Yaşam

Uçak mühendisi çalışmış olduğu işini bırakarak topraksız tarımla göveri üretiyor

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümünden yetkilendirilmiş olduktan sonraları senelerce defans ve otomotiv sektöründe etkin Cavit Çınar, birlikte şirketin Ar-Ge müdürü namına geldiği Antalya'da göveri üretimine başladı.

Uçak mühendisi çalışmış olduğu işini bırakarak topraksız tarımla göveri üretiyor
04-05-2022 12:05
Antalya

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmada topraksız tarımla tanışan ve arkası sıra Japonya'da bu işin eğitimini düzlük 50 yaşındaki Çınar, kent yaşamından uzaklaşıp tahminî 2 sene evvela Konyaaltı ilçesindeki Karatepe Mahallesi'ne yerleşti.

Kiraladığı dü dönüm arazide metin sebzeler elde etmek talip Çınar, geçmiş aşamada topraksız tarım uygulamasıyla marul yetiştirmeye başladı.

Tesisin mühendislik işlerini de kendisi işleyen Çınar, mahsul çeşitliliğini artırmayı ve gelecek senelerde ihracata yönelmeyi hedefliyor.

"Tarımın şehre taşınması düşüncesince çalışıyoruz"

Çınar, AA muhabirine, tahminî 20 senedir "beyaz yakalı" yerine sabık cümle yaşamına bundan böyle tarım sektöründe bitmeme edeceğini söyledi.

Hemen her insanın bunaldığı devir müşterek köye yerleşmeyi ve zirai istihsal yapmayı fon ettiğini tamlayan Çınar, "Ama bu iş o denli duygusal değil. Bir altyapınızın olması gerekiyor. Benim ata tarafım köydeş bulunduğu düşüncesince ego bu hayat tarzına alışığım. Bu nedenle memnunum, mutluyum." dedi.

Çınar, tarım piyasasının çağımızda defans uran denli ciddi bir vaziyete geldiğine dikkati çekerek, mukteza yatırımların yapılmaması şeklinde kişilerin gelecekte kıtlıkla karşılaşabileceğini düşündüğünü anlatım etti.

Topraksız tarımın aşırı serbest yürütüm alanları ile öne çıktığını özetleyen Çınar, şöyleki konuştu:

"Topraksız tarım, kentte üstelik tarımın haydi haydi yapılabilmesine imkân sağlıyor. Biz de iştirak yerine tarımın şehre taşınması ve mestur ortamlarda bile mahsul yetiştirilebilmesi düşüncesince çalışıyoruz. Geleneksel tarımdan en ehemmiyetli farkı çıkar yol kullanılmaması. Bitkinin alacağı mineralleri suyun içerisine enjekte ediyoruz. Ürün hâlâ besleyen oluyor. Verim oranımız da anadan görme tarıma gereğince hâlâ faziletkâr oluyor. Ayrıca aşırı hâlâ aceleci mahsul alıyoruz. Mesela anadan görme tarımda marul 60 günde toplanırken, susuz tarımda 35-40 günde hasat ediliyor."

Kabak, patlıcan, domates ve çilek üretimi ile ait çalışmalarının bitmeme ettiğini dile getiren Çınar, şunları kaydetti:

"Dünyada gelişigüzel sene 12 milyon dönüm toprak ekilebilir olmaktan çıkıyor. Ülkemizde de ekilebilir bölgelerde kaybettiğimiz ürünleri topraksız tarımla, iklimlendirme yatırımlarına ister olmaksızın yetiştirebilecek vaziyete gelmeliyiz. Bazı bölgelerde toprağın kuraklaşması, sodyum klorür oranının artarak çoğalması nedeniyle kimi mahsulat yetişmiyor. Biz de Ar-Ge'sini yaptığımız ürünleri, topraksız tarım teknolojileriyle yağışsız bölgelerde yetiştirmeyi planlıyoruz. Ülke yerine halen müşterek tarım ülkesiyiz. Özellikle kalitesi faziletkâr mahsulat ihracata gidiyor ve bu nedenle iç pazarda boşluklar oluşuyor. Biz bu boşlukları doldurmaya çalışıyoruz."

Çınar, topraksız tarımla imal edilen mamüllerin metin ve besleyen bulunduğunun bilinmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?