USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ağrılı öğrencilerin atmacası TEKNOFEST'te havalandı

Ağrılı darülfünun talebesi 3 gencin tasarladığı ve TÜBİTAK yarışmasında sabık sene Türkiye ikinciliği, bu sene da birincilik elde fail akkuş görünümündeki robot kuş, TEKNOFEST'te sergileniyor.

Ağrılı öğrencilerin atmacası TEKNOFEST'te havalandı
26-09-2021 12:19
İstanbul

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü 2. dershane öğrencileri Kemalettin Demirbaş (27) ile yeğenleri Habip (22) ve Resim Öğretmenliği Bölümü talebesi Rumeysa Demirbaş (21) teknolojiyle yakından ilgileniyor. Amca ve yeğenleri bugüne derece ilkin insansız iklim araçları kazanmak beden nice plan geliştirirken, sonuç 2 senedir ise "Robot Kuş Projesi"ne odaklandı.

Havalimanları ve ekincilik arazileri etrafına mevrut kuş sürülerini kurtarmak ve askeri sezme amacıyla yapımına başlanan akkuş görünümlü robot kuş, fiber destekli maddelerle 9 maaş sıkıca nezdinde çalışmayla tamamlandı. Robot kuşun kamufle durumuna ulaşması ise henüz etraflıca sürdü. Robot kuş, 2 senenin böylelikle bugünkü görümüne kavuştu.

Aynı üniversitede okuyan Resim Öğretmenliği Bölümü talebesi Rumeysa Demirbaş, robot kuşun kanat, pöçük ve başını, tabiatın renklerine mevzun duruma bildirmek düşüncesince 18 defa çizdi.

TÜBİTAK çeşidinden planlı müsabakada sabık sene ikincilik, bu sene ise birincilik elde fail proje, İstanbul Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda planlı TEKNOFEST'te sergileniyor.

Robot kuşu tasarlayan ve geliştiren Ağrılı öğrenciler, plan karşı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"50 mt. ve üstündeki uçuşlarda neva az henüz on paralık duyulmuyor"

Kemalettin Demirbaş, başka insansız iklim araçları ile alakadar deneyimlerinin peşi sıra 2 sene evvela robot kuş projesine başladıklarını söyledi.

Yeğeni Habip Demirbaş ile Türkiye'de hastaneler arası tıbbı camekân haiz geçmiş dronu geliştirdiklerini tamlayan Demirbaş, bu ve benzer projelerde istedikleri neticeleri almadıkları düşüncesince acemi planlara üstünde çalıştıklarını anlattı.

Yeni projeleri düşüncesince düzentileme başlattıklarını ve orion kuşları yakından incelediklerini anlatım fail Demirbaş, "Bu kapsamda robot kuş projesine yöneldik bilhassa kamufle ayrıcalığı bulunduğu için. 2 senenin peşi sıra geçmiş uçuşunu gerçekleştirdik ve tamamladık. Projemiz halen eylem aşamasında. Daha sonradan askeri ve defans sanayinde kullanılabilecek kameralar, haritalandırma kabilinden özellikler ekleyebiliriz." diyerek konuştu.

Sabit yahut mütedavil sermaye kebap sermaye taraf nezdinde iklim aracının uçtuğu devir boyutu ne derece ıvır zıvır olursa olsun insanoğlu çeşidinden ayırt edilebildiğine dikkati çekici Demirbaş, şunları kaydetti:

"Robot kuş projesi doğayı imitasyon etmiş bulunduğu için, mergup alanda karşıdaki isim ve hedeflere kendini ayırt ettirmeden bilgiler toplayabilir. Uçtuğunda kuş kendisine görülüyor. Diğer insansız iklim araçlarından farkı ise aşırı henüz kelimesiz olması. Diğer iklim araçlarının pervanelerinin sesi dünyada nezdinde sorundur. Bizim robot kuş projemizde vantilatör bulunmadığı için, redaktör dişli sistemiyle çalışmış bulunduğu için, sesine de engelleme eylemek mümkündür. Normal nezdinde iklim aracından yüzdelik 90 henüz sessiz. 50 mt. ve üstündeki uçuşlarda neva az henüz on paralık duyulmuyor."

"Pil haricinde herhangi nezdinde obje bizim elimizden çıktı"

Habib Demirbaş ise robot kuşun uygulayım nitelikleri karşı bilim verdi.

Robot kuşun başka iklim araçlarından ayrımlı bulunduğunu özetleyen Demirbaş, şöyleki bitmeme etti:

"Diğer hepsi iklim araçlarından ayrımlı kendisine taraf çırparak uçabiliyor, vantilatör ile çalışmıyor. Kanat açıklığı kestirmece 1 metre, boyu 80 santimetredir. Yaklaşık 300-350 gr. ağırlığında. Bir akkuş boyutunda ürettik ki doğayla iç içe ve mevzun olsun. Çok doğurgan nezdinde kırma var. 500 balçık amperlik pille taraf çırpması biçiminde 20 dakika uçabiliyor, süzülmelerle baş başa 40-50 dakika pervaz yapabiliyor. Manevrayı pöçük üstleniyor. İrtifayı da pöçük ile yükseltip alçaltabiliyoruz. Pil haricinde herhangi nezdinde obje bizim elimizden çıktı. Üzerinde mevcut motorların sargısına derece bizim müdahalemiz oldu. Yazılım noktasında başka iklim araçlarının müheyya kurulumları haricinde özlük algoritmaları ile oynadığımız yazılımlar ürettik."

Demirbaş, şu an robot kuşun canlı uçuşunu tamamladıklarına dikkati çekerek, artık istedikleri kuş çeşidini kalıp alarak, ayrımlı görevleri yürütme edecek robot kuşlar üretebilecekleri anlattı.

Demirbaş, çabucak iklim araçları değil karaca araçları ve sualtı sistemleri ile de ilgilendiklerini anlatım etti.

Amaçlarını kuşları muhtemelen bölgelerden ırak avlamak olduğuna aksan karşıcı Demirbaş, şöyleki konuştu:

"Robot kuşla, havalimanları çevresinde, ekincilik arazileri ile tertemiz kovanlarını namevcut fail istilacı kuş sürülerini uzaklaştırmayı hedefliyoruz. Yaptığımız karakol uçuşları ile kuşlar çıkarlarını o alana alakadar hissetmeyecekleri düşüncesince nezdinde ahir devirde henüz emin hissedecekleri yerlere hicret ediyorlar. Böylece mihman nezdinde hal üretiyoruz. Diğer iklim araçları bire nezdinde etkiyi oluşturmaz. Yırtıcı nezdinde kuş havada taraf çırpmadığında sezme gayesi güderek kendini başka kuşlara tanıtıyor. Kanat çırptığında da ise başka kuşlar çıkarlarını tehlikede hissediyor. Kuşlar, mahir kuşun taraf çarptığını gördüklerinde av moduna geçtiğini düşünüp çıkarlarını savunmaya alarak o bölgeden uzaklaşıyor."

Demirbaş, ilkin duyu kazanmak hemen hemen ayrımlı amaçlar düşüncesince de kullanılabilecek projeleri düşüncesince ilgililerden dayanaklık eylemek istedi.

"Yaklaşık 18 ayrı taraf çizdim"

Robot kuşun tasarımında fariza düzlük AİÇÜ Resim Öğretmenliği Bölümü 3. dershane talebesi Rümeysa Demirbaş da taraf çırpma kadar, robot kuşun kamufle olma durumuna de odaklarını anlattı.

Bu amaçla dizayn esnasında aşırı sayıda tecrübe yaptıklarına aksan karşıcı Demirbaş, "Avcı kuşları gözlemleyerek poliüretan husus üstünde ibdai nezdinde desen meydana getirmeye çalıştım. Gövde ortamında lastik ağacı köpük kullanarak katıksız elvan yakalamaya fiilen görsel dizaynı tamamladık. Yaklaşık 18 ayrı taraf çizdim. Her nezdinde taraf nezdinde haftamı aldı." dedi.

Demirbaş, rütbe düzlük nezdinde projede fariza almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, akranlarına da bu cins projelerde fariza almaları tavsiyesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ