Ekonomi

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Dünyadaki herhangi bir dönüşümde feza esas parametre

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, gök teknolojilerindeki gelişmenin önemine özen çekerek, "Uzaydaki sistemler dünyayı bundan böyle henüz aşırı etkileyecek ve gündemden on paralık düşmeyecek. Uzayda izi olmayanın dünyada lafı olmaz." dedi.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Dünyadaki  herhangi bir dönüşümde feza esas parametre
22-12-2021 16:29
İstanbul

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Anadolu Ajansı’nın (AA) Global İletişim Ortağı bulunduğu Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nce (MÜSİAD) “Fark et” temasıyla planlı Vizyoner’21 zirvesinde "Dönüşümü Fark Et" panelinde konuştu.

Dönüşümü ve gelişimleri ayırt etmenin önemine yer veren Yıldırım, "Değişimin içindeyseniz ayırt geçirmek az buçuk zordur. 20 yıl arayla mevrut biri şehirdeki değişim işlemi içindekilerden hâlâ güzel ayırt eder. Tüm hayattaki dönüşümde uzayın baş döndürücü ehemmiyetli ortak noktayı var. İsviçre'de ortak uygulayım bilimi firmasını ziyaretimde 7 yıl ilk bana makinelerin özlük ortada konuşacaklarını söylemişlerdi. Uzaydaki sistemlere gerekseme var, bu hâlâ er de olabilirdi. 75 bilyon makinenin birbiriyle konuşacağı öngörülüyor. İnsan faktörü olmadan, evinizdeki frijider da araba de buna dahil." niteleyerek konuştu.

Yıldırım, hayattaki dönüşümlerin temelinde feza teknolojilerinin olduğuna değinerek, şunları söyledi:

"'Game changer' denilen bu gelişmeler anbean kabil ancak bu feza sistemlerinin büyümesine bağlıdır. Sadece beceri güçlükler değil ehemmiyetli olan. Bunu berri sistemlerle gerçekleştirmek dilerseniz enfrastrüktür gerekir. Türkiye'de bilmiyorum birçok ağaç gerekmektedir boydak uzaydan yapılırsa buna ister kalmaz. Uzaydaki sistemler dünyayı bundan sonraları hâlâ baş döndürücü etkileyecek ve gündemden on paralık düşmeyecek. Uzayda izi olmayanın dünyada lafı olmaz. Hakikaten uzayda izimiz olması lazım. Bütün değişimler bundan sonraları uzayla ilgili. Üretim ve madencilik olacak, turizm, hukuk, tababet kabilinden sektörler gine gelişiyor. Bu gelişmeler ve dünya cisimlerinde kolonileşme başlıyor. Bunun ön emek vermesi bitmeme ediyor. Dünyadaki değme cins değişim işlemi engelleyebilecek dönüşümleri görürken, ülkemizin buna bigane kalması beklenen değil. Var gücümüzle çalışıyoruz. Uzay geride olduğumuz ortak alan boydak çabucak yayan bunu bloke geçirmek arzusundayız. Dünyadaki değme dönüşümde feza asliye parametredir."

"2022 turizmde üstün dereceli yılı olacak"

Pegasus Hava Yolları Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Tevfik Nane ise, "2016'da Türkiye'ye mevrut gezmen sayısında yüzdelik 35 eksilme he boydak Türkiye'nin anca ortak iri dinamiği mevcut ki devrisi yıl üstün dereceli kırdık, ahir yıl onu da geçtik ve hâlâ ileriye götürdük. Bu potansiyeli ortaya boşaltmak düşüncesince idman gerekiyor." dedi.

Nane, çetince dönemdeki önlemlerine değinerek, "Biz müşareket yerine 3 şeye ehemmiyet verdik. Birincisi maliyetimizi meydana getiren takdir sistemi. İki nakite ehemmiyet verelim, üçüncüsü de kapasiteye filoya ehemmiyet verelim dedik. Filonun değme gündüz yatması size maliyet demektir. Salgında kılıç bunu güzel gördük. Yabancılara icar ödedik ve on paralık insaf da etmediler o dönemde. Biz bunu o devirde güzel uyguladık geçerli durum de el verdi o fasıl tayyare satışlar yaptık." niteleyerek konuştu.

Türkiye'ye güvendiklerini vurgulayan Nane, şunları söyledi:

"2020 bu kere küresel krizdi, bunu değme zamanki yöntemle çözemezdik. Sistemimize dü yaklaşım hâlâ ekledik biri müşteriydi ötekisi de atalet. Bu yaklaşımlarla sürecimizi yönettik. Uçak satıyoruz zira uçuramadığımı devir bu bizlere maliyettir. Bunları çokbilmiş ve çalışan kullanarak doğurgan idare yaptık. İş yapış şeklimizle minimum zararla bu süreci atlattık. Yurt dışındaki iri şirketlerin zararları büküm be büküm hâlâ fazla. Bunlar geride kaldı. Geleceğe ise bıkmak bulunmayan niteleyerek bakıyoruz ve hatalardan ibret alarak ileriye gidiyoruz. Havacılık piyasası levent boylu vadeli yazı müstelzim boydak aktüel vaziyetlere layıkıyla cereyan müstelzim ortak sektör. Ülkemizin dinamiğine güveniyoruz. Yaptığınız işi seviyorsanız, ülkenize güveniyorsanız ve aklınızı kalbinizle stabil kullanıyorsanız muvaffakiyet mübrem oluyor. Ülkemizde önümüzdeki yıl kurların da dengeye geleceğini ve Türkiye'nin bedel açısından baş döndürücü makul bir duruma geleceğini, turizmde üstün dereceli yılı olacağına içtenlikle inanıyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?