USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Türkiye'nin gururu kadın sporculardan 'başarının uğrunda bariyer yok' çağrısı

Milli biçim ile katıldıkları Avrupa ve evren şampiyonalarında ehemmiyetli başarılara imza atan kadın sporcular hemcinslerine "başarının uğrunda tek bariyer yok" çağrısı yaptı.

Türkiye'nin gururu kadın sporculardan 'başarının uğrunda bariyer yok' çağrısı
27-09-2021 12:45
Mardin

Mardin'de Gençlik ve Spor Bakanlığının katkılarıyla Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin (ESKAR) organizasyonuyla planlı "2. Ulusal Spor ve Kadın Zirvesi"ne eklenmiş olan kadın sporcular, kız çocuklarına esin deposu edinmek istiyor.

Çocuklara ve gençlere seslenen sporcular, hayallerine varmaları ve başarı elde etmeleri düşüncesince bariyer tanımadan azimle ve kararlılıkla emek harcamaları tavsiyesinde bulundu.

"Başarmanın uğrunda uğur boncuğu bariyer yok"

Ordu'da canlı mal tekvandoda Türkiye, Avrupa ve evren şampiyonlukları bulunan ulusal sportmen Şeyma Nur Emeksiz Bacaksız, AA muhabirine 22 yaşlarında tekvandoya başladığını, 6 senedir bu branşta ilerlediğini ve nice başarıya imza attığını söyledi.

Birkaç devir ilkin de Avrupa Para Tekvando Şampiyonası'nda ikinci olduğunu, başkaca kota ile eklenmiş olan yegâne abuhava kendisine olimpiyatlarda tarihe sabık kişilerden bir tanesi olmanın mutluluğunu yaşadığını anlatım fail Bacaksız, "Ben başarabiliyorsam ki ortak engelliyim, her insanın başarabileceğine inanıyorum. Yeter ki muvaffak kızarmak isteyin. Başarmanın uğrunda uğur boncuğu bariyer yok." dedi.

Bacaksız, çocukluğundan bu yana bu sporla mücadele etmek istediğini fakat ailesinin müsaade vermediğini dile getirerek, "Normalde kafaya çarpma vardı lakin engellilerde yoktu. Annemi güç inandırma etmiştim. Öğretmenlerimize ailelerimizi inandırma ettirebiliriz. Ben o biçimde inandırma ettirdim ailemi. Sonra da şampiyonluklar baht oldu. Yeter ki isteyin ve hedefleyin." sanarak konuştu.

"Uğruna koşacakları, savaşacakları ortak hayalleri olsun"

İstanbul'da hayatını sürdüren 16 yaşındaki ulusal tekvandocu Meryem Elif İyin ise Avrupa ikincisi, evren şampiyonluğu ve evren üçüncülüklerinin bulunduğunu belirterek, bu başarılarını baş döndürücü fiilen elde ettiğini aktardı.

Herkese de hayallerine karşılaşmak düşüncesince baş döndürücü emek harcamayı öneren İyin, "Fedakarlıklar olmaksızın uğur boncuğu başarı olmaz. Zor lakin çalıştıkça kolaylaşıyor. Uğruna koşacakları, savaşacakları ortak hayalleri olsun. Hayallerimizin de hayatlarımızın üstünde ortak hakkı var. Onları gerçeğe tahvil etmek bizim görevimiz. Çabalasınlar, uğur boncuğu devir vazgeçmesinler. Çabaladıkça istedikleri değme şeyi başarabileceklerine inanıyorum. Eminim ki adalet ettikleri başarıyı yakalayacaklardır." ifadelerini kullandı.

"Türk hanımına punt verilince nerelere gelinebileceğini gösterdik"

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Yönetim Kurulu Üyesi, Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenör Eğitim Bölümünde Öğretim Görevlisi emektar ulusal voleybolcu Esra Gümüş Kırıcı da çocuk yaşlarda sepet topu ile spor yaşamının başladığını fakat bu branşta serüvenin ortak tomar sürmediğini söyledi.

Ortaokulda gövde eğitimi öğretmeninin yönlendirmesiyle voleybola başladığını özetleyen Kırıcı, levent boylu seneler altyapıda oynadıktan sonraları A takıma yükseldiğini aktardı.

Kırıcı, 2003 Avrupa Şampiyonası'nda Ankara'da Avrupa ikinciliği elde ettiklerini ve "filenin sultanları" adını orada aldıklarını belirterek, şu biçimde konuştu:

"Tarihimizde ilkin kat anca ortak başarı elde ederek Türk voleyboluna dünkü kapılar açtık. Çok levent boylu metodlar Eczacıbaşı'nda oynadım 11 sezon. Bunun 10 sezonunda da kaptanlık yaptım. A ulusal takımda da kaptanlık yaptım. Yine tarihimizde 2012 Londra Olimpiyatları'na revan takımın kaptanıydım. 2017 yılının böylece da çalışkan meraklı hayatıma akıbet verdim. Aynı sürede öğretim üyesi oldum. Türk hanımına punt verilince nerelere gelinebileceğini gösterdik."

Fırsat eşitliği yakalandığında neler yapabileceğini gösterdiklerini tamlayan Kırıcı, Türk hanımının çelimli olduğunu, ayakları dair durabildiğini, öz güveninin faziletli bulunduğunu kaydetti.

Kırıcı, "Sadece sporda değil değme bölgede baş döndürücü değerli olacağını yayınlayan hanımlarımız var. Gelecekte de inşallah hâlâ elleme olanaklarla hâlâ elleme bölgelere geliriz maşer olarak. Türkiye'nin neresinde olursanız olun, hayallerinizin ardı sıra koşun. Bizler güçlüyüz, punt verildiğinde değme şeyi başarabiliriz." ifadelerini kullandı.

"Türk hanımı engellerle karşılaşırsa içre o gücü, cevheri bulacaktır"

İzmirli emektar ulusal basketçi Gülşah Akkaya da 27 yıllık sepet topu yaşamının 25 senesinin meraklı biçimde geçtiğini aktardı.

ABD, İspanya, Yunanistan ve İsrail liglerinde oynadığına ayraç fail Akkaya, "Sayısız şampiyonluklarım var. 2005 Akdeniz oyunlarında kalburüstü madalya, 2011'de Avrupa şampiyonasında sim madalya aldım. 2018 senesinde da çalışkan sepet topu hayatımı sonlandırdım. Şimdi sporculuk sonrası kariyerimi planlıyorum." sanarak konuştu.

Akkaya, bu başarıları sağlarken güçlük yaşadığını fakat ağırlık olmadan, konfor sahasından çıkmadan bireyin kendisini geliştirip başarıya ulaşılamadığına dikkati çekici Akkaya, şu biçimde konuştu:

"Basketbolu baş döndürücü seviyorum, tutkuyla yaptığım ortak spor dalıydı. Yere düştüğüm devir kalkmasını bildim. Türk kadının azimli, disiplinli, öz emniyetli olmasını spora bağlıyorum. Spora er yaşta başlamam bu yeteneklerimi geliştirmeme faktör oldu. Bu nedenden de hâlâ mukavemetli ortak karaktere ehil oldum. Zor vakitleri aşmayı bildim. Sporun hayatımızdaki noktayı bundan sonraları hacısı hocası kabilinden biliniyor. Doğuda ara sıra punt eşitliği maatteessüf olamıyor. Kız evlatlarının spora katılımında mesele olabiliyor. Ama bunlarla ait hem devletimiz hem Bakanlığımız muhtelif planlar yürütmekte. Bu manada da kız çocuklarımız spora başladığında şayet engellerle karşılarlarsa ve ya Türk hanımı engellerle karşılaşırsa içre o gücü, cevheri bulacaktır. O engelleri başarıyla geçecektir."

"Sporda baş döndürücü değerli örneklerimiz var, değişik de artıyor"

Marmara Üniversitesi ESKAR Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu da tarz kendisine spor alanındaki başarılarla gailesiz kitlede farkındalık tekvin etmek istediklerini, kâffesi gençlerin spora heveslendirme edilmesini bildirmek düşüncesince icraat yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda Türkiye'de ortak ilki gerçekleştirdiklerini, öğretim üyesi ve değerli kadın sporcuları çoluk çocuk ve özelikle kız çocuklarıyla buluşturduklarını dile getiren Ayanoğlu, "Sporda baş döndürücü elleme ve baş döndürücü değerli örneklerimiz var, değişik de artıyor. Ülkemizin değme bölgesinden baş döndürücü değişik bölgelerde başarıyla spor karşılayıcı kızlarımızla, gençlerimizle ortak araya geldik. Aslında sporu hacısı hocası seviyor. olanak verilirse hacısı hocası yapar. Bu mevzuda icraat yapılırsa ki hükümetimiz baş döndürücü elleme destek sunar veriyor." biçiminde konuştu.

Ayanoğlu, bayanların birbirlerine örnek, birbirinin dostu, dayanağı olduğuna ayraç ederek, bu bütünlük ve beraberlikle bayanların ülkenin değme noktasında ne denli çelimli çalışmalara imza atılabileceğini gösterdiğini anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ