USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Çocuk ve yeni medya arasında sağlıklı enformasyon kurabilmenin ipuçları

İletişim Danışmanı umut Sanlav, hayatın parçası biçimine mevrut yeni medya ile ilkin evlatların sağlıklı yazışma kurabilmeleri esaslarına değgin açıklamalarda bulundu.

Çocuk ve yeni medya arasında sağlıklı enformasyon kurabilmenin ipuçları
12-03-2022 15:48

Metaverse teknolojisi bu günlerde çabucak yayılmaya başladı. Yeni medyayı az buçuk hâlâ idrak etmek ve küçüklere yeni medya arasında hâlâ sağlıklı müşterek haberleşme ihdas etmek hesabına neler yapılabilir? Ebeveynlerin en aşırı üstünde durduğu konulardan bir tanesi biçimine geldi. Sosyal Medya Araştırmacısı, Medya ve İletişim Danışmanı umut Sanlav, bap kendince açıklamalarda bulundu.

Yeni medya nedir?

Yeni medyayı “Gelişen bilgisayar, umumi ağ ve hareketli teknolojisi ile ortaya çıkan, kullananların vakitten ve mekandan ari müşterek biçimde etkileşimli yerine etkileşimde bulundukları mevhum medya ortamı” yerine tanımlayan umut Sanlav, “Yeni” teriminin kullanılması; mesajın değil, ortamın paylaşılmasında getirilen teceddüt dolayısıyla oldu. Tarih süresince insanoğlu ve toplumlararası müşterek mesajlaşma olmuştur. Kimi devir malumat güvencini, kötü ve en barbar çağlarda in duvarları yazılarından, bu günlerde beğenilen sonuç momentum uygulayım bilimi ile gıcırı bükme bilgiye kadar, esas hedef daim mesajın taşınması olmuştur. Günümüzde ise bilgi, gelişigüzel kabil data ile beraberce ortamın taşınması halinde olmasından ötürü ‘yeni medya terimi ortaya çıkmıştır” dedi.

Sanlav, hayatın parçası biçimine mevrut yeni medya ile sağlıklı haberleşme kurabilme esaslarına müteallik şu açıklamalarda bulundu:

“Bizler süresince yaşadığımız topluluğun kültürünü, değerlerini ve inançlarını benzeyen çevrelerimizden (aile üyeleri, komşular, öğretmenler) öğrenerek büyüdük. Bugünün çocuklarıysa bu değerleri, içerisine doğdukları medya ortamından öğreniyorlar. Çocuklarımızın medyayı yararlanma amaçları ayrımlılık gösterse de, umumi yerine yeni medya medya mecraları evlatlarımızın dünyayı kavrama ve taayyüş müteallik görüşleri üstünde ince ehemmiyetli müşterek etkiye sahip. Peki, evlatlarımızın medyayla sağlıklı müşterek alışveriş kurmasına ne asistan olabiliriz? Dijital evren ile esas evren deneyimleri arasında ne müşterek balans kurabiliriz? Medyadaki bilim akışını yönlendirebilmelerinde ne asistan olabiliriz ve nezaketten güvenilirliğe derece gelişigüzel şeyi onlara ne öğretebiliriz?

Çocuklarınıza istifham sormasını öğretin

Aslında bu derece bu derece basit. Hayatın gelişigüzel dalında bulunduğu üzere toplumsal medya mecralarında da çocuklarınıza istifham sormayı öğretin. Eleştirel, kuşkucu ve sorgulayıcı müşterek boşluk açısına eş olabilmelerini öğreterek, çocuklarınızın alışılagelen yaşamda olabildiği üzere sayısal dünyada da kalburüstü olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, medya üstünden aldıkları mesajları çözümleme edebilmeyi ve değerlendirebilmeyi öğreneceklerdir. Sosyal medya mecralarını tükenenlerinden peyda etmek yerine, enerjik birer murahhas olacaklardır.

Bu fikrin temellerini, senelerden bu yana önemle üstünde durduğumuz, bundan sonra beşinci sınıf eğitimi seviyesine indirgenilmesi müstelzim ‘yeni medya okuryazarlığı' terimi oluşturuyor. Medya okuryazarlığı, ayrışık yapılarda mevcut medyaya erişme, çözümleme etme, değerlendirme, transport yeteneğidir. 21'inci yüzyılda yeni medya okuryazarlığı ince ehemmiyetli müşterek beceridir ve temelinde medyadaki mesajları çözümleme edebilmek düşüncesince ‘soru sormak' vardır.”

Medyayı çözümleme ederken sorulabilecek sorular

Sanlav, medyayı çözümleme ederken sorulabilecek birtakımı soruları şu biçimde sırladı:

“Bu neden yapıldı?
Kim yaptı?
Eksik bulunan ne?
Diğer insanoğlu bunu ne yorumlardı?
Bu iletinin akilane bulunduğunu ne anlarım?
Bu iletiden ki yararlanabilir?
Bu iletiden ki dokunca görebilir?
Çocuklarınızla beraberce bu çeşit sorular sormayı alışmışlık biçimine getirdiğinizde, lüzum günce yaşamda lüzum yeni medya mecralarındaki eleştirmeli dünyanın kapıların ne açabildiğine şaşıracaksınız. mühim müşterek bap da; ‘soru sormayı alışmışlık biçimine getirmeye ne başlayabiliriz' konusudur. Cevabı yoğun şekilde girintisiz çıkıntısız aslında. Günlük konuşmalar arasında istifham istifsar fikrini tanıtarak başlayalım.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ