USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

İşitme engelli olimpiyat şampiyonu Muhammet Akdeniz'in gayesi 'efsane' olmak

Milli güreşçi Muhammet Akdeniz, "Rıza Kayaalp ve Taha Akgül menfaatlerini kanıtlamış fevk dozaj güreşçiler, ego de onların amacında gidiyorum." dedi

İşitme engelli olimpiyat şampiyonu Muhammet Akdeniz'in gayesi 'efsane' olmak
17-06-2022 13:03
Ankara

Samsun'da 2017 senesinde planlı İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nda (Deaflympics) değerli madalya elde eden milli güreşçi Muhammet Akdeniz, Rıza Kayaalp ve Taha Akgül'ün uğrunda tedricen güreşin "efsane" adları arasına girmeyi hedeflediğini söyledi.

Adana'da 2006'da güreşe süregelen 27 yaşındaki Muhammet Akdeniz, AA Spor Sohbetleri'nde hedeflerini anlattı.

Güreşe gövde eğitimi öğretmenim teşvikiyle başladığını tabir fail Akdeniz, ''Türkiye seçmelerinde Kayseri Güreş Eğitim Merkezi'ne girmeye adalet kazandım. İlk ehemmiyetli madalyamı 2011'de Türkiye Şampiyonası'nda aldım. Sonra Ankara MTA Kulübü'ne geçtim, kulağımdaki problemi antrenörlerim ayırt etti. Sağlık kontrollerinden sonradan hem alışılagelen branşta bununla birlikte işitme engelliler dalında güreşmeye başladım." sanarak konuştu.

İşitme engelinin çırılçıplak dü kulağında da çeper olmamasından kaynaklandığını özetleyen Muhammet Akdeniz, "Hayatımın dönüm noktası bulunan madalyayı 2013'te Bulgaristan'da hekim raporuyla katıldığım olimpiyatlarda ikinci adına kazandım. 2017'de Samsun'da 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları (Deaflympics) şampiyonu oldum. 2018'de Rusya'da dünya, 2019'da da Belarus'ta Avrupa şampiyonu oldum. 2021 senesinde evren üçüncülüğüm var. 24. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları'nda da ikinci adına kürsüye çıktım." ifadelerini kullandı.

Brezilya'da mindere 2. olimpiyat altını düşüncesince çıktığını tabir fail Akdeniz, şunları söyledi:

"Şampiyonluk ile ikincilik ortada dağlar derece ayırt var, bayrağınla marşını bütün dünyaya dinletiyorsun, bu ortak sporcunun gelebileceği en efdal seviye. Hedefimin altında kaldım lakin baş döndürücü çalışmadığım düşüncesince veya antrenmanlarımı aksattığım düşüncesince değil, herhangi ortak nesne baş döndürücü dobra gidiyordu, ayrıca turnuvanın favorisini önce turda yendim. Ama o maçta kaburgam sakatlandı, 7-0 öndeyken ve sonradan işler baş döndürücü zorlaştı. Çeyrek bitiş ve nısıf bitiş maçlarını yenerek baş döndürücü şükür finale çıktım lakin akşam sabaha derece uyuyamadım. Maça çıkmamayı düşündük lakin akıbet anda mücadele etmek düşüncesince çıktım, yaşadığım ateş beni baş döndürücü engelledi."

"Rıza Kayaalp, Taha Akgül kabil abilerimizle alıştırma yapıyoruz"

Elde etmiş bulunduğu başarılara baş döndürücü fiilen ulaştığını özetleyen milli güreşçi, haftada 6 gündüz alıştırma yaptığını, herhangi ortak gündüz sınırlarını zorlayarak çalıştığını söyledi.

Beslenmesine de baş döndürücü özen ettiğini tabir fail Muhammet, "Olimpiyatlardan dirimsel gelmez evren şampiyonasına hazırlanmaya başladım. Güreş anca ortak spor ki ortak ay çalışırsın 2 gündüz bırakırsın, en başa art dönersin." dedi.

ASKİ Spor Kulübü'nün sporcusu bulunduğunu da hatırlatan milli güreşçi, "Kulüpte 6-7 hocayla çalışıyoruz, bütünü de zat branşlarında değerli ergin hocalar. ASKİ Spor Kulübü fevk düzem ortak kulüp, Rıza Kayaalp, Taha Akgül kabil abilerimizle alıştırma yapıyoruz, kemirmek yiyoruz, bundan ötürü şanslıyım. Rakiplerimizi karşılaşma karşılaşma değerlendiriyoruz zira turnuvada kimin çıkacağını bilmiyoruz. Ben azami ölçüde olayım yeter, zat sınırlarımızı zorluyoruz." halinde konuştu.

Türk güreşinin söylence ikrar edilen adları Taha Akgül ve Rıza Kayaalp ile ayrımsız ortamda olmanın caba güreşçi düşüncesince masuniyet bulunduğunu vurgulayan Muhammet, "Rıza abinin en şişman ayrıcalığı daim savaşması, karşılaşma 6 dakikaysa 6 dakika savaşıyor. Onların o disiplinleri, o cenkçi özelikleri, o disiplinli hayatları elhak yetiyor bize. Onlarla ayrımsız salona girdiğin devir dobra ortak sportmen bulunduğunu hissediyorsun." ifadelerini kullandı.

Antrenmanlara cimnastikle başlayıp, hususi tekniklerin peşi esna eşleşip güreş yaptıklarını özetleyen milli sporcu, "Antrenmanda takıldığımız ortak nesne bulunduğu devir Rıza tuvalet soruyoruz, o da bildiklerini aktarıyor. Avrupa şampiyonu Atakan Yüksel ile de uygun güreşiyoruz. Rıza ve Taha abiler kendini kanıtlamış fevk düzem güreşçiler, ego de onların uğrunda gidiyorum. Çünkü ortak olimpiyat şampiyonluğum, dü olimpiyat ikinciliğim, ortak dünya, dü Avrupa şampiyonluğum, dü evren üçüncülüğüm var." halinde konuştu.

"Dünya şampiyonu, olimpiyat şampiyonu adına doğmadım"

Güreşin yaşamını müspet yönde değiştirdiğini de özetleyen ay-yıldızlı sporcu, şöyleki konuştu:

"Güreşin bana içsel adına verdiği en şişman şey, 'Türk bayrağı, Türklük ne demek, İstiklal Marşı ne demek' bulunduğunu gösterdi. Bu ülkenin bayrağını, taşınmazlar haricinde İstiklal Marşı'nı okutup dalgalandırdım. Sokağa çıktığımda ortak sembol gördüğüm devir onurlanıyorum zira onun düşüncesince ortak şeyler yaptım. Bu kişiye baş döndürücü şişman ortak güdeleme veriyor. Küçük kardeşlerime şurası önerebilirim, ego evren şampiyonu, olimpiyat şampiyonu adına doğmadım. Ben de 10-11 yaşlarında güreşe başladım, göz boncuğu nesne ırak değil. Hedef koyduktan sonradan adım adım ilerliyor. Kendimi hususi hissediyorum, zira olimpiyat şampiyonuyum, ülkemin İstiklal Marşı'nı bütün dünyaya dinlettim.

Ayrıca devletimiz maaşlar veriyor, atamalar yapıyor, ödüller veriyor, baş döndürücü şükür bugün güreş yardımıyla kafam şen ortak gencim. Güreş benim hayatıma baş döndürücü nesne kattı."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerinden ötürü teşekkürname fail ve yaşamış bulunduğu ortak vakası paylaşan ay-yıldızlı güreşçi, laflarını şöyleki sürdürdü:

''Cumhurbaşkanımızın ortak kabulünde ortak tane işitme engelli sportmen bendim, bana gelene derece on paralık konuşmadılar, altını takıp geçtiler, esna bana erişince ayraç diliyle 'seni seviyorum' dedi. Ben de o devir otomatik şekilde 'ben de sizi seviyorum, Başkanım' dedim. 'Konuşuyor bu' dedi. Öyle ortak anımız oldu.

Herkes bana nite konuşabildiğimi soruyor, şöyleki benim Rus ve İranlı rakiplerim de böyle. Teknik bölümü şu, mutedil kulakta desibel, işitme kaybınız yüzdelik 50'nin dair çıkıyorsa, işitme engelliler dalında güreşebiliyorsunuz. Tabii ki duymamız da alışılagelen kişilere mucibince az."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ