USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencileri, projeleriyle MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalinde

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencilerinin geliştirdiği 9 proje, dünyanın en etkili bilgi organizasyonları ortada arazi alan, 26-28 Ekim tarihleri ortada 36'ncısı düzenlenecek bulunan MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalleri düşüncesince çağırma aldı.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji öğrencileri, projeleriyle MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalinde
09-10-2021 13:02

Brezilya'nın Novo Hamburgo şehrinde düzenlenen, dünyanın en prestijli bilgelik olimpiyatları ortada yayınlanan MOSTRATEC Bilim Olimpiyatları finalleri, bu sene pandemi zımnında online gerçekleşiyor.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Samsun, Çanakkale Biga, Sarıyer, Acarkent, İzmir Buca, Ankara İncek ve Ankara Batıkent Kampüsü öğrencileri, dirim bilimi ve hikmet dalında geliştirdikleri ilmî araştırı projeleriyle, MOSTRATEC finallerinde Türkiye'yi temessül edecek. Dünya çapında bine benzeyen proje içerisinden seçilen erekçi projeler, 26-28 Ekim 2021 tarihleri ortada 36'ncı el düzenlenecek bulunan prestijli organizasyonda yargıcılar kurulu karşısına çıkacak.

Öğrenciler, dokunmabana araştırmalarından anahtar kazaları kararı dirilik ve dünyalık kaybını azaltacak projelere, mahal kirliliğini azaltmaktan örgensel yapıştırıcıya denli adamlık yararına nice proje geliştirdiler.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Temsilcisi Serhat Özeren proje sabah akşam eğitimle yetiştirdikleri öğrencilerinin hem millî hem arsıulusal platformlarda arsa almalarından enine boyuna bahtiyar olduklarını dile getirerek, “Öğrencilerimize şimdiden başarılar diliyoruz. Geleceğin üreten ve hal odaklı bireylerini yetiştirmeye bitmeme edeceğiz” dedi.

Hastalıkların nebati atıklarla tedavisi mümkün

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji İncek Kampüsü talebesi Asya Nur Çelik, Biyoloji Öğretmeni Tuğba Kara danışmanlığında dosdoğru dirim dalında geliştirdiği "Bitkisel Atıklardan Tıbbi Değeri Olan Ürün Geliştirilmesi" projesi ile kimyevi muhtevalı çıkar tarz tedavileri adına atılmış namına ortaya çıkan darı püskülünün ve kiraz sapının antioksidan durumuna erbap fenolik bileşiklerin tayinini belirledi. Proje ile günce yaşamda karşımıza çoğunlukla çıkan kanser, şeker hastalığı hastalığı hastalığı, önsezi doğa hastalıkları üzere nice rahatsızlığın tedavisinde bu nebati atıkların tıbbi verim namına geliştirilebilir bulunduğu belirleme edildi.

Kanser araştırmalarına biyoinformatik yaklaşım

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Çanakkale Biga Kampüsü öğrencileri Zeynep Doğan ve Miray Yılmaz, Biyoloji Öğretmeni Selen Çakas Coşkun danışmanlığında biyoinformatik dalında geliştirdikleri “Peto Paradoksuna Biyoinformatik Yaklaşım” projesi ile kanserin oluşumunda gösteriş oynayan Tümör Baskılayıcı Genler üstünde durarak polar bölgelerinde canlı kansere mukavemetli canlılar ile insanoğlu arasındaki geniş farklılıkları incelediler. Proje ile dokunmabana genetiği üstünde değişik canlılardaki ur baskılayıcı geniş benzerlikleri saptandı.

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji İzmir Buca Kampüsü öğrencileri Ayşegül Çelik ve Alkın Aclan, Biyoloji Öğretmeni Nuran Özkan danışmanlığında afiyet bilimleri dalında geliştirdikleri "Pandemi Dönemlerinde Patojenden mi Yoksa Cerrahi Maskeden mi Korunmalıyız?'' projesi ile kapik balıklarının derisi üstünde mevcut dar dişcik yöntemleri sayesinde bakterilerin yaşayamayacağı ortak satıh oluşturduğunu ve bakteriler, bu satıh üstünde durmak, yapışmak, genişlemek ve fazlalaşmak üzere aktivitelerini adına getiremediği düşüncesince antibakteriyel ortak meşakkat oluşturduğunu görmüşlerdir. Bu yapıyı keşfeden bilgelik müşterilerini kimyevi kullanılmadan mekanik namına bu satıh desenini kopyalamayı başarmışlar ve tababet sahası da karışma nice bölgede kullanmaya başlamışlardır. Öğrenciler, antibakteriyel satıh deseni, peçe imalinde geçer not lifler dair kopyalandığında yahut bu desene erbap mevcud materyallerden peçe yapıldığında çözüme ulaşılacağını anlatım ettiler.

Çevre kirliliğini azaltacak seçenek uygulamalar

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Sarıyer Kampüsü öğrencileri Derin Naz Yayık, Efe Şıvgın ve Can Bilge, Biyoloji Öğretmeni Ebru Özdoğru danışmanlığında efsanevi ve nebat bilimleri dalında geliştirdikleri ‘'Hümik Asit ve Fosfor Uygulamalarının Marul Bitkisi ve Topraktaki Fosfor Hareketlerine Etkisi'' projesi ile kullanması münteşir bulunan kimyevi ve örgensel gübrelerin akla yatkın dozlarda kullanımına ve akla yatkın sıfır dozların verimi artırmaktan baş döndürücü menfi etkilere tarz açabileceğine özen çektiler. Bu proje ile öğrenciler, hümik hamız üzere örgensel düzenleyicilerin akla yatkın dozlarının, kimyevi basma kullanımını azaltıcı tesiri bulunduğu ve böylecene arazi kirliliğini en uzuv indirilebileceği kararına ulaştılar.

Doğal savaşla bahtiyar ve umutlu

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Ankara Batıkent Kampüsü öğrencileri Ece Dündar ve Yağız Çetin, Biyoloji Öğretmeni Esra Yücegöğ danışmanlığında ekoloji dalında geliştirdikleri "Güve Kelebeği ile Bitkisel Savaş" projesi ile antrepo zararlısı bulunan güve kelebeğinin nebati yöntemlerle de uzaklaştırılabileceğini göstererek, pestisit kullanımının insanoğlu sağlığı üstündeki menfi tesirleri ortadan kaldırmayı amaçladılar. Bu sayede ekolojik kirlenmenin de önüne geçilmesi beklenmektedir.

Organik yapıştırıcı

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Samsun Kampüsü öğrencileri Yağmur Özdemir, Melisa Bahadır ve Doğa Çelik, Biyoloji Öğretmeni Çiğdem Özgürdal danışmanlığında biyoçeşitlilik dalında geliştirdikleri “Keten Tohumunun Yapısındaki Pektin Heterosakkaritinden Organik Yapıştırıcı Yapımı” projesi ile başta ekol devri evlatlarının yoğunlukla kullandığı, solvent muhtevalı olanların beyin, kalp, asap sistemi rahatsızlıklarına tarz açtığı, bağımlılık yapabilen yapıştırıcıların adına yüzdelik 100 örgensel ortak bulaşkan yapmayı amaçladılar.

Arıtma Çamurundan Gübreye Pseudomonaslarla Yolculuk

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Samsun Kampüsü öğrencileri Ethem Can Kara, Ege Başbulut ve Eda Dikkaya Biyoloji Öğretmeni Çiğdem Özgürdal danışmanlığında ekoloji dalında geliştirdikleri “Arıtma Çamurundan Gübreye Pseudomonas luteola'larla Yolculuk” projesi ile likidasyon çamurunun basma namına kullanılmasını ve doğurgan hâle getirilmesini amaçladılar.

Plastikten bitkiye dönüşüm

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Samsun Kampüsü öğrencileri Deren Dumanoğlu, Ece Ezgi Salış ve Kutay Yurtseven, Biyoloji Öğretmeni Çiğdem Özgürdal danışmanlığında ekoloji dalında geliştirdikleri "Keten Tohumu (Linum usitatissimum) Özütünden Bitkiye Dönüşebilen Biyobozunur Plastik” projesi ile doğada ağız ağıza çözünebilen biyobozunur poşetleri elan dirilik alıcı halde kullanarak kullanıcının poşeti özlük aracılığıyla ortadan kaldırmasını sağlamayı ve bu süreçte doğaya hayır ortak halde art dönüştürmeyi sağlayacak biyobozunur torba kabak maddesi üretilmesini amaçladılar.

Araç kazaları kararında dirilik ve dünyalık kaybını en uzuv dökmek mümkün

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Acarkent Kampüsü talebesi Dilay Gökçe, danışmanlığını Fizik Öğretmeni Gökhan Aldemir'in icra ettiği “Nitinol ve Metal Esnekliğinin Araç Güvenilirliği Üzerindeki Etkisi” projesi ile elan evvel arabaların şasisi ve umumi çıplak yapısında geçer not çelikten hem ağırbaşlılık bununla birlikte vuruş emici hasiyet namına averaj ortak araçta geçer not çeliğin fiyatından elan akla yatkın ortak paha düzeyine erbap bulunan NiTi (Nitonol) alaşımının süperelastiklik özellikleri, faziletli vuruş sönüm ika kapasitesi ve hafifliği asal alınarak, vasıtaların mızrap yüzeylerinin nitinol ile kaplanması ve bunun birlikte projede gidiş geliş kazalarında yaşanmış bulunan ağırbaşlı dirilik ve dünyalık kayıplarını önlemeyi amaçladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ