair da lazım takviyelerin yapıldığını bildirdi. Özellikle iklim araçlarının sayısının arttığına ayraç fail Dikici, "Antalya'da sabık sene 5 helikopter vardı, bu sene 10 helikopter, 2 pare de arttırma tayyare olacak. 12 iklim aracımız, müşterek de dalavere helikopterimiz ile yangınlara engelleme edeceğiz. Yangın mevsimi evveliyat elden yalnızca eksiksiz hazırlıklarımızı tamamladık." dedi.

Yangınlarla mücadelede yalnızca teşkilatın çabasının tam gelmeyeceğini tabir fail Dikici, vatandaşların da lazım hassasiyeti göstermesi icap ettiğini belirterek, "Geçen yılki felaketi unutmayalım, o çektiğimiz acıları esasen yaşamayalım. Açıkta acı yakmayalım, pikniğe gidip dalgınlık yapmayalım, otomobilden sigarayı atmayalım. Her şeye ilgi edelim. Vatandaşlarımıza baş döndürücü titiz olmaya çağırma ediyorum." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?