USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Bursa’ya bir dünya üniversitesi kuruluyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığı'ndan icazet meydan Mudanya Üniversitesi 103 bin metrekare bölgede 3 bin 600 mektepli ile kapılarını açmaya hazırlanıyor. Mühendislik Mimarlık ve Tasarım, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Fakültesi ile önümüzdeki sene mektepl

Bursa’ya bir dünya üniversitesi kuruluyor
18-10-2021 09:49

Pirinç Han, Yıldırım Darüşşifa, Muradiye'deki Fabrika-ı Hümayun ve Hisar'daki zamanı bir mekan üniversitenin bölümleri olacak. Mütevelli Heyet Başkanı Gıyasettin Bingöl, çağcıl yapısı ve tedrisat üyesi ekibi ile Mudanya Üniversitesi'nin bir dünya üniversitesi biçimine dönüşeceğini müjdeledi.

Bursa'nın Mudanya ilçesi Çağrışan Mahallesi'nde ormanın içerisindeki binası tamamlanan Mudanya Üniversitesi, önümüzdeki eğitim- tedrisat senesinde mektepli kabulüne başlayacak. Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı kabilinden kurulan ve Uludağ Üniversitesi garantörlüğünde açılacak bulunan Mudanya Üniversitesi'nin andıran vakitte yapılacak köprülü kavşakla erişim sorunu de ortadan kaldırılacak

Eğitimci Gıyasettin Bingöl öncülüğünde kurulan Mudanya Üniversitesi, 103 bin metrekare adına planladı ve huzur evrede 3 bin 600 mektepli kapasitesine sahip. A-B-C bloklarının tamamlandığı okulda, laboratuarlar, kütüphaneler, konuşma salonları, derslikler müheyya duruma geldi. Önümüzdeki senelerde da D-E-F blokları ile tıp, hukuk, diş hekimliği kabil fakültelerin de açılması planlanıyor.

Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, İhlas Haber Ajansı Bölge Müdürü İhsan Altıkardeş'e ekol karşı bilgiler verdi.

Bir üniversite kurmanın dü üç kademeli bulunduğunu tabir fail Bingöl, “Birincisi çatı gerçekleştirmek ve fiziki koşulları oluşturmak. Bugün itibarıyla mevzi düzenlemesi dünya tığ YÖK'ün istediklerini adına getirdik. YÖK umumi kurulundan da 3 ay ilkin üniversitemiz 3 medrese adına onaylandı. Sağlık Bilimleri, Mühendislik-Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi adına YÖK'ten Cumhurbaşkanlığına gitti, burada da onaylandı. Mecliste çıkma akıbet er bezi yasada aşırı çelimsiz müddette meclisten geçerek resmi gazetede yayınlanacak. Bursalılara aşırı dobra bir üniversite, elleme bir mekan kazandırmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

“Şehrin geçmişini doğacak kuşaklarla birleştirmek düşüncesince yola çıktık”

Üniversiteyi tabiatla içiçe hem yetişek aynı vakitte gençlerin eğleneceği hususi bir mekan biçimine dönüştürdüklerinin altını çizen Bingöl, "Burası aşırı hususi bir yer. Etrafı ormanlarla çevreli, yeşil bir düzlük ortamında arazi alıyor. Gençlerin eğlenebileceği ve dobra bir yetişek alacağı bir mekan oldu. Biz de ona akıllıca binaları yaptık. Binaların ötesinde bura önemli bir yerde. Mudanya'ya 10-15 dakika, mevzi yolundan İzmir'e 2 saat, İstanbul'a 1 saat, Ankara'ya 3 saat, havaalanına gayrisıhhi vakit bir yerde üniversitemizi konumlandırdık. Bursa'nın kusursuz ortasında bir yerdir. Burası Bursa'ya aşırı ağırbaşlı bir manzara kazandıracağı kanaatindeyiz. Binayı yaparken de bu yeşil bölgeye akıllıca binayı da yeşil yaptık. Eğitimi 3 fakültenin sistemine uyarınca donattık. Bol laboratuvarlı bilgi üniversitesi biçimine gelmek düşüncesince eksiksiz çabalarımızı gösterdik. Bunu bura ile bırakmayacağız. Şehre taşıyacağız. Bursa'daki hanları, hamamları, hisarı, Ulucami çevresi, Pirinç Han'ı Yıldırım Darüşşifa'yı, Fabrika-ı Hümayunu bölümler halinde getireceğiz. Biz bir kent üniversitesi olacağız. Şehrin eski tarihini doğacak kuşaklarla birleştirmek düşüncesince yola çıktık. Böyle gelişi dobra bir üniversitemiz olsun fikrinde değiliz. Geleceğe elleme nesiller bakmak düşüncesince geçmişini unutmadan zamanı mekanlar ortamında kentin merkezini bilgi yuvası biçimine getirerek akın kılmak istiyoruz” diyerek konuştu.

“Dünyada bizi elleme bir yere taşıyacağına inanıyorum”

Türkiye'de 250'nin üstünde üniversitesi bulunduğunu dile getiren Bingöl, “Biz dünyanın nice üniversitesini dolaşıyoruz. Bu ayın 5'inde gene Amerika'da olacağım. Şu an Türkiye'de 250 üstünde üniversite var. 74 tanede vakıf üniversitesi mevcut. Çok elleme vakıf üniversiteleri var. Devlet üniversitelerimizde dünya sıralamasına giren üniversitelerimiz bulunuyor. Biz bunun yanı sıra Bursa'dan çıkacak, Marmara Bölgesi'nden, Osmanlı payitahtından çıkıp Avrupa'ya küşade bulunan bu kapıda bir dünya üniversitesi olmayı hedefliyiz. Bilimi, dili, tarzı, sistemi, teknolojisi en önde bulunan bir meslek ihdas restore etmek istiyoruz. Biz bu vizyonla yola çıktık. Bu manzara ortamında grup arkadaşlarımız var. Beni içli şey, eksiksiz Bursalıların bu üniversiteye ehil çıktı. Sadece ehil çıkmadı el âlem benim genişliğinde heyecanlı. Bu dünyada bizi elleme bir yere taşıyacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Uludağ Üniversitesi garantörlüğünde bir vakıf üniversitesidir”

Vakıf üniversitelerinin amme üniversiteleri bulunduğunu ve bir insana ilgilendiren olmadığını aktaran Bingöl, “Şu an ortamında bulunduğumuz üniversitesi Bursa Uludağ Üniversitesi garantörlüğünde giden bir okuldur. Buranın rektörünü, hocalarını mutluluk atayacak. Biz yalnızca yaşamımızda elde ettiğimiz edinimleri ilime, bilime gider kılmak düşüncesince burayı kurduk. Burası bir insan üniversitesi değildir. Ben yalnızca mütevelli heyeti başkanıyım. Benim genişliğinde sizlerde buranın sahibisiniz. Ailenin fakat yüzdelik 25'ine eş olabiliyor. Mütevelli heyetinin yüzdelik 75'i haricen birinci, ikinci, üçüncü aşama hısım sıfır kişilerden oluşuyor. Bir kişi, bir eş üniversitesi değil, ailenin ortamında haysiyet duyduğu bir Bursa ve amme üniversitesidir. Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı'nın üniversitesidir. Biz bu vakfı 5 yıl ilkin kurduk. Eğitime müteveccih burslar sağlayan ve icraat önleyen aşırı deli dolu bir vakıftır. Bizler 41 senedir kitapçı, 40 senedir eğitimciyim. Benim işim gücüm eğitim, hars ve kitaptır. Bu sebepten dolayı vakfımızın adı de Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı oldu. Bursa'yı aşırı seviyorum. Bursa aşığı biriyim. Bu yaktığımız kudret Bursa'dan çıkıp dünyaya kudret tutacaktır” dedi.

103 bin metrekare alan, 3 bin 600 mektepli kapasite

Son adına üniversitenin fiziki yapısından da yalan fail Gıyasettin Bingöl, “Bizim üniversitemiz kuruluşunda 103 bin metrekare adına planlandı. Şu an tığ A-B-C bloklarını yapmış durumdayız. Laboratuarlarımız, kütüphanelerimiz, derslikler ve konuşma salonlarımız bütünü müheyya duruma geldi. Bu binada şu an itibarıyla 3 bin 600 mektepli okuyabiliyor. Bunu ikiye çarpsanız 7 bin kesir oluyor. Dolayısıyla huzur 5 yılını nazar boncuğu çatı yapmaksızın bu arazi gereksinimi karşılayabiliyor. Ama ölçüm edersiniz ki tığ durmayacağız 103 bin metrekareyi bitirmek neredeyse D-E-F bloklarını da yaparak tıp, dişçilik, ahbaplık kabil fakülteler ile taçlandırıp sürdürmek istiyoruz” diyerek konuştu.

“Çok çelimsiz müddet ortamında erişim sorunu kalmayacak”

Gıyasettin Bingöl laflarını şöyleki tamamladı: “Bütün hazırlıklarımızı yaptık, yedi gün 10 çağ ortamında bunları YÖK'e sunuyoruz. 3 fakültemizin altında 10 ile 40 büro ortada bölümler var. Bunlar senelere bölünmüş, huzur yıl açılacaklar ikinci, üçüncü ve huzur ilkokul yıl ortamında açılacaklar. Çok açık spektrumlu bir üniversite burası. Sosyal, keyif ve mühendislik bölümler açıldıkça ne genişliğinde varlıklı bölümlere ehil olduğumuz o devir anlaşılacak. Çok görkemli bir üniversite olacak. Burası anayola andıran lakin çelimsiz yollarda başağrısı var. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız katkısız olsun burayı aşırı ağırbaşlı bir halde önemsiyor. Burayı ziyarette etti ve doğrudan emir verdi. Doğalgazı, ast yapılış emekleri tamamlandı. Şimdi fiber internette erişince bu defa düzenlenecek. Esas iş bir bayındırlık sorunu var. Mudanya Belediyesi' de bu sorunu çelimsiz müddette çözeceğine inanıyorum. Burada aşırı elleme bir çat yapılıyor. Biliyorsunuz bura biricik yol. Girişi mevcut çıkışı bulunmayan lakin inşallah bu kavşakla, üniversite aracılığıyla bu havzada aşırı dobra yöntemler ve kavşaklar olacak. 3-4 ay sonradan buranın erişim sorunu kalmayacaktır.”

Samet Doğru-İhsan Altıkardeş

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ