USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan: '2022 senesinde minimum 70 bin atama yapılmalıdır'

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, eğitimde 2022 senesinde minimum 70 bin atama yapılması icap ettiğini söyledi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan: '2022 senesinde minimum 70 bin atama yapılmalıdır'
17-06-2022 05:02

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, eğitim-öğretim yılının sona ermesi dolayısıyla matbuat açıklaması düzenledi. Milli Eğitim Bakanlığının lazım tedbirleri almasının pedagoji bilimi yaşamı düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu kail Geylan, “2021-2022 eğitim-öğretim yılı ferda sona eriyor. Öncelikle birlikte sene süresince derin birlikte pedagoji bilimi yaşamı nâkil topu topu öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi kutlama kartı ediyor, dobra tatiller diliyoruz. Öte taraftan okullarımızın 2022-2023 eğitim-öğretim yılına amade olması düşüncesince yaz tatilinin dobra değerlendirilmesi, Milli Eğitim Bakanlığının okulların gereksinimlerini yegâne on paralık belirleme ederek lazım tedbirleri alması pedagoji bilimi yaşamımız düşüncesince aşırı önemlidir” dedi.

"Ek bütçe tahsisi yapılmalıdır"

Geylan şu biçimde konuştu:

”Eğitim-öğretime ayrılan payın şişman kısmının personel giderlerine ayrılmış bulunduğu düşünüldüğünde MEB bütçesinin maksut seviyede ehliyetli bulunmadığı görülecektir. Şöyle ki, 2021 senesinde 146 bilyon 920 milyon Türk lirası bulunan MEB bütçesi, 2022 senesinde 189 bilyon 10 milyon Türk lirası oldu. Buna karşın MEB bütçesinin 132 bilyon 28 milyon 643 bin Türk lirası personel giderlerine ayrıldı. MEB bütçesinin merkezi idare maddi durumuna payı ise 2022 senesinde yüzdelik 10.79 adına belirlendi. Bu nicelik 2020 senesinde yüzdelik 11.45'ti. Görüldüğü kıl payı 2022 yılı düşüncesince ayrılan MEB bütçesi ne eğitimin gereksinimlerini karşılamaya ne eğitimin kalitesini, verimliliğini artırmaya ne de müstevli sürecinin ciddi koşullarının biçim açmış bulunduğu özellikle öğrenme kayıpları edinmek kıl payı nice problemi ortadan kaldırmayı sağlamayacaktır. Okulların yaşadıkları finansman problemi Okul Aile Birliği üstünden çözmeye çalışması, gereksinimler noktasında bekâr bırakılması, bu yönüyle veliye yüklenilmesi ehemmiyetli birlikte sorundur. Hükümet, yapılması müstelzim yatırımlar, okullara ayrılması müstelzim ödenekleri de delik önüne alarak MEB'e toy eğitim-öğretim devri başlamadan ek bütçe tahsis etmelidir.”

“MEB, araştırma görevlisi personel istihdamını artırmalıdır”

Geylan, ”Yardımcı odacı personel eksiği okulların yaşamış bulunduğu en şişman sorunlardan biridir. Ağır birlikte pandemi nâkil vatanımızda okullarda toy salgınlar yaşanmaması, hıfzıssıhha tedbirlerinin artırılması, doğruluk malzemelerinin kusursuz adına sağlanması, okulların doğruluk anlamında toy eğitim-öğretim yılına amade olması aşırı önemlidir. Bu sebeple evvel yapılması müstelzim husus, okullarımızdaki hıfzıssıhha tedbirlerini yürütecek ehliyetli sayıda araştırma görevlisi odacı personel alımı yapılmasıdır. Okullarımızda ne eyvah ki araştırma görevlisi personel sayısı ihtiyacın aşırı altındadır. Hatta okullar bu gereksinimi İş-Kur üstünden alıntı yaparak gidermeye çalışmaktadır. MEB'in bu biçimde alıntı gerçekleştirmek adına işlev personelini kişi bünyesine alması gerekmektedir. Ayrıca en ücra yerlerdeki okullar müdahale topu topu okullardaki hıfzıssıhha malzemelerinin kusursuz adına gerçekleştirme edilmesi toy müstevli hastalıklarının önüne geçilmesinde ehemmiyetli birlikte ulama sağlayacaktır” diyerek konuştu.

Bölgeler arası, vilayetler arası, ilçeler arası, ayrıca mahalleler arası pedagoji bilimi eşitsizliklerinin giderilmesi icap ettiğini tabir fail Geylan, şu biçimde bitmeme etti:

“Öte taraftan eğitimin eğer olmazsa olmazlarından biri topu topu evlatların denk pedagoji bilimi imkânından faydalanmasıdır. Eğitimde yaşadıkları sorunları asgariye indiren, reformist, PISA, TIMSS kadar sınavlarda rüştünü ispatlamış evlatların okuma, anlama, yorumlama, tenkidî düşünme, sıkıntı bozma becerilerinin fevk düzem bulunduğu devletlere baktığımızda topu topu küçüklere bire birlikte imkânları sağlayabildiklerini görüyoruz. Bu noktada uygulayıcılar problemi temelde çözmeli, doğrusu yerler arası, vilayetler arası, ilçeler arası ayrıca mahalleler arası pedagoji bilimi eşitsizlikleri gidermelidir. Ayrıca mesleksel eğitimin güçlendirilmesi, sistem liselerinin kalitesinin artırılarak, kalburüstü öğrencilerin de bu okulları yeğleme etmesinin sağlanması, sistem liselerinin isteklendirme edilmesi memleketimiz ekonomisinin kalkınmasının da anahtarıdır. Dolayısıyla mesleksel okulların büyüklük ve yatırımcılar çeşidinden desteklenmesini aşırı değerli buluyoruz. Bunun beraberinde okulların sınıf gereksinimi karşılanmalı, faziletli mevcuda eş okullarda ek derslikler arttırma edilmeli, etkisiz beğenilen alanlar sınıf adına işlev vermelidir.”

“2022 senesinde minimum 70 bin atama yapılmalıdır”

Bu sene minimum 70 bin atama yapılması icap ettiğini vurgulayan Geylan, “Öğretmen açığı problemininin giderilmesi noktasında Türkiye'nin ciharıyek indinde sarıklı seferberliği başlatılmalıdır. Öğretmen açığı 86 bin ücretli sarıklı kanalıyla giderilmeye çalışılırken, 121 binin üstünde düzgü ekip açığı varken, bunun indinde atama sayısı 20 bin civarındadır. Bu noktada yapılması gereken; hükümet, MEB ve Maliye Bakanlığının birlikte araya gelerek, herhangi birlikte ayrışık olanağı seferber ederek, 2022 senesinde minimum 70 bin atama yapılmasının sağlanmasıdır. 2022 yılının başlangıcında meydana getirilen atamanın gerçekte 2021 yılı ataması bulunduğu delik önüne alınmalıdır. Bilindiği kadar Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sarıklı atamalarının toy eğitim-öğretim yılına yetişeceğini duyurdu. Takvimin 2022 KPSS sonra açıklanması ve başvuruların katılması yerinde bu kat 2021 senesinde KPSS'ye girecek adaylar kıygın olacaktır. Bu sebeple yapılması müstelzim toy atamanın birlikte an ilkin 2021 KPSS sonuçlarına gereğince yapılmasıdır” dedi.

"Öğretmenlik Meslek Kanunu ne eyvah ki beklentileri ve gereksinimleri karşılamaktan aşırı ırak kaldı"

Yargıya taşıdıkları Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgilendiren lazım düzenlemelerin de yapılması icap ettiğini tamlayan Geylan, şunları söyledi:

“Öğretmenlerin senelerdir beklediği Öğretmenlik Meslek Kanunu ne eyvah ki beklentileri ve gereksinimleri karşılamaktan aşırı ırak kaldı. Özellikle imtihan ve pedagoji bilimi programı şartı aranmadan 10 yılını dolduran herhangi birlikte öğretmene uzman, 20 yılını dolduran herhangi birlikte öğretmene başmuallim unvanı verilmesi icap ettiğini ısrarla yineleyen sendikamızın bu talebinin görmezden gelinmesi benimseme edilemezdi. Bu sebeple Öğretmen Meslek Kanunu, özellikle kariyer basamaklarında imtihan şartı edinmek kıl payı öğretmenlerimizin yararına sıfır hususları itibarıyla sendikamız çeşidinden yargıya taşındı. Öte taraftan rütbe sisteminin adaletli birlikte biçimde uygulanması, hoşgörülü atamalarında ve evvel atamalarda mülakatın kaldırılarak çabucak bağlanmış imtihan esasına gereğince atamaların yapılması, liyakati sağlayıcı birlikte hoşgörülü atama sisteminin kurma edilmesi, plan okullarına hoşgörülü görevlendirmelerinin MEB hoşgörülü atama yönetmeliğine değgin bir duruma getirilmesi ve bu biçimde okullardaki sarıklı ve hoşgörülü atamalarındaki keyfiyete sonuç verilmesi, öğretmenlerin muhatap bulunduğu mevzuat ve süreçlerin yegâne birlikte yapı altında toplanması kadar hususların arazi almış bulunduğu birlikte sistem kanunu arzu fail sendikamız, bundan ahir süreçte kanunla ilgilendiren TBMM ve MEB gözetiminde herhangi birlikte ayrışık teşebbüste bulunacaktır.”

“Tüm öğretmenler amelî adına atanmalıdır”

Öğretmenlerin arasındaki kontratlı ile amelî ayrımının kaldırılması gerektiğini, topu topu öğretmenlerin amelî adına atanması icap ettiğini vurgulayan Geylan, “Sözleşmeli öğretmenler ile amelî öğretmenler arasındaki ayrımın kaldırılması ve topu topu öğretmenlerin çabucak amelî adına istihdam edilmesi icap ettiğini senelerdir söylüyoruz. Son adına Cumhurbaşkanı Erdoğan sistem kanunuyla kontratlı ve amelî öğretmenler arasındaki ayrımı ortadan kaldıracaklarını bildirmişti. Ancak sistem kanununda buna değgin oda boncuğu hususun olmaması, Cumhurbaşkanı'nın lafının adına getirilmemesi bizleri sükut-u hayale uğrattı. Yapılması müstelzim 2011 ve 2013 yıllarında bulunduğu gibi, kontratlı öğretmenlerin ekibe geçirilmesi ve bundan ahir alımların tamamının amelî adına yapılması, bu hususun da sistem kanunuyla garanti dibine alınmasıdır. Yeni eğitim-öğretim senesinde bu talebimizi herhangi birlikte fırsatta hatırlatmaya bitmeme edeceğiz” ifadelerine arazi verdi.

Ahmet Furkan Gülap

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ