USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

'Yarını kodlayanlar' projesinden köy okullarına teknoloji sınıfları

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği kabilinden 5 sene ilk yaşama geçirilen 'Yarını Kodlayanlar' projesinde dünkü birlikte hamle hâlâ atıldı. Proje kapsamında, rustik bölgelerdeki öğrencilerin teknolojiye erişimini çoğaltmak amacıyla 20 köy mektebinde teknoloji sınıfla

'Yarını kodlayanlar' projesinden köy okullarına teknoloji sınıfları
30-09-2021 16:56

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği kabilinden sayısal geleceğe amade nesiller yetiştirilmesi hedefiyle yaşama geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesinde, eğitimde okazyon eşitliği gelmek kıl payı atık adımlara yan yana yenisi henüz eklendi. Beşinci yılına giren projede, rustik bölgelerdeki öğrencilerin teknolojiye erişimini bırakmak amacıyla 20 köy mektebinde kusursuz kuvvetli teknoloji sınıfları açıldı. Projeksiyon cihazı, 3D kalem, bilgisayar, 3D yazıcı, yetişek ve STEM kitleri, Zoom yazışma ve aktiflik araçlarının arazi almış olduğu sınıflarda öğrencilere kodlama özellikle kazanmak kıl payı muhtelif teknoloji eğitimleri verilecek. Ekim sonuna denli hep 30 okula kavuşması hedeflenen projede, yan yana yılda 60 öğretmenle mekân köyler karışma kazanmak kıl payı hep 6 bin çocuğa ulaşılacak. Ayrıca, ailelere müteveccih düzenlenecek hususi mukarenet ve eğitimlerle kısaca 2 bin 500 veliye ulaşılması hedefleniyor.

Proje kapsamında kırsalda kurulan teknoloji sınıfları için, Kocaeli Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, Derince İlçe Milli Eğitim Müdürü Turgut Cüre, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ve sanatkâr Aras Bulut İynemli'nin katılımıyla Kocaeli Derince İshakcılar Ortaokulu'nda açım töreni düzenlendi.

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, şu biçimde konuştu: “Şirket olarak, yaptığımız gelişigüzel işin yan yana hedefe dokunması gerektiğine inanıyoruz. Çocukların teknoloji okuryazarlığını bırakmak hedefiyle 5 sene evvel Habitat Derneği işbirliğiyle başlattığımız ‘Yarını Kodlayanlar' projesiyle bugüne denli 81 ilde 195 bine benzeyen çocuğumuza kodlama öğrettik. Geçtiğimiz Nisan ayında ehemmiyetli yan yana hamle henüz atarak, ülkemizin ayrımlı noktalarındaki 30 köy mektebinde kusursuz kuvvetli teknoloji sınıfları açacağımızı duyurmuştuk. Bugün de bu sözümüzü tutmanın ve hep 20 köy mektebinde teknoloji sınıflarımızı öğrencilerimizin kullanımına sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geriye küsurat 10 okulumuzda da Ekim sonuna denli teknoloji sınıflarımızı açmayı hedefliyoruz. Köy Okulları projesinde öğrenci, hoca ve velileri havi 3 ayrımlı yetişek programı uyguluyoruz. Bu programlarla, önümüzdeki yan yana salname süreçte, 30 ilde hep 60 öğretmenle mekân köyler karışma kazanmak kıl payı 6 bin bebek ve 2 bin 500 veliye ulaşmayı hedefliyoruz. Köy okullarında kurduğumuz teknoloji sınıflarıyla, dijitalleşmeye gereksinim duyan lakin muvasala olanağı sıfır öğrencilerimiz düşüncesince yan yana okazyon penceresi açmanın, teknolojiyi evlatlarımızın ayağına getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sınıflarımızdan hepimizi gururlandıracak toy muvaffakiyet hikayelerinin çıkması, en iri dileğimiz. Teknolojinin enerjisini kullanarak çocuklarımıza eğitimde okazyon eşitliği gelmek düşüncesince kaynaklarımızı seferber etmeyi sürdüreceğiz".

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, “Teknolojinin hoppadak kullanıcısı değil ayrımsız sürede üreticisi de olacak güre nesillerin yetişmesine katkıda mevcut kazanmak düşüncesince 5 sene evvel işbirliğiyle başlattığımız projemizin kapsamını gelişigüzel güzeşte çağ artırmanın DOĞRU luğu ve gururu içerisindeyiz. Bu bağlamda, ülkemizin ayrımlı noktalarında muhtelif köy okullarına kusursuz kuvvetli teknoloji sınıfları kurduk ve kurmaya bitmeme ediyoruz. Özellikle pandemi zamanında dezavantajlı bölgelerdeki evlatlarımızın yetişek ve teknolojiye muvasala vaziyetleri henüz da zorlaştı. İnanıyoruz ki bu sınıflar vesilesiyle evlatlarımızın bilgiye erişimi, teknolojiyle öğrenme alternatifleri kolaylaşacak ve 21. asrın gerektirdiği yetkinlikleri kazanabilmek hesabına olanakları artacaktır. Çünkü biliyoruz ki 21. çağ mükemmellik sahibi bireylerin toplumları dönüştüreceği yan yana devir dilimi olacaktır. İçerikleri zenginleşen ve henüz yan yana tomar çocuğun yararlanacağı bu kıymetli proje ile toplumları muhavvil ve önderlik fail bireylerin ortaya çıkmasına dayanaklık etmek olacağız" dedi.

Aras Bulut İynemli ise şunları söyledi: “Dijital gelecekte evlatlarımızın en ehemmiyetli ihtiyaçlarından birisi kodlama bilgisi olacak. Bu bilgiyle sayısal dünyaya doğrultu verebilecekler. Kodlama, bundan sonra üniversal yan yana dil. Dolayısıyla, topu topu evlatların kodlamayı öğrenmesi ehemmiyet taşıyor. Bugün açılışı meydana getirilen teknoloji sınıfları da köy okullarında okuyan çocuklarımıza eğitimde okazyon eşitliği sunması itibarıyla aşırı kıymetli. Bu projeyi içten destekliyorum. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği'ne çocuklarımıza kazandırdıkları topu topu imkânlar düşüncesince teşekkürname ediyorum".

Toplam 30 ilde kurulacak
Proje kapsamında teknoloji sınıfı kurulan köy okullarının bulunmuş olduğu vilayetler şöyle: Kocaeli, Trabzon, Çankırı, Karaman, Kırklareli, Çanakkale, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli, Burdur, Amasya, Ordu, Ardahan, Kars, İstanbul, Bilecik, Bolu, Ankara ve Sivas. Ekim sonuna denli Tunceli, Siirt, Hakkari, Van, Şırnak, Adana, Hatay, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde de kurulumların tamamlanması hedefleniyor.

3 anne başlıkta 35 ayrımlı mevzuda eğitim
Teknoloji sınıflarında öğrencilere 3 anne başlıkta 35 ayrımlı mevzuda yetişek kabul etme imkânı sunuluyor. Buna göre, beşinci sınıf ve rüştiye öğrencilerine “İlk Kodumu Yazıyorum”, “Kendi Kuklamı Çiziyorum”, “Görsel Efektler”, “Kendi Oyunumu Tasarlıyorum”, “Balık Avı Oyunu” kabilinden başlıklar altında Scratch eğitimleri; beşinci sınıf öğrencilerine “Anahtarlık Yapımı”, “Hediye Kutusu Yapımı”, “Desenli Kalemlik Tasarımı”, “Şampiyonluk Kupası”, “Lego Tasarımı” kabilinden başlıklarda Tinkercad eğitimleri; rüştiye öğrencilerine de “Micro:bit ve Sensörler”, “Dot Matrix Kullanımı”, “İki Buton ile LED Kontrolü”, “Geliştirme Kartı ile Çalışma” kabilinden başlıklarda Micro:bit eğitimleri veriliyor. Ayrıca, gelişigüzel sınıfta yan yana hilekârlık kitaplığı köşesi de bulunuyor.

Her okulda 2 hoca fahri şekilde dayanaklık etmek verecek
Teknoloji sınıfları düşüncesince gelişigüzel köy mektebinde 2 hoca olacak biçimde hep 60 yabanlık hususi yan yana eğitmen ekibi yetişek süreçlerine dayanaklık etmek hasretmek düşüncesince fahri oldu. Yarını Kodlayanlar Projesi Eğitmen Eğitimi'ne karışma edilen bu öğretmenlere “Scratch ile Kodlama Öğrenme”, “Tinkercad ile Üç Boyutlu Dünyalar”, “Micro:bit ile Elektronik Dünyalar”, “Dijital Pedagoji”, “3D Yazıcı ve 3D Kalemle Üretim” başlıklarında eğitimler verildi. Aylık buluşmalarla öğretmenlere şimdiki hilekârlık aktarımının sürdürülmesi hedefleniyor.

Ailelere dijitalleşme eğitimleri
Köy Okulları projesi kapsamında ailelere müteveccih hususi buluşmalar ve eğitimler de düzenlenecek. Bu buluşmalarda, “Dijitali Güvenli Kullanma”, “E-devlet, E-bankacılık Gibi Elektronik Uygulamalar” ve “Dijital Ebeveynlik” kabilinden mevzularda eğitimler verilerek ebeveynlerin 21. çağ yetkinlikleri, sayısal dünyada yararlanabilecekleri kaynaklar ve nazarıitibar etmeleri müstelzim ehemmiyetli mevzular kendisince hilekârlık sahibi olmaları sağlanacak.

Köy okullarında kurulan teknoloji sınıfları, “Yarını Kodlayanlar” okulları ve kulüpleri oluşturulmasının yanı esna okullararası bilirkişi buluşmaları kabilinden “teknoloji kardeşliğine” müteveccih icraat yapılması açısından da okazyon sunacak. Bu sınıflar sayesinde, çocuklarla ve öğretmenlerle derinliğine yetişek yapmak, çocuklardaki hasiyet ve değişiklikleri strateji etmek, toy fırsatlar gelmek ve muvaffakiyet hikâyeleri kurmak belkili olacak. Aynı sürede yan yana paylaşma kültürü oluşturulmasına vesile olacak bulunan teknoloji sınıfları, 3D yazar ve 3D yazar ile kırsalın gereksinimlerine müteveccih analizör üretmeye, eş emek hasretmek kültürünü gayrı köylerle baş başa sayısal süreçlerle oluşturmaya, sınıfın ve malzemelerin apayrı öğrenciler ve anne babalar kabilinden kullanılmasını sağlamaya da olanak verecek.

195 bine benzeyen çocuğa ulaşıldı
Projeyle Türkiye'nin ciharıyek indinde yaşları 7-14 ortada mütebeddil ufaklıklara fahri eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, algoritma mantığı, infaz yapma, hikâyeleme tevlit ve hile etme kabilinden mevzularda nazari ve kullanışlı eğitimler veriliyor. Eğitimlerde ufaklıklara programlama kendisince düşünüm sahibi olma, öz görüntü dünyalarını oluşturma, öz oyunlarını çoğaltma imkânı sunuluyor. Proje kapsamında 1 yılda elde edilmiş hep içtimai bedel kısaca 6,6 milyon TL olurken, projeye meydana getirilen gelişigüzel 1 TL'lik envestisman 4,4 TL mesabesinde içtimai kâr oluşturdu. Projeyle bugüne denli 81 ilde 195 bine benzeyen çocuğa ulaşıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ