Dünya

Polonya'ya gelen Ukraynalı mülteci sayısı 1,7 milyonu aştı

Polonya Sınır Koruma Teşkilatı, ülkeye antre işleyen Ukraynalı mülteci sayısının 1 milyon 720 bine ulaştığını açıkladı.

Polonya'ya gelen Ukraynalı mülteci sayısı 1,7 milyonu aştı
14-03-2022 15:06

Rusya-Ukrayna mücadelesi 19. gününde bitmeme ederken, Ukrayna'dan bitişik devletlere mülteci akını da sürüyor. En aşırı barhana meydan ülkelerden bir tanesi Polonya olurken, Polonya Sınır Koruma Teşkilatı (Straz Graniczna) yayınladığı açıklamayla geçmiş evcil saatle 19:00 bakımından ülkeye antre fail Ukraynalı mülteci sayısının 1 milyon 720 bine ulaştığını duyurdu.

Otel ve pansiyonların yanı esna spor salonları ve fuar sahalarında kendileri düşüncesince hazırlanmakta bulunan yatakhanelerde küsurat sığınmacıların 300 bine yakınının Varşova'ya geldiği kaydedilirken, sığınmacıların hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan kanun da yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda Ukraynalıların resmi dairelerde işlemlerini yaptırabilmeleri düşüncesince lüzumlu bulunan PESEL numaraları geçmiş verilmeye başlandı. Bununla beraberce tamamı sığınmacılara 1 buçuk salname seksiyon verilmesi, emek vermek izni sağlanması, afiyet ve pedagoji bilimi hizmetlerinden parasız namına yararlanması da kararlaştırıldı.

"Göç krizleri töhmet gruplarını cezbediyor"

Polonya'ya mülteci akını sürerken Varşova Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi'nden Profesör Maciej Duszczyk katılmış olduğu indinde monitör programında Ukraynalı mülteci sayısının 7 milyonu bulabileceğini söyledi. Her şeyin, durumun ne gelişeceğine ilişkin bulunduğunu tamlayan Duszczyk, en cezrî senaryoya uyarınca Polonya'ya 7 milyon mültecinin gelebileceğini, bunların 4 milyonunun mahsus Polonya üstünden ayrıksı devletlere gideceğini anlatım etti. Bu insanların tamamının Polonya'da kalması yerinde devletin gönül rahatlığı karşıya kalacağı zorluklara da ilgi çekici Duszczyk, "İlk desteği sağlamaktayız, spor salonlarındaki yatakhanelerde konaklıyorlar fakat bu boyut ne denli müddet işleyebilir?" halinde konuştu. Profesör Duszczyk, sığınmacıların derin namına bulunmuş olduğu kentlerdeki kalabalığın dağıtılması gerekliliğine de ayraç etti. Yaşanmakta bulunan barhana krizlerinin eş ve bebek ticareti fail töhmet gruplarını cezbettiğini, savaştan dokunca görmüş ve ülkeden kaçan şahısların verilen kalması beklenen bu çeşit tehlikeleri önlemenin devletin rolü olduğuna da yer veren Duszczyk, "İnsanlık dramının önüne devredilmek düşüncesince gelişigüzel şeyi yapmalıyız fakat ortaya çıkan risklerin de farkındayız. Son 3 haftada 1,7 milyon harp mültecisi aşırı şişman indinde rakam, kimesne dört dörtlük namına bunun üstünde kontrolü sağlayamaz lakin riski minimale ıskat etmek zorundayız" halinde konuştu.

Ebru Orhan
 

İLGİLİ HABER
Polonyada, Ukraynalı sığınmacıların sayısı 1.6 milyona dayandı Polonya'da, Ukraynalı sığınmacıların sayısı 1.6 milyona dayandı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?