USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

'Futbolun bilgili kişisi' Özkan Sümer vefatının önceki senesinde anılacak

"Futbolun hakim kişisi" namına anılan emektar Trabzonspor Kulübü başkanlarından Özkan Sümer, vefatının bir numara senesinde anılacak.

'Futbolun bilgili kişisi' Özkan Sümer vefatının önceki senesinde anılacak
21-12-2021 13:20
Trabzon

Kanser tedavisi görmüş olduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde 22 Aralık 2020'de hayatını yitiren Sümer'i yakından tanıdığı olan Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Sürmen, Trabzonsporlu Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Serdar Bali, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Trabzon Şube Başkanı Metin Bak ile bordo-mavili takımın unutulmaz futbolcularından Turgay Semercioğlu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ali Sürmen, Özkan Sümer'in felsefesinin dürüsttük ve bilgiye mebni bulunduğunu belirterek, "Eğer ilmî yönü olmadan anlattıklarınız Özkan Sümer'den özen göremez. Rahmetli hocamızın kendine aşırı itimatı vardı ve bu itimat ayak topu ve içtimai bilgisinden geliyordu. O sebeple de devir hin bu bilgilerini topluma verirken fıkralaştırırdı ve beyinlerde aşırı henüz iz bırakırdı." dedi.

Özkan Sümer'in futbolda nice görevde bulunduğuna ayraç fail Sürmen, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Ama ortak yandan da baktığınız devir Trabzonspor futbolcusu Özkan Sümer, Trabzonspor uygulayım direktörü Özkan Sümer, Trabzonspor'un başkanlığını yapmış Özkan Sümer değil, Trabzon'la kalmamış Türkiye'ye para olmuş. Başka takımlarda hocalık yapmış, ulusal takımda, federasyonda fariza yapmış, bunların bütünü hasbelkader olmaz. Bugün TÜFAD'ın fahri başkanıdır. Bu derece makam, sporla ait bu derece çalışan fariza on paralık hiç kimseye hasbelkader verilmez. Bunun düşüncesince millî ve arsıulusal kurda ortak bilgelik birikiminizin olması lazım. İşte Özkan Sümer buydu."

Sürmen, Sümer'in, Trabzon'da önceki lif örgüleri kaldıran erkek bulunduğunu kaydederek, "Özellikle İstanbul basını kıyameti kopardı, 'Artık Trabzon'da kan gövdeyi sürükler maçlarda.' Asla anca ortak obje bulunmadığı kabil Özkan Sümer'in Trabzonspor camiasına, Trabzon halkına itimatı o derece erdemli düzeydeydi ki onun o almış olduğu sonucu Trabzon halkı bildirme etti, uyguladı ve İstanbul'a öğüt namına gönderdik. Bizden sonraları da onlar kaldırdı." niteleyerek konuştu.

"Her insanoğlunun doğmuş ve taayyüş süreci var." diyen Sürmen, " Özkan Sümer bazısı yerlerde aşırı dobra tanım edilir. Maçka'da taşların üstünde futbola başladı. Taşların üstünde futbola başlayacağınız ortak mahalle yok, mahalle statları da bulunmayan erişmek ki toy Özkan Sümer'lerin nitelikleri ayrıksı olacak. Daha ayrımlı olacak ancak hikmet namına hak ve bilimselliği öne alırsanız toy Özkan Sümer olursunuz. İsminiz ayrımlı mümkün elbette Özkan Sümer'in namına geçemezsiniz. Özkan Sümer kabil olursunuz." ifadesini kullandı.

Ali Sürmen, Sümer ile aşırı dörtköşe diyaloglarının bulunduğunu belirterek, "Şöyle keyifliydi, ikimiz de bariz sözlüydük. Söylemek istediğimizi on paralık eğmeden bükmeden kail insanlardık. Bu sebeple arada sırada insanoğlu arızasız konuşanları 'Niye bunu dedi?' niteleyerek yargılar ancak sonraları söylenen lakırtı muhik çıkınca da 'Evet yani, haklıymış.' derler. Konuşuyorduk bariz sözlülüğümüzle. Trabzonspor'un menfaatinin önüne katiyen bireyleri koymadı. Ben onun bu düsturunu da kendime öge edinerek yürüyorum." dedi.

Serdar Bali: "Bilgili, görgülü, dilaver ortak adamdı"

Trabzonsporlu Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Serdar Bali ise Sümer'in ayak topu adamlığının haricinde felsefeci bir tanesi bulunduğunu söyledi.

Çocukluğundan buyana Özkan Sümer'i tanıdığını aktaran Bali, şu şekilde bitmeme etti:

"Hiç kimsede yokken onda 4 pare pabuç vardı. Kuyruk hasım ile onları parlatırdı. 'Kazma' ortak futbolcuydu. Bu çirkin manada değil, çelimli stoperlere anca denirdi. Futbolu seviyordu, İdmanocağı'nda, Trabzonspor'da oynadı. Altyapı antrenörlüğüne soyundu. Genel yapısında gençlere dirlik muhabbet vardı. Türkiye'de Beşiktaş'ta Serpil Hamdi Tüzün, Trabzonspor'da Özkan Sümer kabil şahıslar altyapıyı aşırı büyüttü. İşe sarılır, etrafındakiler onu severdi. 'Trabzonspor altyapısında aşırı ehemmiyetli işler yaptı.' niteleyerek biliniyor ancak ulusal ekibi da çalıştırdı. Antrenörlerin başlangıcında geldi. (Gülerek) Biz de onun zamanında oynadık, aşırı cehennem azabı çektik ancak böke olduk. Özkan abi Türkiye'de rüştünü tanıt etti, yürüdü. Bilgili, görgülü, dilaver ortak adamdı."

Serdar Bali, kendisinin futbolculuk zamanında Denizlispor'a kiralık namına gittiğini, Sümer'in de muahharen takıma geldiğini tabir ederek, "Takımda ortak topçu dostum ev alacaktı, aktarma taksitini alamamıştı kulüpten. Bankadaki parasını çekti, ona verdi. Yaptığını söylemeyen dürüst, aklık ortak adamdı. Allah yağmur eylesin." niteleyerek konuştu.

Bak: "7 kitabı çabucak okuduğunu söyleyebilirim"

Türkiye Futbol Antrenörleri Trabzon Şube Başkanı Metin Bak ise Sümer'in elden ayak topu adamı olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sürekli kendini yenileyen, geliştiren, katiyen vazgeçmeyen, elzem olan, hizmette de hudut tanımayan ortak insandı. Nasıl tanımlayabilirim Özkan Sümer'i? Agresifliğini mi? Sevecenliğini mi? Trabzonspor aşkını mı? Milli duygularını mı? O derece meşbu insandı ki. Çok yapıt okumuşluğunu değil de 7 kitabı çabucak masanın üstünde okuduğunu söyleyebilirim. Aynı anda okuyor ve notlar alıyor. Bilgisayarı 70 yaşından sonraları öğrendi. Teknolojiyi emniyetsiz kullandı. Kendini baştan sona geliştirdi. Küçük şeylerle tanım etmek akilane değil. İyi ortak insandı. Trabzon şehri, Trabzonspor düşüncesince kendiliğinden verici biriydi."

Sümer'in daim kendine toy hedefler koyan ve bunları oluşturan ortak insanoğlu bulunduğunu vurgulayan Bak, "Kötü insanları, dedikoduyu sevmezdi. İyi ortak yerelciydi. Trabzonspor'un yüzdelik 60 Trabzonlulardan oluşabileceğini kail ve uygulayıcı biriydi. Küme sukut savaşı önleyen takımı, ahir mevsim şampiyonluğa oynattı, kupayı kaldırttı. Bedava bileti, telleri, pankartları kaldırdı. 'Trabzon şehri birdir, ayrı pankartlar olmaz.' dedi. Stat onun zamanında mükemmel meşbu olurdu. Çünkü işleyişi doğruydu." dedi.

Semercioğlu: "Başarılarıyla, yaptıklarıyla Türk futboluna mühür vurdu"

Trabzonspor'un emektar futbolcularından Turgay Semercioğlu, Sümer ile hem topçu hem uygulayım eş yaşantısında baş başa çalıştığına ayraç ederek, şunları söyledi:

"Onunla şampiyonluklar yaşadık. Özkan Hoca onların grubu vardı. Gündüz Tekin Onay, Metin Türel, adını sayamadığım Türk futboluna o devir mühür vurmuş antrenörler vardı. Milli grup seviyesinde ortak araya gelip dünyada, Avrupa'da oluşan toy akımları Türkiye'de deneyen ortak antrenördü, ufku o derece genişti. Yenilikçiydi, antrenman çeşitlerinde farklılıklar vardı. Kendine başmaklık ortak karakteri vardı. Başarılarıyla, yaptıklarıyla Türk futboluna mühür vurdu. Milli takımda fariza yaptı, değme ayrışık antrenörlük, ayak topu seviyesini Özkan Hoca tattı. Bu derece medih ile bahsettiğim yenilikçi çalıştırıcı şu an aramızda yok. Allah yağmur eylesin."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ