USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

4. Dünya Göçebe Oyunları hazırlıklarında sona yaklaşıldı

Bursa'da, 29 Eylül-2 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın hazırlık evresinde sona yaklaşıldı.

4. Dünya Göçebe Oyunları hazırlıklarında sona yaklaşıldı
15-08-2022 18:04
Ankara

Ankara'daki Geleneksel Sporlar Gençlik ve Spor Kulübü'nü görüşme fail Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Vekiliği vazifesini örümcek Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazanc​​​​​​​ı, Dünya Göçebe Oyunları İcra Kurulu Başkanı Abdulhadi Turus ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Abdullah Eren ile müşterek araya geldi.

Basın mensuplarına organizasyonun hazırlık sürecine bağlı bilgelik sağlayan Aktaş, akıbet senelerde Türk soyu ve bağının güçlendirilmesi hesabına nice iş donanmasına imza atıldığını ve 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın bu kapsamda ehemmiyetli müşterek aranjman bulunduğunu belirterek, "Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) baş döndürücü ehemmiyetli faaliyetleri ve çalışmaları, ayrımlı kıtalarda epope yayınlayan kısaca 300 milyonluk Türk dünyasının sesi oluyor. Dünya Göçebe Oyunları da bu donanması ve beraberliği getirmek hesabına bu aktivitelerden müşterek tanesi." sanarak konuştu.

Organizasyonun geçmiş şekilde 2014 senesinde Kırgızistan'ın Issık Göl'ü etrafı ve Kırçın Yaylası'nda yapıldığını hatırlatan Başkan Aktaş, oyunların düzenleneceği Bursa'nın İznik kazasının de benzeşim müşterek coğrafyaya erbap bulunduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

"Niçin İznik? İznik, Türkiye'nin iri göllerinden birine erbap ve çatı şekilde da Issık Gölü'ne baş döndürücü benziyor. Aynı coğrafyanın imkanlarını sağlaması, açıkça iklim müzesi olması ve zamanı şekilde da Orhan Gazi çeşidinden İznik'in fethinde Kırgız savaşlarının baş döndürücü ağırbaşlı gösteriş oyması, bu tercihte sansasyonel oldu. İznik'in, Türk zamanı açısından baş döndürücü ağırbaşlı müşterek önemi var. İlçede bugün bile, Kırgızlar Türbesi var. Böyle arsıulusal müşterek aktiflik yapmış olduğunuz devir lojistik, ulaşım, konaklama kabil olanaklar da ağırbaşlı ehemmiyet bildirme etmektedir. İznik'in İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir kabil illerimize, otoyol, çokluk ve iklim ulaşımı da yalan konusu. Burada misafirlerimize baş döndürücü dobra müşterek yassı sunabileceğiz."

"Seyirciler etkinliklere katılabilecek"

100 yöresinde ülkeden 3 binin üstünde sportmen katılımının beklendiği oyunları yerinden izlem edenlere muhtelif sürprizler hazırladıklarını kaydeden Alinur Aktaş, "Misafirlerimiz ağababa binebilecek, ok atabilecek ve oyunlara eklenmiş olan devletlerin mutfaklarını deneyimleyebilecek. Bu ülkelerin, sahnede müzikleri ve dansları da sergilenecek." bilgisini verdi.

Oyunların karışımından de bahseden Aktaş, "Anadolu'da süvari sporlar, güreş ve uydurmacılık peyda etmek neredeyse üç kategoride anadan görme sporlar var. Bunların bütünü içre süvari sporlar ile cirit, en ön planda. Atlı okçuluk, rahvan at, süvari kızak kabil dünya haricinde binicilik sporlarında muhtelif devletlerin ayrımlı yarışları var. Mesela Moğolların baş döndürücü derinliğine ara yarışları ve at üstünde güreş var. Yine Kazakların, Kırgızların muharebeye hazırlık, savaş hazırlığı kabilinden bambaşka sporlar da var." biçiminde düşün belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018'de Kırgızistan'da planlı oyunlara katıldığını anımsatan Alinur Aktaş, şöyleki konuştu:

"Son anda müşterek inatçılık olmazsa, hem Sayın Cumhurbaşkanımız, bununla beraber yanı sıra ayrımlı devletlerin talih başkanları ve bakanlarını da konuk ika olanağına erbap olacağız. Türk dünyası ortada müşterek yakınlaşmayı da bu biçimde realizasyon etmiş olacağız. Alanda hazırlıklar, baş döndürücü derin müşterek halde bitmeme ediyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi peyda etmek üzere, ait kasıntı ve şirketlerin topu seferber reşit durumda. Bu çalışmalarda, doğaya tek dokunca verilmediğinin altını resmetmek istiyorum. İnşallah, Bursa'mızın da ülkemizin de derinliğine seneler yararlanma edeceği, başta anadan görme spor dallarıyla ilgili bütün Türkiye hattında ehemmiyetli müşterek enfrastrüktür oluşturacak müşterek mekan hazırlığındayız."



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ