USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde kullanılacak olan teknolojiler tanıtıldı

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, "Isıl pillerden elde edilecek ısı enerjisi sayesinde, araştırı kadrosunun aceleci hallerde gerekseme duyacağı istinas ve nakit su gereksinimi karşılanabilecek." dedi.

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde kullanılacak olan teknolojiler tanıtıldı
20-01-2022 19:29
Ankara

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, bu yılki Antarktika Bilim Seferi'nde domestik ve ulusal imkanlarla geliştirilen teknolojilerin de kullanılacağını belirterek, bunlar ortada mevcut termik pillerden elde edilecek enerjiyle araştırı kadrosunun çabuk hallerde gerekseme duyacağı istinas ve su ihtiyacının karşılanabileceğini bildirdi.

Cumartesi haset başlamış olacak "6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi"nde kullanılacak bulunan ulusal teknolojilerin tanıtımı ve teslimi töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla TÜBİTAK'ta gerçekleştirildi.

Mandal, burada icra ettiği konuşmada, verdiği dayanak zımnında Bakan Varank'a, Türkiye'nin gerekseme duyduğu nazik teknolojileri sağlayıcı tamamı kuruluşlara ve Bilim Seferi'nde muhabere desteği sağlayacak Anadolu Ajansına teşekkürname etti.

TÜBİTAK olarak, Türkiye'nin, Antarktika'nın ve Arktik'in geleceğinde ve kutupların korunmasında gır sahibi olması neredeyse derinliğine süredir ameliyat gerçekleştirdiklerini tabir fail Mandal, "Birlikte ihya ve beraberce başarma şekilde özetlediğimiz bu yaklaşım, dirlik karşıya kaldığımız karmaşık, devim bilimi ve değişebilir sorunlara etraflıca analizör üretmemizi sağlıyor." dedi.

Mandal, Türkiye'nin ilmî araştırı ve uygulayım bilimi üretimi hususunda kılavuz gemisi devletler ortada toprak kabul etmek düşüncesince 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde Antarktika'ya önceki millî bilgi seferini düzenlediğini anımsattı.

Buzul kıtada "ısıl pil" kolaylığı

Bu yılki Bilim Seferi'nde kutuplarda kullanması sağlanacak mahsulat arasında, TÜBİTAK çeşidinden domestik ve ulusal imkanlarla geliştirilen "ısıl piller"in de bulunduğuna dikkati çekici Mandal, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) çeşidinden üretilip geliştirilen termik pilin, sağlam aşkın sistemde esas çelim deposu şekilde münteşir halde kullanıldığını dile getirdi.

Mandal, TÜBİTAK SAGE şekilde derinliğine senelerdir gerçekleştirdikleri değerli çalışmalarla defans sanayisinde termik piller hususundaki dışa bağımlılığı ortadan kaldırdıklarını ve Türkiye'yi nice ülkeye termik batarya ihracatı karşıcı memleket biçimine getirdiklerini kaydetti.

Isıl pillerin Bilim Seferi’nde kullanılmasının sağlam aşkın yarar sağlayacağını vurgulayan Mandal, "Bu pillerden elde edilecek ısı enerjisi sayesinde, araştırı kadrosunun çabuk hallerde gerekseme duyacağı istinas ve likit su gereksinimi karşılanabilecek." sanarak konuştu.

TÜBİTAK şekilde bu teknolojileri yükseltmek ve elde etmek derece bu bölgede icraat yürütecek kalifiye insanoğlu kaynağını kurmayı da amaçladıklarına ayraç fail Mandal, bu amaçla "Kutup Şenliği", "Kutup Bilimleri Çalıştayları" gerçekleştirdiklerini ve TEKNOFEST kapsamında yürüttükleri 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması ile gençlerin bu alandaki projelerini desteklediklerini anlattı.

Mandal, bu bölgede bitirdikleri tamamı çalışmaların, Türkiye'nin teknolojik gelişimleri izlem fail müşterek ülkeden ziyade, bu teknolojileri zat kaynaklarıyla üreten ve geliştiren müşterek ülkeye dönüştüğünü gösterdiğini ve TÜBİTAK şekilde Türkiye'nin polar muayeneleri dalında yürüteceği çalışmalarda toprak almaya bitmeme edeceklerini söyledi.

ASELSAN'dan Antarktika kadrosuna telsiz desteği

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün de Türkiye hesabına TÜBİTAK önderliğinde Antarktika'da meydana getirilen emek harcamaları iri müşterek heyecan, alçalma ve gururla izlem ettiklerini bildirdi.

ASELSAN şekilde Antarktika'ya imtihan ve yararlanma gayeli Telsiz ve Modüler Mobil Tekrarlayıcı Telsiz Sistemleri gönderdiklerini tamlayan Görgün, domestik ve ulusal imkanlarla geliştirilen, en kavi şartlarda imtihan edilen tanıtma ürünlerinin, aşkın kavi müşterek sahada bilgi insanlarının inanılır destekçisi olacağını dile getirdi.

Görgün, Antarktika'ya 15 sayı gönderdikleri dizayn ödüllü 3700 el telsizlerinin ASELSAN'ın zat sınıfında en değerli tanıtma mamüllerinden olduğuna dikkati çekerek, "Telsizlerimiz hayattaki nice kavi ortamda gösterdiği başarısına müşterek yenisini katarak kutupların kavi süresince da ekiplerimizin dirilik yoldaşı olacak." ifadesini kullandı.

Haluk Görgün, sistemlerin okunabilen çalışabilmesi düşüncesince faziletli velut gündüz panelleriyle erke üreten, kurulumu dü sevimli çeşidinden yapılabilen "Taşınabilir Hibrit Güç Destek Birimi"nin de bilgi insanlarına yalıtım altyapısının bulunmadığı Antarktika'da erke desteği vereceğini kaydetti.

HAVELSAN GNSS alıcısını tanıttı

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar da TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) yetkilileriyle TEKNOFEST 2021'de önceki görüşmeleri bitirdikleri bilgisini vererek, 4 ay üzere endamsız müşterek müddette HAVELSAN GNSS alıcısını geliştirdiklerini ve bunun önceki kere Antarktika'daki ulusal polar seferinde kullanılacağını söyledi.

HAVELSAN GNSS alıcısının, GPS, Galileo, Beidu, Glonass, QZSS üzere nice ayrımlı ülkenin uydularını kullanarak konuş hesaplama yaptığını ve toptan tazammun sahası sağladığını tamlayan Nacar, "HAVELSAN GNSS alıcısı, asıl zamanlı konum, gayret ve devir bilgisiyle okunabilen düzentileme performansı sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Törene, Ankara Valisi Vasip Şahin ile TÜRKSAT Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel de katıldı.

Yerli teknolojiler deniz kadrosunun eli ayağı olacak

Toplantıda maruz bilgiye göre, TÜRKSAT'ın ürünleri ortada toprak düzlük Isatphone 2 peyk telefonu ile dünyanın gelişigüzel yerinden telefon haberleşmesi yapılabiliyor. Aynı vakitte çabuk hallerde müşterek tuşla toprak bilgisini gönderip, iane istem edebiliyor.

Hafif ve seyyar bulunan BGAN (Broadband Global Area Network) cihazıyla dünyanın gelişigüzel yerinden genel ağ ve IP üstünden nağme hizmeti alınabiliyor. BGAN aleti ile HD kalitesinde neşriyat ika imkanı da bulunuyor.

Isıl piller ise derinliğine sergen ömrü, hizmet gerektirmeme, endamsız sürelerde faziletli erke sağlama, çabuk tetiklenme, yalnız başına tükenmeme, faziletli güvenilirlik, serbest düzentileme hararet aralığı, kavi çevresel koşullara metanet üzere ihtiyaçları bire müşterek anda karşılaması yardımıyla kullanıldığı bir fazla bölgede alternatiflerine faikiyet sağlıyor. Eksi 90 derecede bile kendisinden muhtemel performansı sağlayabilen termik piller, bu niteliği yardımıyla öbür batarya teknolojilerinin çalışamayacağı Antarktika'nın aşkın antipatik hava koşullarında, başta çabuk hallerde vazifesini problemsiz halde alegori getirebiliyor.

Ayrıca ehil bulunduğu derinliğine sergen ömrüyle bahis konusu antipatik hava koşullarında, 20 yıldan hâlâ derinliğine müddet depolanabilen ve tek hizmet gereksinimi yapılmaksızın 20 sene sonraları bile başlangıçtaki erke seviyesini korunum edebilen termik piller, müşterek taraftan çabuk hallerde aşkın çabuk ve azimli müşterek halde yalıtım enerjisi üretebilirken öbür taraftan ehil bulunduğu faziletli satıh sıcaklığından faydalanılarak elde edilecek ısı enerjisi sayesinde, istinas ve likit su ihtiyacının karşılanmasına müzakere görevlisi olabilecek.

Bu teknolojiler, konuşmaların arkası sıra Bakan Varank çeşidinden TÜBİTAK MAM KARE Müdürü ve 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Sorumlusu Prof. Dr. Burcu Özsoy'a tasdik edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ