USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Atık çamur solucanlar tarafından sindirilerek organik gübreye dönüşüyor

Artıma tesislerinden çıkan atılmış çamur çaça formuna dönüştürülerek solucanlara yediriliyor, ortaya çıkan organik gübre ise tarımda kullanılıyor.

Atık çamur solucanlar tarafından sindirilerek organik gübreye dönüşüyor
10-01-2022 09:37

Sivas Valiliği İl hususi İdaresi Buruciye A.Ş, Sivas Belediyesi, SİDAŞ, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklığıyla kurulan "SORTAŞ" Solucan Gübresi Üretim Tesisinde, Sivas Belediyesi su artıma tesislerinden çıkan atılmış çamur solucan mamasına dönüştürüyor.

Solucanların yedikleri çamur mamasından elde edilmiş büyük abdest ile organik gübreye dönüşüyor. Böylelikle atılmış çamurunu bozmak düşüncesince meydana getirilen harcamanın önüne geçilmiş olduğu kabilinden yer kirliliği de önlenmiş oluyor. Yurt dışından ithal edilen kimyevi gübrelerin yansıması bulunan faziletkâr döviz kayıplarının ise organik gübreyle sonlanacağı düşünülüyor.

Çevre kirliliğinin önüne geçilecek

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Tutar, mevzuyla ilgilendiren meydana getirdiği açıklamada, “Belediyelerin özleştirme tesislerinden çamur çıkıyor. Belediyeler bu çamuru kaldırılmış etmekte zorlanıyorlar. Büyük tesislerde bu çamuru yaktırıyorlar ancak bu da yer kirliliğine hastalık oluyor. Bunun düşüncesince gerçek müşterek oranda mülk ödüyorlar yahut bunları yabanıl ambarlama eliyle depoluyorlar ki bu da yer kirliliğine hastalık oluyor. İçerisindeki toksin maddeler, gerçek metaller çevreye ehemmiyetli seviyede dokunca veriyor. Biz bunu solucanları kullanarak kesinlikle kaldırılmış ediyoruz diyerek müşterek plan geliştirdik. Yaklaşık 2 yıldır özleştirme çamurlarını solucanlar düşüncesince abla formuna kesinlikle dönüştürebileceğimizi çalıştık. Son 6 aydır da solucanlara bu çamuru rehabilite ettikten sonradan yedirdik. Çıkan solucan gübresinin analizlerine baktık. Gördük ki yüzdelik 72 oranında gerçek metalleri ortamdan ayırdığını, başkaca içindeki faziletkâr oranda azot, fosfor, potasyum organik konu yetinme ettiğini çözümleme sonuçlarında gördük. Kimyasal gübrelerin müşterek tarafını hem hammadde kendisine hem de ithal eliyle dünya dışından gerçekleştirme ediyoruz” dedi.

“Artıma çamurları ehemmiyetli müşterek fosfor kaynağı”

Doç. Dr. Tutar, özleştirme tesislerinden çıkan çamurun yüzdelik 6 fosfor içerdiğini belirterek, “Kimyasal gübre istihsal miktarımız aşırı az. Fosfor açısından tığ ağız ağıza dışa bağımlıyız fosfor kayaçlarımız bu açıdan ehliyetli değil. Buna ilişkin kendisine yüzdelik 6 yöresinde fosfor içermesi nedeniyle artıma çamurları ehemmiyetli müşterek fosfor deposu ve bunun tarımda kullana bilirliği yapmış olduğumuz emek harcamaları göstermiş oldu. Hem çevreye dokunca verici ehemmiyetli müşterek atığı değerlendirmiş oluyoruz. Hem de aşırı ehemmiyetli müşterek organik gübre getirisi elde etmiş oluyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmanın en sonuç evresi dar dirim bilimsel analizleriyle güzeşte hafta sebebi ile akarette müşterek laboratuvarda bunun neticelerini da aldık. Gördük ki Solucanlar elden gerçek metalleri ve toksin maddeleri kaldırılmış etmiyor ayrımsız sürede içindeki patojen dar organizmaları da bulunmayan ederek emin müşterek gübre biçimine getiriyor. Dolayısıyla yapmış olduğumuz çalışmanın neticeleri doygunluk edici. Bizim ihtimal de topraklarımızın gübrenin tamamını karşılayabilecek” dedi.

“Önemli müşterek döviz kaybını ortadan kaldıracağız”

Doç. Dr. Tutar, kimyevi gübre kullanılmadan elden özleştirme çamurlarından elde edilmiş gübreyle ekincilik yapılabileceğini dile getirerek, “Çok ehemmiyetli müşterek döviz kaybını ortadan kaldıracağız. Topraklarımızı organik konu itibarıyla zenginleştireceğiz ve makul pahalı çiftçiye ulaştırabileceğimiz zarfında hem fellah kazanacak hem çevremiz kazanacak. Her belediyenin aşırı faziletkâr müşterek artıma çamuru çıktısı var. 350 bin sözü geçen Sivas Belediyesi örneğini vereyim bizim günce 85 titrem özleştirme çamurumuz çıkıyor. Türkiye geneli ve büyükşehirleri düşünün milyonlarca titrem özleştirme çamurunun tabii yollarla organik gübreye dönüştürülmesi ve bunun tarımda emin müşterek biçimde kullandırılması bahis konusu olabilecek. Bununla uyanıklık ilk örnek icraat ve ondan sonra sınai yatırımların yapılması gerekmektedir” dedi.

Volkan Kaplan - Demet Karakuş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ