USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Akıllı maske" kullanıcılarına şen dem aldıracak

Gebze Teknik Üniversitesinde kurnaz teknolojilerle geliştirilen maske, erbap bulunduğu dü ayrı geçek sebebiyle kullanıcının almış bulunduğu ve verdiği havanın birbirine karışmasını engelliyor.

18-10-2021 12:45
Kocaeli

Gebze Teknik Üniversitesinde tasarlanan "akıllı maske", kullanıcılarına şen dem aldıracak.

Biyomühendislik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Oflaz, AA muhabirine, dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde süregelen maske gereksinimi nedeniyle plan geliştirdiklerini söyledi.

Oflaz, çaput maske kullanan vatandaşların teneffüs güçlüğü yaşayabildiğini gözlemlediklerini aktararak, bunun da başlangıç ağrısına kez açabildiğini anlattı.

Maske dair dünkü müşterek mahsul niyetlenmek düşüncesince harekete geçtiklerini tamlayan Oflaz, 6 ayda 3 boyutlu yazıcılarla prototipini ürettikleri "akıllı maske" tasarımıyla katıldıkları TEKNOFEST'e finale kaldıklarını, etkinlikte tasarımlarıyla ait dobra art dönüşler aldıklarını kaydetti.

Oflaz, müstevli bittikten sonradan da maske kullanımının yaşamın müşterek parçası olmaya bitmeme edeceğine ayraç ederek, tasarladıkları maskeyle ait şu detayları paylaştı:

"Maskenin smart özelliği ile bluetooth özelliği ile telefona bağlanılıp içindeki kurnaz fanların himmet ayarları arama edilebiliyor. Bu da soluduğumuz havanın müvellidülhumuza miktarının standardını artırabiliyor. Smart özelliği ile telefondaki keyif verilerini arama edebiliyoruz. Nefes alım satım sayısını, hızını. Maskenin bazısı patentlere madde olabilecek unsurları var. Mesela sunulan havayla tahsil edilen iklim ayrı kanallardan alınıyor. Dolayısıyla tahsil edilen havayla sunulan iklim birbirine karışmıyor, verdiğimiz karbondioksiti art almıyoruz. Bu da şahıslara keyif namına art dönüyor. Aynı sürede sunulan karbondioksit miktarında karbonhidrat yakımı ve ya yağ yakımı kendisince bazısı parametreler veriliyor. O parametreleri izleme edebileceğiz bazısı değerler veriyor. Nabız, nefesteki hararet takip edeni üzere nice özelliğe de ehil olacak. “

Oflaz, TÜBİTAK'tan aldıkları destekle 1 Kasım'da başlayacakları 1 salname çalışmayla niteliklerini geliştirerek maskeyi sınai tasarımla üretime amade bir vaziyete getireceklerini anlatarak, "Maskeyi, solunumun gerektiği rastgele bölgede kullanılabilecek bir vaziyete çevirmek istiyoruz. Tasarladığımız maske ağırlığından çevre ihtimal müşterek çaput maskenin namına tutmayacaktır fakat faziletkâr derecede dulda sağlayacaktır." dedi.

Başta keyif personeli, itfaiyeciler, polis kuvvetleri ve ağırbaşlı sanayide çalışanların kullanımı maksut maskenin ehil olabileceği teknolojiyle bazısı haberleşmeleri de sağlayabileceğini özetleyen Oflaz, şunları kaydetti:

"İçerisine bluetooth mikrofon ve hoparlör koyacağız. İletişim ihdas etmek istediğimizde aracısız sesi telefona aktarılabilecek. Aynı sürede karşınızdaki biriyle konuşurken istediğimiz anda sesi dışarıya hoparlörle verecek. Şu an görüyoruz ki maske takarak haberleşme ihdas etmek talip kişiler, sesi yaymak düşüncesince maskeyi indiriyorlar. Buna icap kalmayacak. Maskemiz elhak enfeksiyondan koruyacak. Bunun yanı sıra riski meslekleri avantajlı müşterek bir vaziyete getirecek. Bu açıdan imal edilen ithal maskeler var. Onların da tutarları aşırı yüksek. Bu, evcil istihsal olacak. Sahadan mevrut talepleri teknolojik namına içre barındıracağı düşüncesince öbür maskelere layıkıyla üstünlük sağlayacak. Fiyatından çevre da henüz avantajlı olacak."

"Günümüzde geçer maske teknolojileri gerçekte eski"

Araştırma görevlisi Muhammed Tarık Çöpoğlu da projeye 9 şahsiyet müşterek ekiple bitmeme edeceklerini söyledi.

Günümüzde geçer maske teknolojilerinin gerçekte emektar olduğuna dikkati çekici Çöpoğlu, "Teknolojik nitelikleri barındırdığı söylenen maskeler de gerçekte ihtimal 50-60 sene öncesinin teknolojileriyle çalışıyor. Geniş kitleler çeşidinden geçer maskelerin eksiklikleri ortaya çıkmaya başladı; verdiğimiz nefesi gine almamız gibi. Maskelerin, teknolojik namına geride eskimiş mahsulat bulunduğunu gördük." ifadelerini kullandı.

Çöpoğlu, belirleme ettikleri eksikleri bertaraf etmek düşüncesince harekete geçtiklerini ve projeyi ihya çalışmalarının bitmeme ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ