USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Halterle yaşamı mütebeddil müşahede sakat Dursun Hayran'ın gayesi evren şampiyonluğu

Görme Engelliler Halter Milli Takımı sporcusu Dursun Hayran, köyünde senelerce çobanlık yaptıktan sonraları birlikte psikoloğun tavsiyesi hakkında başladığı halterde, evren şampiyonasında değerli madalya hedefliyor.

Halterle yaşamı mütebeddil müşahede sakat Dursun Hayran'ın gayesi evren şampiyonluğu
04-10-2021 12:42
Ankara

Sivas'ın Ayranlı Köyü'nde sakat bir tanesi şekilde ağır koşullarda ana ve babasıyla çocukluk yıllarını geçirdiğini özetleyen 37 yaşındaki ulusal halterci Dursun Hayran, "Spora başlamadan ilkin köyde hayvanlarımızı otlatıp, babamlara iane ediyordum. Görme sakat ortak kişinin karye yaşamı yaşaması iyice zor. Çünkü köyde değme obje görmeye dayalı. Benim müşahede engelim anadan doğma sayılabilir, ortak çiftteker kazasıyla da henüz aşırı ilerledi." dedi.

Engelliler düşüncesince karye yaşamı ile kent yaşamı ortada aşırı ayırt bulunduğunu tabir fail ulusal halterci, "Köyde adımını attığın devir balçık batağına saplanabiliyorsun. Görme sakat ortak kişinin iane almadan karye yaşamı yaşaması iyice zor. Hayvanları otlatırken güçlük yaşıyordum. Hayvanlardan biri ekine girdiğinde hayvanı göremiyordum ve kültür malikinden tepkime alıyorduk. Tabii ego müşahede sakat olduğumu anlatsam da onların aşırı anlayacağı yoktu, anlamıyordu." niteleyerek konuştu.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde yetişek gören Dursun Hayran, ortak hastanede müşahede sakat psikoloğun spor yaptığını, kendisinin de yapabileceğini kaynak etmesi üstünde spor kulüplerini araştırdığını belirtti.

Ardından ortak kulüple anlaşarak haltere başladığını, sporun yaşamına aşırı obje kattığını özetleyen ay-yıldızlı halterci, "Üniversiteyi okumama caba spor araştırma görevlisi oldu. Hocalarım senin bedenin haltere alışkın dedi. Çünkü ego halteri bilmiyorum, çabucak söylence halterciler Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu abilerimizi biliyordum." dedi.

"Dünyada özlük kilomda ortak numarayım"

"Halteri yapmama Ersin Akyüz hocam ve federasyon yetkilileri araştırma görevlisi oldular." diyen Dursun Hayran, "Türkiye şampiyonasına katıldığımda 'sen bunu yapabilirsin' dediler ve hakkıyla de yaptım. Şu anda dünyada özlük kilomda (115 kilo) ortak numarayım diyebilirim." ifadelerini kullandı.

Dursun Hayran, halterin birlikte meraklı şekilde judo yaptığını hatırlatarak, "Judoda da derecelerim var, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altıncı oldum. Halen judoda ulusal takımdayım. İlk benim spora başlamam halterle oldu, şu demek oluyor ki haltere ayrı ortak sevdamız var. Bu spor sevilmezse katiyen yapılamaz." biçiminde konuştu.

Milli sporcu, "Haltere başladıktan sonraları ilkin katıldığım Türkiye şampiyonasında ikinci oldum, henüz sonraları Türkiye şampiyonu olup ulusal takımda toprak aldım. Türkiye'den sonraları evren şampiyonasında ikincilik ve üçüncülük elde ettim. Sonra atletizmde gülle atmada Türkiye şampiyonu oldum." niteleyerek konuştu.

Uluslararası bölgede elde etmiş olduğu başarılara müteveccih de Dursun Hayran, "Yurt haricinde ilkin madalyamı, Amerika'da aldım. Madalyayı alıp üniversiteye geldiğimde sınıftan ortak dostum 'Madalyayla geldin burada iklim atıyorsun, gel benimle ortak judo yap' dedi. İlk ilkin korktum ortak yerini acıtacağım niteleyerek fakat aşırı güzel beceri bilmiş olduğu düşüncesince rektörün, ekol müdürümüzün karşısında beni küçük ortak teknikle yere serdi. Orada anladım ki arama edemediğin güç senin değildir." yorumunda bulundu.

"Göreneller Okulu'nda gövde eğitimi öğretmeniyim"

Sporun sebebiyle ekmeğini eline aldığını tabir fail ulusal halterci, şu ifadeleri kullandı:

"Ankara'da Göreneller Okulu'nda gövde eğitimi öğretmeniyim. Orada da tecrübelerimize isnaden öğrencilerimize spor hesabına taraf vermeye çalışıyoruz. Hedefim, Gürcistan'da Dünya Şampiyonası'nda evren rekoru kırarak böke olmak. Yüksek ortak ihtimalle evren rekorunu kıracağım. Bu da öğrencilerime kip oluyor, öğrencilerim de bana bakıyor, 'Dursun hocam, sen hakeza yapıyorsun, tığ de yapabilir miyiz' diyor. Ben de bozukluk yapamayasınız diyorum, onlar da canla başla spora bitmeme ediyor. Öğrencilerim, müşahede engelli, otistik sakat ve down sendromlu. Onlardan da onlarca evren ve Avrupa şampiyonu bakmak düşüncesince savaş veriyoruz."

"10 senedir Türkiye rekorunu ego kırıyorum"

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ve federasyona desteklerinden ekolojik ortam teşekkürname fail Dursun Hayran, engellilere tavsiyelerine bağlı de şöyleki konuştu:

"Hocalarım anlatana denli sporu yapacağıma inanmıyordum zira ego müşahede engelliyim. Halteri nite kaldırayım yahut judoyu nite yapayım. Hiç ortak arkadaşımız ön yargılı yaklaşmasın, değme kişinin içinde ortak mücevher vardır. Ben ilkin katıldığım Türkiye şampiyonasında ikinci oldum fakat henüz sonraları Türkiye rekorunu tek hiç kimseye bırakmadım. 10 senedir Türkiye rekorunu ego kırıyorum. Benim sıkletimde en arkamdaki insana minimum 70-80 kilogram ayırt atarak ortak numara oluyorum."

"Engelli baht arkadaşlarımız banko ortak spor kulübüyle, spor federasyonlarıyla tanışsın" diyen ulusal halterci, "Spor il müdürlükleriyle irtibata geçsinler behemehâl yapacakları ortak spor var. Spor çabucak maddesel manada ortak menfaat sağlamıyor. Bunun indinde toplumsal aktiviteler, arkadaşlar, mekân kazandırıyor, genelev talih kazandırıyor. Normalde Dursun Hayran'ı kimesne tanımaz, fakat beni hepsi tanıyor şu an. Onun düşüncesince spor yapıyoruz, mutluyuz, güzel ki de spor var." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ