USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Antarktika Seferi’nin avrat görevlisi 'biyoteknolojik ilaçların' peşinde

Antarktika Bilim Seferi katılımcısı Hilal Ay, biyoteknolojik ilaçlar düşüncesince toy kaynaklar ararken yol süresince toprak, sediment ve bahir suyu örneklemesi yaparak toy aktinobakteri türlerini keşfetmeyi amaçlıyor.

Antarktika Seferi’nin avrat görevlisi 'biyoteknolojik ilaçların' peşinde
08-03-2022 12:24
Antarctica

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen Ay, 46 gündüz devam eden yolculukta, 40 ayrı noktadan arazi ve sediment örneklemesi yaparak, onlarca litre kükremek suyu süzerek, izole edeceği bakteriler düşüncesince mukteza çevresel örneklemeyi tamamladı.

6. Antarktika Bilim Seferi katılımcısı 19 Mayıs Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü akademisyen Hilal Ay, "Burası dünyanın ortak baş döndürücü bölgesine layıkıyla uç fizikokimyasal yurt nitelikleri taşıyor ve baş döndürücü düşüt sıcaklıklar görülebiliyor. Besin miktarı baş döndürücü az, ego de burada Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde ki dostlarımla hazırlamış olduğumuz projede dünkü aktinobakteri türlerini keşfedip bu aktinobakteri türlerinin akuakültürde probiotik namına kullanılabilirliğini, patojenlere huzur antimikrobiyal husus istihsal potansiyellerini keşfetmeyi amaçlıyorum’ dedi.

Aktinobakterilerin isimlerinin baş döndürücü beceri gelebileceğini fakat onları her insanın tanıyabileceği özelliklerinin bulunduğunu tabir fail Ay, " Yağmur sonrası hepimizin hoşuna revan ortak arazi kokusu olur, esasen bu arazi kokusu nice aktinobakterinin ürettiği kimyasaldan kaynaklanır. Bu nedenle ortak baş döndürücü ferdin aktinobakterilerin bu ayrıcalığı haysiyetiyle unutmadığını ve hatırladığını düşünüyorum. Çok hâlâ ehemmiyetli ortak nitelikleri hâlâ var, aktinobakteriler klinikte beğenilen nice antibiyotiğin, antikanser bileşiğin eşme organizması yani, bu organizmaları önemsiz fabrikalar kabilinden düşünebiliriz" dedi.

Ay, "Bu fabrikalar antimikrobiyal husus üretebiliyor, anti dokunmabana çıkar yol üretebiliyor, endüstride kullanılabilen ortak baş döndürücü enzimi üretebiliyor. Bu nedenle aktinobakteriler biyoteknolojik manada ehemmiyetli ortak bakteri grubu ve kılıç bu projede dünkü aktinobakteri türlerini hâlâ on paralık alışılmadık düzlük olan, Horseshoe Adası’nın toprak, sediment ve su örneklerinden izole ederek, hem literatüre kazandırmayı hem de bu organizmaların biyoteknolojik potansiyelini ortaya koymayı amaçlıyoruz" dedi.

"Genom analizi ve dizilimi yapıyoruz"

Horseshoe Adası’ndan izole edilecek dünkü aktinobakteri türlerinin literatüre önceki el kendilerinin kazandıracağının önemine yer veren Hilal Ay şunları kaydetti:

" Buradan izole edeceğimiz dünkü aktinobakterilerin hâlâ ehemmiyetli ortak ayrıcalığı var. Yeni ortak bakteri türü, dünkü ortak mürekkep de diyebiliriz, dünkü ortak biyoaktif husus ve ya dünkü ortak antibiyotik ve dokunmabana madde. Her organizmanın kalıtım bilimi potansiyeli farklıdır. Biz burada izole edeceğimiz dar organizmaların metabolik potansiyelini kâffesi genom analizi ve dizilimi yaparak ortaya koyacağız. Böylece izole ettiğimiz mikroorganizmaların bu mütekait şartlarda yaşamda kalabilmek düşüncesince üretebildiği farklı, yegâne molekülleri de genom dizilimine bakarak ön görebileceğiz’

Yeni çıkar yol öncülü olabilecek bileşiklerin keşfi düşüncesince nice düzentileme yapıldığını tabir fail Hilal Ay, " Özellikle nebati kaynaklardan ve ya mikrobiyal kaynaklardan çıkar yol öncülü olabilecek moleküler üstünde nice düzentileme yapılıyor. Mikroorganizmalar açısından baktığımızda dünkü mikroorganizma, dünkü bakteri şekli ve ayrımlı ortak metabolik gizil ve ayrımlı bileşikler, ayrımlı moleküller anlamına gelebilmektedir" ifadesini kullandı.

Özellikle ekstrem, erdemli ve düşüt sıcaklık, asidik ve bazik ortamlardan dünkü türlerin keşfine müteveccih nice düzentileme yapıldığını tamlayan Ay şöyleki bitmeme etti:

"Burada olmamızın nedeni Horseshoe Adası’ndan şimdiye denli aktinobakteri türlerinin keşfi üstünde ve ya biyoaktif husus üreticisi dünkü aktinobakterilerin izolasyonuna değgin düzentileme yapılmamış olması. Böyle uç ortak ortamın, ortak ekosistemin mikrobiyal kaynaklarının, minimum o bölgenin erbap bulunduğu eroin kaynakları denli kıymetli bulunduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu plan ile Horseshoe Adası’nın mikrobiyal kalıtım bilimi kaynaklarını ortaya çıkararak kâffesi genom analizi ile bu mikroorganizmaların kalıtım bilimi potansiyeli ortaya çıkarmış oluyoruz. Bu kalıtım bilimi kaynaklardan da giderek biyoteknolojik çıkar yol öncülü olabilecek molekülleri, endüstride kullanabileceğimiz enzimleri izole edebileceğiz. Bu ufak fabrikaları, esasen hem Türkiye ekonomisine, hem de evren bilimine kazandırmayı amaçlıyoruz"

Trafik polisliğinden bakteriyel araştırmalara

4 sene gidiş geliş polisliği yapan, arkası esna erdemli lisansını bitiren ve devamında keyif dalında çalışmaya değişmeyen verici Ay, şahısların faydasına konkre ortak düzentileme gerçekleştirmek üzere antibiyotik dirençliliğine ve kansere huzur çıkar yol namına kullanılabilecek yegâne moleküller üreten aktinobakteriler üstünde çalışıyor.

Bir düzentileme endüstrisi namına Antarktika'nın yegâne bulunduğu denli nice zorluğu da birlikte getirdiğinin altını çizen Ay şu değerlendirmeyi yaptı:

" Antarktika’da varlığını sürdürebilen nice deli komple kabilinden burada idman talip şahısların çelimli olması gerekiyor. Buzulların arasında, düşüt sıcaklıkta, kar fırtınasına huzur ortak tepeye tırmanmak bir fazla aşırı devir bayanların rahatlıkla yapabileceği eylemler ortada görülmez. Ancak Antarktika’daki çalışmalarımı yaparken burada mevcut olabilmek düşüncesince mukteza güce erbap olduğumu, kuvvet ve kuvvetin elden rical ile özdeşleştirilmemesi icap ettiğini ortak kere hâlâ ayırt ettim. Kadınlar, mütebeddil koşullara rahatlıkla uzlaşma sağlayabilecek kognitif potansiyelin yanı esna kendileri dışındaki canlılara tolerans ve fedakarlıkla yaklaşmalarını sağlayıcı yârenlik komple ortak karaktere de sahipler"

​​Sefer boyunca ayrımsız kamarayı paylaşmış bulunduğu ekibin gayrı avrat üyelerinin özveren çalışmalarını da gözlemlediğini tabir fail Ay laflarını şöyleki tamamladı:

"Normal hava koşullarında çetin nice zorluğu mevcut vazifesini Antarktika’da da adına getiren hanımlar bariyer tanımıyor. Benim ve AA'dan avrat arkadaşların burada oluşu elden 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ndeki görevlerimizi başarıyla adına getirmemiz açısından değil ayrımsız sürede ülkemdeki kız öğrencilere sabah yeli olmamız yönüyle de ehemmiyet taşıyor. Bilimsel tetkikat gerçekleştirmek yahut rastgele ortak rolü eksiksiz zorluklarıyla bu arada 'dünyanın öteki ucu' sanarak vasıflandırılan ortak yerde eksiksiz sorumluluğuyla biricik başınıza dah etmek düşüncesince eş peyda etmek gerekmiyor. Bu vesileyle de 8 Mart Kadınlar Günü'nü kutluyorum"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ