Dünya

Zelenskiy: Azovstal'dan sivillerin tahliyesi başladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Mariupol’daki Azovstal tesisinden sivillerin tahliyesine başlandığını bildirdi.

Zelenskiy: Azovstal'dan sivillerin tahliyesi başladı
01-05-2022 20:04
Kiev

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, icra ettiği açıklamada, Mariupol'daki Azovstal fabrikası tesislerinden kestirmece 100 şahsiyet evvel grubun Ukrayna’nın kontrolündeki alana akıllıca yola çıktığını belirtti.

Zelenskiy, “Azovstal'dan sivillerin tahliyesi başladı. Yaklaşık 100 şahsiyet evvel ekip (Ukrayna’nın) arama etmiş olduğu alana gidiyor. Onlarla erte Zaporijya'da buluşacağız. Ekibimiz şu anda BM temsilcileriyle baş başa tesisteki başka vatandaşların tahliyesi düşüncesince çalışıyor." ifadesini kullandı.

Ukraynalı belletici ve Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia da savaşın başlamasından buyana en ağır boşaltma operasyonunun dakika gerçekleştirildiğini kaydederek, Azovstal’dan boşaltma edilenlerin ortada kadın, bebek ve yaşlıların bulunduğunu aktardı.

Sivillerin Azovstal'dan bölümsel tahliyesinin güzel bulunduğunu kaydeden Arakhamia, "Çocuklar, kadınlar, yaşlılar da karışma kazanmak gibi 100'den aşkın Ukraynalı bitim güvende." dedi.​​​​​​​

Rusya: Mariupol’de Azovstal fabrikasından 80 çırçıplak boşaltma edildi

Rusya Savunma Bakanlığından meydana getirilen açıklamada da Rusya Silahlı Kuvvetleri ve neymiş Donetsk Halk Cumhuriyeti güçlerinin üretimevi bölgesinden sivillerin emin tahliyesi düşüncesince insanca aralık açmış olduğu ve "sessizlik rejimi" sağlamış olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in girişimi sebebiyle Mariupol’de Azovstal fabrikası bölgesinden Ukraynalı milliyetçilerin elinde mevcut eş ve kollar karışma 80 sivili idare etmek benzer oldu." ifadeleri kullanıldı.

Serbest küsurat sivillerin Bezimennoye yerleşme birimine boşaltma edilmiş olduğu vurgulanan açıklamada, bahis konusu kimselere duracak yer, besin ve tıbbi iane yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Azovstal fabrikasından Rus askerleri kabilinden boşaltma edilen siviller arasından Kiev yönetiminin arama etmiş olduğu yerlere görmek isteyenlerin Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi temsilcilerine teyit edilmiş olduğu aktarıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı geçmiş gün ve gece ezanı saatlerinde Mariupol şehrindeki Azovstal Metalürji Fabrikası konutlarında mevcut 25 ve 21 şahsiyet 2 ekip sivilin insanca koridoru kullanarak depar belgesi yaptığını bildirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?