USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Türk güreşi dünkü müşterek muvaffakiyet hikayesi yazmaya çalışacak

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu, toy ortak öykü yazacaklarını belirterek, "Ben ve arkadaşlarım, inşallah güreşi süresince bulunmuş olduğu halden çıkartacağız. Güreşi iyi yarınlara taşıyacağız." dedi.

Türk güreşi dünkü müşterek muvaffakiyet hikayesi yazmaya çalışacak
02-12-2021 14:50
Ankara

Federasyonun 6 Kasım'da meydana getirilen umumi kurulunda başkanlığına seçilen olimpiyat ikincisi, evren ve Avrupa şampiyonu emektar ulusal pehlivan Şeref Eroğlu, Anadolu Ajansı Spor Sohbetleri'ne misafir oldu.

Türk güreşinin namına ve kadrosuna dengesiz edildiğini kail Eroğlu, "Delegemizin verdiği yetkiyi Türk güreşi düşüncesince en elleme biçimde gitmek istiyoruz. Amaç, 2024 Paris Olimpiyatları." sanarak konuştu.

Eroğlu, federasyonda müşterek sistemin bulunmadığını gördüklerini belirterek, "En biçimsiz dizge güçlü sistemsizlikten iyidir. Şu anda maatteessüf müşterek sistemimiz yok. Bizim bulunduğumuz yerde Rusya, Dağıstan modeli olmayacak. Dünyaya güreşi öğretmiş müşterek ecdadın torunları şekilde Türk modeli olacak. Olimpiyatlar, evren ve Avrupa şampiyonları denildiğinde güreş akla geliyor. Böyle gıllıgışlı müşterek branşın o zaman olması beni ve arkadaşlarımı üzdü. 'Kazanımlarımıza erbap çıkacağız, kaybettiklerimizi kabul etmek düşüncesince elimizden geleni yapacağız.' dedik." ifadelerini kullandı.

Son olimpiyat ve Dünya Şampiyonası'nda ulusal güreşçilerin kıymetli madalya kazanamadığına dikkati çekici Eroğlu, şu biçimde bitmeme etti:

"Tokyo'da güreşte finale sportmen çıkaramadık. Sırbistan'da meydana getirilen Dünya Şampiyonası'nda hoppadak müşterek sporcumuz bitiş yaptı, o da ikinci oldu. 30 kıymetli madalyanın dağıtıldığı yerde tığ memleketimiz yerine İstiklal Marşı'mızı söyletemedik. Dolayısıyla sıkıntıların ne işe yaradığını biliyoruz. En endamsız müddette toparlamak düşüncesince kesintisiz demeden çalışacağız. Bu işi eritme zımnında koyacağız."

Eroğlu, 30'un üstünde güreş yetişek merkezinin bulunmuş olduğu bilgisini vererek, "Sadece bu evlatları seçip, buralarda yetiştirmekle sorunu çözmüş olmuyorsunuz. Bunlara kılavuzluk etmesi, sporcuları geleceğe hazırlaması müstelzim antrenörlerimizde başağrısı var. Şu anda 1200-1300 apiko güreşçimiz var. Bir kalaba aslında. Ama tığ bu cevheri müşterek düzene oturtamamışız. Miniği yıldıza, yıldızı gence, genci büyüğe taşıyamamışız." halinde fikir belirtti.

Geçmişte eksiksiz alakanın A takımlara gösterildiğini ve böylecene geleceğin tehlikeye atıldığını korumak için çaba sarfeden Eroğlu, şunları kaydetti:

"A takımda madalya var ise gelişigüzel nesne amacında anlaşılmış. Halbuki bunları yaparak geleceği tehlikeye atmışız. 2024, 2028 ve ayrıca 2032 olimpiyatlarında bizlere genç, güreşi öğrenmiş, ne milleti, devleti anabolizma ettiğinin bilincinde olan, ismi acemi ancak yaşantısı ve ruhu meraklı gençlere ihtiyacımız var. Çünkü simge yere düşmemeli. Olimpiyat şampiyonu çıkartmamaya başlarsak, 1970 ile 1990'lı seneler arasındaki sürece gireriz. Bu da Türk güreşi düşüncesince aşırı biçimsiz olur."

"Yeni müşterek batın yetiştireceğiz"

"Ben hayatımda baştan sona eritme odaklı müşterek insanoğlu oldum." diyen Eroğlu, "Biz bu sorunu çözeceğiz. Yeni müşterek batın yetiştireceğiz. Bunları gelecekte A takımlara taşıyacağız. Bizim hakkıyla 18-19 yaşlarında A ulusal formayı doğrulama edeceğimiz gençlere, büyük, kabadayı yüreklere ihtiyacımız var. Bu milletin evlatlarının mayasında bu var. Bizim başlangıcında olduğumuz güreşte Avrupa ve evren şampiyonalarında bu evlatları baştan sona baş başa göreceğiz. Yeter ki bu evlatların elinden tutalım, bu ufaklıklara nasip verelim." değerlendirmesinde bulundu.

Eroğlu, güreşte "reset"e gerekseme bulunduğunun altını çizerek, şu biçimde konuştu:

"Hiç önemsiz düşünmedim, düşünmem de. Yola çıkarken 'Güreşi güreşçiler yönetecek.' dedik. Alandan kazandığımız bilgiyi, tecrübeyi doğacak kuşağımıza aktarma etmek düşüncesince yola çıktık. Biz bunu muvaffak olmak zorundayız. Aksi takdirde olimpiyat oyunlarında madalyaya özlem kalabiliriz. Bunun düşüncesince müşterek batın yetiştireceğiz. İki-üç olimpiyat yarışacak gençlere ihtiyacımız var. Belki birincisinde olmayabilir ancak ikinci, üçüncü olimpiyatta madalya, kıymetli borç gençleri bulacağız ve yetiştireceğiz. Biz nesil boşluğu bulunduğunu milletimize anlatırız. Bizim devraldığımız pehlivan havuzu şu an aşırı aşağılarda."

"Yasemin başarılarıyla simge ergin müşterek isim"

Şeref Eroğlu, Avrupa ve evren şampiyonu, olimpiyat üçüncüsü Yasemin Adar'ın dümen kurulunda arazi alması süreci hakkında, "Cesur kararlar edinmeyi muhip müşterek insanım. Yönetim listemi yaparken Yasemin'i aradım, 'Kızım seni yönetimime yazıyorum.' dedim. 'Başkanım sen kesinlikle akıllıca görürsen.' dedi. Kadın güreşinde, müşterek eş yöneticiye ihtiyacımız vardı. Yasemin 3 ay, 1 sene sonradan yöneticiliği öğrenir, ehemmiyetli değil. Bizim bundan böyle hanımlarda da yöneticiye ihtiyacımız var. Güreşin eksiksiz zorluklarını biliyor, güreşi içselleştirmiş. Zaten başarılarıyla Türk hanımına simge ergin müşterek isim." açıklamasını yaptı.

Yağlı güreşin ehemmiyetli isimlerinden Ahmet Taşçı'nın da yönetimde arazi aldığına ayraç fail Eroğlu, kendisinin tecrübelerinden faydalanacaklarını belirtti.

"Bundan evveli yönetimlere bakın, biricik kulağı fay becerikli göremezsiniz." ifadelerini kullanan Eroğlu, "Bizim, 'Güreşi güreşçiler yönetsin.' derken mizah yapmadığımızı gördüler. Yönetim müesses üyelerinin süresince 7-8 pehlivan var. Çoğunluk bizde. Diğerleri de güreşin ne işe yaradığını bilen, bu işi muhip kişiler. İyi müşterek kadro kurduğumuzu düşünüyoruz. Ben ve arkadaşlarım, inşallah güreşi süresince bulunmuş olduğu halden çıkartacak, dobra yarınlara taşıyacağız. Bize sakıt ağababa sporumuz güreşi elan sonrasında taşımak. Güreşi olimpiyatlarda elan gıllıgışlı müşterek spor durumuna getirmek." açıklamasını yaptı.

Eroğlu, 2024 Paris Olimpiyatları hedefine bağlı istifham üzerine, şunları söyledi:

"Koyduğumuz evveli hedef; 2024'e anca müşterek kadro deneyelim ki güre müşterek kadro olsun, 2028 Olimpiyatları'na, ayrıca 2032 Olimpiyatları'na da gitsin. Olimpiyatta koyduğumuz erek 4 madalya. Çünkü 2016 Rio Olimpiyatları, 2009-2010'dan, Osman Aşkın Bak bakanımız döneminden itibaren başlamış olan müşterek çalışmaydı. Rıza Kayaalp, 2008 Olimpiyatları'nda benimle ekipman arkadaşıydı, aşırı gençti. O devir yitirdi ancak ondan sonradan baştan sona kazandı. Biz de aynısını gerçekleştirmek istiyoruz. Üç olimpiyatta ülkemize fariza edecek sporcuları anmak istiyoruz. Biz acemi müşterek öykü savsamak düşüncesince yollardayız. Yeni hikayeyi ki yazacak? Türk gençleri yazacak. Genç güreşçilere, acemi kabadayı yüreklere ihtiyacımız var. Biz bunları bulacağız ve Türk güreşine kazandıracağız."

Antrenör değişikliğinin yaşanacağına yer veren Eroğlu, istikbal günlerde acemi uran heyeti duyuracaklarını açıkladı.

Şeref Eroğlu, antrenörlerin eğitimine ehemmiyet vereceklerini, deplasmanlı güreş ligini düzenleyeceklerini laflarına ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ