USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'43 kentte hep 520 milyon ekü bütçeli 46 projeyi yaşama geçirdik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 'IPA programının bir numara döneminde, Hatay’dan Rize’ye, Van’dan Kastamonu’ya 43 kentte bütün 520 milyon ekü bütçeli 46 projeyi yaşama geçirdik.' dedi.

'43 kentte hep 520 milyon ekü bütçeli 46 projeyi yaşama geçirdik'
19-11-2021 14:25
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Rekabetçi Sektörler Programı'nı uyguladıklarını belirterek, "Programı dayanak noktası sistemimizin en ehemmiyetli ayaklarından bir tanesi kendisine görüyoruz. Bu kapsamda bugüne denli 88 projeye 780 milyon ekü dayanak noktası sağladık." dedi.

Bakan Varank, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyetinin akçasal iş birliğiyle gerçekleştirilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürütücüsü bulunduğu Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında "Etkisi ve Ötesi" temasıyla Sheraton Grand İstanbul Ataşehir Otel'de hesaplı "Tecrübe Paylaşımı ve Ağ Oluşturma Etkinliği"nin ikinci gününde meydana getirdiği konuşmada, kürevi rakiplik şartlarının çabucak değişmiş bulunduğu kavi müşterek dönemden geçildiğini söyledi.

Çığır açıcı ve tahripkâr teknolojiler, salgın, hava değişikliği derece hususların toptan ekonomiyi gine alçak gine tasarım ettiğini tamlayan Varank, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, bu transformasyon döneminin fırsatlarını en dobra biçimde değerlendirebilmek düşüncesince aralıksız çalışmaya bitmeme ediyoruz. Bunun düşüncesince de hesaplı endüstri altyapısından iş ve envestisman ortamına; Ar-Ge ve uygulayım bilimi ekosisteminden lehçe kalkınmaya denli nice bölgede akıbet odaklı politikalar uyguluyoruz. Bu politikaların çarpıcı müşterek biçimde uygulanabilmesi, çelimli finansman mekanizmalarının varlığıyla mümkün. Bu mekanizmaların daim çeşitlenmesine, henüz müşterek tomar KOBİ’nin, henüz müşterek tomar girişimcinin desteklerden faydalanmasına hususi müşterek ehemmiyet veriyoruz." niteleyerek konuştu.

Bakan Varank, TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajansları aracılığıyla sağlanan destekleri yahut Bakanlık teşviklerini bundan böyle her insanın hummalı şekilde dobra bildiğini belirtti.

İşte bu millî kaynakların yanında, arsıulusal kaynakları da enerjik kendisine kullandıklarını özetleyen Varank, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Bunların başında, Avrupa Birliği ile beraberce yürüttüğümüz Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı, şu demek olmakta ki IPA geliyor. Biz de Bakanlık kendisine IPA kapsamında Rekabetçi Sektörler Programı'nı uyguluyoruz ve Programı dayanak noktası sistemimizin en ehemmiyetli ayaklarından bir tanesi kendisine görüyoruz. Bu kapsamda bugüne denli 88 projeye 780 milyon ekü dayanak noktası sağladık.

Bu projeler, oluşturdukları hesaplı katkının indinde AB mevzuat ve standartlarıyla da ülkemizin uyumu açısından ehemmiyetli işlevler gördü. IPA’da birikim yöneltmek demek, ötede henüz müşterek tomar strüktürel fonlardan müstefit olmak demek. Bu yüzden, hemen tahsil edilen desteği değil, kazandığımız plan ve izlence dümen tecrübesini de önemsiyoruz. Verdiğimiz desteklerdeki süreçler aşırı hazırlop bulunduğu düşüncesince firmalarımız, girişimcilerimiz ayrıksı kaynakların ardına düşmüyorlar. Bu tecrübeyi yaygınlaştırarak, oradaki fonların varlığına ilgi tefriş etmek bizim açımızdan aşırı değerli."

"43 kentte hep 520 milyon ekü bütçeli 46 projeyi yaşama geçirdik"

Zaman devir IPA uygulamalarına müteveccih eleştirilerle de muhatap olduklarını özetleyen Varank, "Her ne denli IPA sistemini 15 senedir uygulasak da derinliğine prosedürler ve satın kabul etme kuralları gereği projelerimiz herhangi müşterek devir istediğimiz süratte ilerleyemeyebiliyor. Bakanlık olarak, önümüzdeki dönemde, Ufuk Avrupa'ya ek olarak, Dijital Avrupa, Yatırım Avrupa derece programlara da talibiz ve bunların mülakat süreçlerini başlattık. Bunları da düşündüğümüzde, IPA projelerinin müşterek bürokratik helezonlu içre kaybolup gitmesini istemiyoruz. Rekabetçi Sektörler Programı'nı, Birlik programları ve öz millî desteklerimizi ne denli koordinasyon içre yürütebilirsek o denli velut sonuçlar sağlamış oluruz. Biz bu mevzuda üzerimize sakıt ne var ise hazırlamaya hazırız. AB kabilinden da bu anlamda iş birliklerini artıracak ve kolaylaştıracak adımları da bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Varank, IPA programının müşterek numara döneminde, yerler arası gelişmişlik farklılıklarını azaltarak sahaların rakiplik güçlerini artırmayı ana maksat kendisine belirlediklerini aktararak, bu sürede Hatay’dan Rize’ye, Van’dan Kastamonu’ya 43 kentte hep 520 milyon ekü bütçeli 46 projeyi yaşama geçirdiklerini anlatım etti.

İkinci çağda ise aut tecim dengesi ile istihdama ulama sağlayan, Türkiye'nin kürevi bedel zincirlerindeki yerini yükseltmeyi hedefleyen plan fikirlerine evleviyet verdiklerini tamlayan Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu çağda de kısaca 260 milyon ekü bütçeli 42 projeyi destekledik. Bunların ortada aşı ve deva geliştirmeden, özerk araçlara, sayısal hile sektöründen biyo-yakıt elde edilmesine, kanserle mücadeleden sanayimizin sayısal dönüşümüne denli aşırı türlü alanlardaki planlar toprak alıyor. Bu noktada Rekabetçi Sektörler Programı’nın müşterek özelliğinden bahsetmemiz gerektiğine inanıyorum. Bakanlık kendisine IPA kapsamındaki göz boncuğu programın erişemediği denli müşterek tomar tüketicilere dayanak noktası oluyoruz.

Örneğin, Boğaziçi Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz 'Biyoekonomi Odaklı Kalkınma düşüncesince Entegre Biyorafineri' projesi. Bu proje, 2020 senesinde başladı. 5,5 milyon ekü bütçeli bu projeyle su yosunlarından müstesna satım potansiyeli bulunan faziletli biyo-bazlı mahsulat üretilecek. Sıfır atılmış maksadı ile kurulan bu kasılma Türkiye ve Avrupa'nın geçmiş karbon-negatif bütünleşmiş biyorafinerisi olacak. Geliştirilecek biyoyakıtlar, alan yağı ve alan yağı ürünlerine bulunan bağımlılığının azaltılmasına ulama sağlayacak. İnşallah açıklık ayında bu tesisin açılışını AB'deki dostlarımızla bu arada gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

"Yeni döl sektörlerde ağır destek sunar sunuyoruz"

Bakan Varank, destekledikleri rüçhan alanlardan birinin de işletmelerin sayısal transformasyon yetkinliklerinin artırılması bulunduğunu söyledi.

Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği ile yaşama geçirdikleri "Sanayi Yetkinlik Merkezi" projesinin ehliyetli kendisine buna fariza ettiğine dikkati çekici Varank, "10 milyon ekü bütçeli bu projeyle KOBİ'lere çevrik çokbilmiş imalat uygulamaları geliştirilecek. Üniversite-sanayi iş birliğinin en dobra biçimde çalışacağı dayanıklı müşterek sayısal transformasyon altyapısı kurulacak. Bu alandaki müşterek öteki projemiz de 'Tasarımdan Üretime: Hazır Giyim ve Tekstil Sektörünün Dijital Dönüşümü' projesi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği kabilinden gerçekleştirilecek bu projeyle yapı sektöründe son zamanların gerekliliklerine akıllıca müşterek altyapının oluşturulmasını sağlayacağız." dedi.

Varank, Bakanlık kendisine çabucak büyüyen dünkü döl sektörlerin de bilincinde olduklarını ve bu alanlara da ağır destek sunar sunduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Hızla gelişen doğurucu endüstriler bu alanlardan hemen müşterek tanesi. Başarıları ile alım çalım duyduğumuz 5 Türk Unicorn'un 2'si hile sektöründe çalışkanlık gösteriyor. Bu bağlamda, Kadir Has Üniversitesi içerisinde 5 milyon ekü bütçeyle film, canlandırma ve hile yapımcılarının kullanabileceği istikbal düzem müşterek merkezin kurulmasını destekliyoruz. Bu projeye hem makine-ekipman hem de eğitim, müşavirlik ve lansman desteği sağlıyoruz. Proje tamamlandığında doğurucu endüstriler sektöründe enfrastrüktür yönünde ehemmiyetli müşterek ara da meşbu olacak. Sağladığımız desteklerle endüstri ve hızla gelişen teknolojinin dek etmiş bulunduğu topu topu bölgelerde üniversite, KOBİ ve girişimcilerimizin indinde toprak alıyoruz.

Program kapsamında bu devre desteklediğimiz 22 plan yararlanıcısı kuruluşun temsilcileri de bugün aramızda toprak alıyorlar. Bu aktiflik süresince yararlanıcılarımız hem süreçlere değgin tecrübelerini paylaşıyorlar hem de fikir alışverişinde bulunuyorlar. Bakanlık olarak; plan yararlanıcılarına kez göstermek, problemsiz müşterek plan dümen süreci geçirmelerini temin etmek düşüncesince nice aktiflik ve yetişek düzenliyoruz. Bu etkinliklerin planlar arası teşrikimesai ve tecrübeyi artırdığını gördük. Bölgesel kendisine da bu etkinlikleri realizasyon sonucu aldık. Planladığımız etkinliklerin ilkini geçtiğimiz ay Kahramanmaraş'ta gerçekleştirdik. İnşallah müşterek ahir etkinliğimiz de İzmir’de olacak."

"AB kaynakları ile desteklediğimiz planların etkisiz kalmaması enine boyuna önemli"

Bilgi ve eleştiri paylaşımının yapıldığı bu etkinlikleri aşırı önemsediğini anlatım fail Bakan Varank, "Burada oluşturulacak sığa ile önümüzdeki devre programlarından henüz müşterek tomar yararlanma edeceğimize inanıyorum. Önümüzdeki çağda AB fonlarının kullanması aşırı henüz kompetitif müşterek ortamda gerçekleşecek. Artık hemen memleket içerisinde değil, arsıulusal kurda de yarışmamız gerekecek. Bu nedenle, kûhi el altında nihayetlenen ve bitmeme fail projelerde edindiğimiz tecrübeyi yaygınlaştırdığımız ve henüz ileriye taşıdığımız müşterek süreci gerçekleştirmemiz lazım. Hepiniz benzeri süreçlerden, benzeri sıkıntılardan geçip, rüştünüzü tanıtlama ettiniz. Yani birbirinizden öğrenerek en çabuk biçimde gelecekteki beklenen sıkıntıların üstesinden neşet etmek mümkün." niteleyerek konuştu.

Varank, buradaki etkileşimin, nice iş birliğinin ve dünkü plan fikrinin de gelişme göstermesi düşüncesince ehemmiyetli müşterek düz hazırladığına ayraç ederek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Burada filizlenecek fikirler, burada edinilecek tecrübeler, doğacak devre bütünlük programlarındaki başarımızın anahtarı olacak. Bu etkinliklere beklenen aktörleri engelleme etmemiz de aşırı önemli. Özellikle sayısal dönüşüm, yeşil dönüşüm, inovasyon, Ar-Ge programlarıyla ait AB'de şişman bütçeler var. Bu bütçeler, yarışan her insanın ulaşabileceği bütçeler. Ülkelerin akçasal kendisine kısıtları olur lakin hazırlop müşterek halde Avrupa'da müşterek ortak bularak değişik programlara müracaat gerçekleştirmek mümkün. Türkiye'deki eleştiri bundan böyle bunu yapabilecek seviyede. Bir projenin tamam olması işimizin tükenmiş bulunduğu anlamına gelmiyor. Projelerle kurulan yapıları idame ettirmek, onları sürdürülebilir geçirmek minimum projeleri olmak denli önemli. Bu yüzden, AB kaynakları ile desteklediğimiz planların etkisiz kalmaması ayrıca başarılarının artarak bitmeme etmesi bizim açımızdan enine boyuna önemli. Çünkü siyasetin bu bölgede söyleyeceği lafları olmakta ve bu planların yerelde politik yansımaları oluyor.

Bu mevzuda yararlanıcılarımızın omuzlarında şişman sorumluluklar var. Sürdürülebilirlik anlamındaki planlamaların behemehâl planlar yaşama geçmeden ilkin tamamlanması ve planlara bu biçimde başlanılması gerekiyor. Proje sahibi kurumların bu sorumlulukları adına getirecekleri hususunda müşterek güvene sahibim. Çünkü bu anlamda da şuurun anbean arttığını görüyorum. Sürdürülebilirlik hususunda ilkin Bakanlığımızdaki arkadaşların da planlama süreçlerine behemehâl önden dayanak noktası vermesi, öteki değgin ve ait kuruluşlarımızı işin içine katarak onlara sürdürülebilirlik yönünde dayanak noktası verilmesi gerekiyor."

Konuşmasının arkası sıra Bakan Varank, Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde desteklenen planların faydalanıcılarına onurluk sunma etti.

Etkinlikte; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Çetin Ali Dönmez ve Mehmet Fatih Kacır'ın yanı sıra; TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu da anık bulundu.

"Türkiye, Avrupa'nın rekabetçiliğine katkıda bulunuyor"

Ayrıca, etkinliğin ikinci gününün açılışında; AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Andre Lys, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan da meydana getirilen icraat kendince katılımcılara bilim verdi.

AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Andre Lys, meydana getirdiği konuşmada, AB ve Türkiye'nin araştırı topluluklarını müşterek araya getirmekten çevre bahtiyar olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"AB, Türkiye düşüncesince müşterek numaralı müstesna satım kaynağı. 2020'de para ve hizmetlerde aykırı fariza hacmimiz 130 bilyon avroya ulaştı. Türkiye ayrımsız sürede AB'deki bedel zincirlerine ve istihsal merkezlerine sıkı katkılarda bulunuyor. Dolayısıyla Avrupa'nın rekabetçiliğine de katkıda bulunuyor. Aramızdaki hesaplı bütünleşme ve dip tecim ilişkileri AB ve Türkiye arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın imzalanmasıyla da gelişti. Son 2 senedir Kovid-19 zımnında herhangi müşterek dü tarafta da sosyal, hesaplı zenginlik etkilendi. Pandemi, ekonomiyi ve sağlığımızı riske attı fakat öğrendiğimiz aşırı öğüt var. Bunlardan ilki, yegâne fondan mevrut tedariklere direnişli olmak krizin etkilerini henüz da derinleştiriyor. O nedenle, bunları çeşitlendirmemiz gerekiyor."

Sosyal ve hesaplı kalkınmanın sağlanması hedefleniyor

Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasındaki akçasal teşrikimesai programı çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kabilinden yürütülüyor. Yaklaşık 800 milyon ekü bütçeli akçasal teşrikimesai programı, 2007'den beri uygulanıyor. Programla Türkiye'nin değişik bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ'ler ile girişimcilerin rakiplik güçleri artırılarak toplumsal ve hesaplı kalkınmanın sağlanması hedefleniyor.

Etkinliğin ikinci gününde hesaplı "Dijital ve Teknolojik Dönüşümde Üniversite-Sanayi İşbirliği Arayüzleri" başlıklı panelde, Rekabetçi Sektörler Programı içerisinde desteklenen ve üniversite-sanayi iş birliğini sağlayıcı dayanıklı planların temsilcileri, sayısal ve teknolojik transformasyon mevzularını ele aldı.

Program ve desteklenen planlara değgin etraflıca bilgiye "rekabetcisektorler.sanayi.gov.tr" adresinden ulaşılabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ