Ekonomi

TARSİM'e üstenme edilecek "hasar ilavesi desteği"ne bağlı prim oranları muhtemelen oldu

Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM), talih kabilinden üstlenme edilecek hasar ilavesi desteğine bağlı prim oranları belirlendi.

TARSİM'e üstenme edilecek
07-03-2023 09:07
Ankara

Konuya bağlı Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Tarım Sigortaları Kanunu'nun ilişik maddelerine güvenerek Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu çeşidinden onaylanan Risk Paylaşımı ve Reasürans Planı'na göre, Tarım Sigortaları Havuzu çeşidinden 1 Ocak-31 Aralık 2023 devrinde akdedilen sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan, fakat millî ve arsıulusal piyasalara transferi yapılamayan risklerin hasar prim payı belirleme edildi.

Havuzun üstünde artan dönem düşüncesince yüzdelik 80 ile yüzdelik 95 arasında, havuzun ve havuza iş gerçekleştirme fail sigorta şirketlerinin üzerlerinde taşıdıkları dönem düşüncesince yüzdelik 200 üzeri, özellikle nebati mahsulat külot riski, efsanevi avlu branşları şap hastalığı, ek emraz ve yıldırı riskleri ile limonluk ve su ürünleri branşlarına bağlı yüzdelik 200'ü aşan bölümü düşüncesince hepsi itibarıyla, özellikle karye bazlı susuzluk ürün sigortası ile ilişik namına yüzdelik 200'ü aşan bölümü düşüncesince hepsi bakımından hasar dahası desteği üstlenme edildi.

Hasar dahası desteği gereksinimi ortaya çıkması durumunda, bahis konusu tutar, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin ilişik tertibinden Tarım Sigortaları Havuzuna aktarılacak.

Karar, 1 Ocak 2023'ten makbul kazanmak kabilinden yürürlüğe girdi.

Öte yandan, "Tarımsal Ürünlerin 5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Çerçevesinde Faaliyet Gösteren Lisanslı Depolarda Muhafaza Edilmesi Halinde Destekleme Ödemesi Yapılmasına İlişkin Karar'da Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklikle, karardaki "üretici örgütü" tanımının kapsamına, "Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun'a yayımcı ekincilik satı kooperatifleri ve birlikleri" de eklendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?