Gündem

Uzmanlar 1915 Çanakkale Köprüsü'nü konuştu

Çanakkale Zaferi'nin 107'nci sene dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden açılışı meydana getirilen dünyanın en şişman asık köprüsü unvanına erbap 1915 Çanakkale Köprüsü uzmanların da gündeminde. Uzmanların kuma görüşüne göre, güreşçi köprüs?

Uzmanlar 1915 Çanakkale Köprüsü'nü konuştu
18-03-2022 13:43

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden açılacak bulunan dünyanın en şişman ılımlı açıklığa eş asık köprüsü 1915 Çanakkale Köprüsü'nü uzmanlar değerlendirdi. Köprünün ülkeye şişman katkılar sağlayacağını özetleyen Ulaştırma Profesörü Mustafa Ilıcalı, "Birkaç yıl sonraları dönüşümü göreceksiniz. Bu kez bu uygarlık buranın kalkınması, kentsel dönüşümün hızlanması, tarımda, sanayide bu alana ülkeye şişman katkılar sağlayacak. Geçmişte diyar haricinde etkin yurttaşlarımızın Ege'ye, Batı Anadolu'ya inmesini kolaylaştıracak. Bakanlığımız rastgele şişman projede bunun getirisini etraflı vatandaşlarla paylaşıyor. Yolu kullananların, yakıttan, vakitten çevreden kazandığı, istihdama, ekonomiye yardımı saymakla bitmez. Bu şişman projeleri eleştirirken güzel beslemek lazım. Çanakkale'nin fotoğrafını güzel çekin. Burada birlikte gerdanlık var. İstanbul Boğazı'nda geçmiş güreşçi köprüsü yapıldığında İTÜ öğrencisiydim. 1973 yılında açıldı. O devir köprüye dirlik gelenleri hatırlıyorum. Sonra ikinci güreşçi köprüsü yapıldı. Üçüncü güreşçi köprüsü yapılmış oldu ve bu da Avrupa'yı Asya'ya bağlayan dördüncü güreşçi köprüsü oldu" dedi.

"Siyasi istikrar, etraflıca kesiksiz hükümetler yapılmaksızın yapılamaz"
"43 salname hocayım. Niye bu derece ehemmiyetli yatırımlara dirlik çıkılmış. Sonuç sebebiyle Çanakkale'de hâlâ ilkin hakeza birlikte intikal düşünülmemiş. Son 20 yılda Türkiye iblağ dalında 1 trilyon 200 bilyon lira envestisman yaptı. Bu baş döndürücü şişman birlikte miktar. Yüzde 20'si amme hususi bölüm işbirliğiyle yapıldı. Bunlar başlangıçta yapılamazdı" diyen Ilıcalı, "Siyasi istikrar, etraflıca kesiksiz hükümetler yapılmaksızın yapılamaz. Dörtlü şirketler birliği var. İkisi ecnebi Koreli. Siz de politik muvazene olması geçişsiz ki, Koreli gelsin, İngiltere güven versin. 20 yıldaki politik istikrarın mimarı millettir. O destekle bu arada reis Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, hususi sektör, amme ile milyarlık işler yapıldı. Bu güreşçi köprüsü ile Marmara'da birlikte ring yapılıyor. Bir gerdanlığı türkiye kazandı. Biz birlikte projeyi eleştirirken bilim sahibi yapılmaksızın araştırmadan eleştiriyoruz. Yandaşlık değil, paydaşlardan bir tanesi Ersin Arıoğlu. Eski CHP milletvekili. 35 yüklenici var. Çanakkale Köprüsü'ne staja mevrut öğrenciler vardı. Geldiler, gördüler. Bunların belgesellerini yapım fakültelerine göndereceğiz. Bilim açısından önemli. Türkiye'nin hakeza birlikte projeyi yapması, bu çeşit işlerin ihracatı açısından önemli" diyerek konuştu.

Yatırım miktarının 2,2 bilyon euro bulunduğunu tamlayan Ilıcalı, "Gayrisafi diyar içi hasılaya bulunan desteği 1.9 bilyon euro, salname istihdama 52 bin, üretime 3,2 bilyon euro. Yakıttan yarar salname 2,3 bilyon lira. Eleştirenlere diyorum ki, buralarının videosunu alsınlar 5, 10 yıl sonraları baksınlar. Buralar uçacak" ifadelerini kullandı.

"Yurt içi katışık ulusal hasılaya yardım sağlıyor"
YTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit itina ise, "Ülkemizin diyar içi katışık ulusal hasılasına yardım sağlıyor. Karbon salınımını azaltıyor. Trafik kazalarını azaltıyor. Üzerinde de nice simgeyi bulunduruyor. Orta açıklığıyla dünyanın en etraflıca köprüsü. Cumhuriyetimizin 100. yılını anabolizma etmesi önemli. Yüksekliğinin 3.18 olması, 18 Mart'ı anabolizma ediyor. 'Dur yolcu' dediğimiz zaman, dur geçici ölç bak ortamında ne simgeler var, bunları kıymetlendirmek bizlere kazandırıyor. Ulaşımın erişilebilir olmasıyla uygarlık de yanı sıra geliyor. Buradaki dönüşümü gitgide göreceğiz. Bu köprünün bundan sonraları Marmara'nın etrafını dönen kez ağımız oluştu. Bu geçenek ile bu arada münakale maliyetlerinde azalmalar olacak. Katkı sağlayacak. İstanbul'un Trakya kesiminin Ege ile bağlantısı şen sağlanacak. Avrupa ile Ege'nin periferi kesimlerinin bağlanması emeksiz olacak. Yazın değil, alışılagelen günlerde geri hizmet düşüncesince suhulet olacak. İstanbul'a münakale de buradan kolaylaşacak" diyerek konuştu.

İLGİLİ HABER
1915 Çanakkale Köprüsünden yel kabil geçtiler1915 Çanakkale Köprüsü'nden yel kabil geçtiler
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?