Dünya

Pentagon: NATO Mukabele Kuvveti düşüncesince maksut talepleri karşılamaya hazırız

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, NATO Mukabele Kuvveti'nin aktifleştirilmesi kapsamında NATO kabilinden yapılacak talepleri karşılamaya anık olduklarını açıkladı.

Pentagon: NATO Mukabele Kuvveti düşüncesince maksut talepleri karşılamaya hazırız
26-02-2022 01:20
Washington

Günlük matbuat toplantısında açıklamalarda mevcut Kirby, NATO’nun evveli kat Mukabele Kuvveti'ni çalışkan duruma getirdiğini ve önümüzdeki süreçte bunun elbette işleyeceğini göreceklerini belirtti.

Kirby, bunun değersiz kuma aşama olmadığını, ek kuma ikaz bulunduğunu ve NATO ortaklarının da ehemmiyetli seviyede katkıda bulunacağını söyledi.

NATO Mukabele Kuvveti'ne dayanaklık etmek üstüne Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı ve ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Orgeneral Tod Wolters ile değinme biçiminde olacaklarını tamlayan Kirby, "ABD, bu mevzuda yapılacak talepleri karşılamaya hazırdır." dedi.

ABD’nin esbak günlerde Almanya’ya irsal ika sonucunda almış bulunduğu 7 bin şahsiyet birlikten kuma kısmının NATO Mukabele Kuvveti düşüncesince görevlendirileceğini özetleyen Kirby, hâlâ ilkin 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirdiklerini ondan sonra beş altı bin askeri hâlâ apiko duruma getirdiklerini kaydetti.

ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına yanıt şekilde şu anda alanda 14 binden kuma tomar er konuşlandırmış durumda.

Ukrayna’ya iklim defans yeteneği sağlama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Ukrayna’ya iklim defans müdahale askeri gereç desteği verecekleri açıklaması üzerinde AA muhabirinin, "ABD’nin bu desteğe yardımı ne olacak? Hava defans sistemleri verecek misiniz? Verecekseniz bunlar Patriot kabilinden kaslı sistemler mi olacak?" sorusunu Kirby, şöyleki yanıtladı:

"Ukrayna’yı kendisini savunması düşüncesince dayanaklık etmek ödeme yollarını aramaya bitmeme ediyoruz. Bunu hâlâ ilkin yaptık, bundan böyle da gerçekleştirmek istiyoruz. Bu mevzuda çıkarlarını hâlâ güzel savunmaları düşüncesince vereceğimiz cellat yahut cellat sıfır malzemeler üstüne çalışkan kuma biçimde onlarla görüşüyoruz. Ancak gene buyana size bu iane paketlerinin rastgele birinin karışımından bahsetmedim. Bunu da illet yapmadığımızı anlayabilirsiniz. Özellikle de demin Ukrayna’nın esprisi sıfır kuma engelleme ile dirlik karşıya kalmış bulunduğu kuma süreçte ABD’den aldıkları şeyleri kamuya açıkça kuma biçimde açıklamayacağız. Dolayısıyla bunu izah üstüne titiz olacağız ancak onları çıkarlarını defans düşüncesince gereksinimleri mevcut ve bunu istikbal etmek düşüncesince elimizden geleni yapıyoruz."

Rusya'nın Finlandiya'nın muhtemel NATO'ya üyeliklerine müteveccih açıklamaları

Finlandiya'nın muhtemel NATO’ya üyeliklerine ilişkin, Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığının benzerini Finlandiya’ya yapmasının ne kavrama geleceği sorusuna ise Kirby, "Bu Avrupa düşüncesince iyice istikrarsızlaştırıcı kuma gidiş olacak. Bunun arbede şekilde ortaya çıkacağına müteallik elimizde kuma ayraç yok." yanıtını verdi.

Ukrayna’nın güvenliğinin zılgıt edilmesi ile Avrupa’nın da güvenliğinin zılgıt edildiğine ayraç fail Kirby, ehliyetli da bu yüzden ABD’nin NATO ittifakına ve ittifakın 5’inci maddesine bulunan bağlılığını açıklamak düşüncesince alana er gönderdiğini söyledi.

Kirby, "Şayet sayın Putin toy ihlallere kalkışırsa bizim de ona toy bedeller ödeteceğimizden eminim." niteleyerek konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Finlandiya ve İsveç’in muhtemel NATO’ya üyeliklerinin "sonuçları olacağı" uyarısında bulunmuştu.

Biden, NATO'nun Mukabele Kuvveti'ni aktive etmesini kıvançla karşıladı

ABD Başkanı Joe Biden, NATO'nun Mukabele Kuvveti'ni aktive etmesini kıvançla karşıladığını bildirdi.

Biden, NATO liderleri ile meydana getirdiği doruk ve peşi sıra Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile meydana getirdiği telefon görüşmesine bağlı bağlanmış kuma izah yayımladı.

NATO müttefikleri ile ortaklaşa defans ve transatlantik güvenliğe verdikleri önemi vurgulamak düşüncesince kuma araya geldiklerini tamlayan Biden, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, arsıulusal sulh ve güvenliğin temellerini zılgıt ederken NATO kuma kat hâlâ hürriyet ve el erki düşüncesince sarp durduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Biden, ABD'nin NATO'nun 5'inci şartı gereği müttefiklerinin topraklarının rastgele kuma tek metresini savunacağının altını çizerek "NATO müttefiklerimize dayanaklık etmek özgülemek hesabına Avrupa'daki kapasitemizi tasarruf etmek düşüncesince hâlâ aşırı askerin görevlendirilmesini onaylamıştım. NATO'nun eş duruşumuzu perçinlemek düşüncesince defans planları ve NATO Mukabele Kuvveti'ni aktive etmesini ve müttefiklerimizin kuzeyden Akdeniz'e derece derya kuvvetlerinin, şarki kanadına iklim güçleri ve esmer güçleri harekete geçirmesini kıvançla karşılıyorum." ifadesini kullandı.

Biden'dan "NATO'nun kapısı açık" mesajı

NATO toplantısında İsveç, Finlandiya ve Avrupa Birliği temsilcilerinin de bulunduğuna ayraç fail Biden, "Putin'in Batı'yı ayırma planı liyakatsiz oldu. NATO rastgele kuma devir bulunduğu kabilinden bütünlük ve azim içindedir. NATO'nun kapısı rastgele kuma zaman, eş değerlerimizi paylaşan ve İttifakımıza eklenmek talip Avrupa devletlerine açıktır." değerlendirmesinde bulundu.

Biden, NATO zirvesinin doğrudan peşi sıra Zelenskiy ile de görüştüğünü belirterek "Ülkelerini müdafaa etmek düşüncesince savaşım sağlayan Ukrayna halkının kabadayı davranışlarına saygılarımı sundum. Ayrıca şu anda verilenle benzeri ekonomik, insancasına ve asayiş yardımını sürdüreceğimizi söyledim." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg çağ içre meydana getirdiği açıklamada, "Dün NATO müttefikleri defans planlarımızı harekete geçirmişti. Bunun sonucunda şekilde havada, karada ve denizde duruşumuzu perçinlemek ve olasılıklara hızlıca yanıt verebilmek düşüncesince NATO Mukabele Kuvveti unsurlarını konuşlandırıyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?