USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Soylu: 'Güvenlik artık dünyamızın temel paradigmalarımızdan biridir'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Batısızlık, Amerika merkezli bir blok durumuna mevrut garp dünyasının artık özlük içinde bir tutarlık göstermediği, garplı devletlerin global çalışmalara izleyici kalmış olduğu ve özlük ürettiği değerleri dünya geneline ihraç edemedi

Bakan Soylu: 'Güvenlik artık dünyamızın temel paradigmalarımızdan biridir'
23-09-2021 17:26

İçişleri Bakanı Soylu, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nde meydana gelen “2. Uluslararası Güvenlik Kongresi”nin açım törenine katıldı.

Törende mütekellim Bakan Soylu, kongrenin bir baş döndürücü bölgede acemi birikimler oluşturacağını belirterek, “Biraz ilk açılışı fail arkadaşımız burada, 23 - 25 Eylül tarihlerinde kestirmece 114 katılımcıyla yekûn 92 bildiriyi 4 salonda ve 24 celsede sağlayacaklarını anlatım etti. Her bir bildirinin, tezekkürün, oturumun, bizim ve bilimsel nitelikli dünya açısından da baş döndürücü değeri olacağını, bizim düşüncesince acemi bir civar alanı, acemi bir deneyim sahası oluşturacağını, bilinç dünyamızın çeperlerini şimdi bir tomar açacağını anlatım geçirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Orta Doğu ve Afrika bugün hala istikrarsızlık, yıldırı ve bunların doğurduğu kitlesel göçle anılıyor”

Dünyanın ‘Batısızlık' terimini benimsediğini kail Bakan Soylu, “Bundan 2 sene ilk de bu salonda bir araya geldik. 21. Yüzyılın bir asayiş açığı ortaya koyduğunu ve dünyanın bu açığı nite kapatırız sorusuna yanıt aradığını anlatım etmiştim. Bazıları cümlelerimizi o tarihte iri bulmuş olabilir. Aradan sabık dü yılda dünya buna yanıt bulamadı. Hiçbir obje anlatmasak güçlü bugünkü safiha nice şeyi anlatım etmeye yeter. Orta Doğu ve Afrika bugün hala istikrarsızlık, yıldırı ve bunların doğurduğu kitlesel göçle anılıyor. Korona virüs salgını da bu emniyetsizlik iklimini şiddetlendirmiş görünüyor.

Dünyanın artık bu soruda cevabın ne bulunmadığı üzerine artık anlaşılan bir düşüncesi lakırtı konusu. Münih Güvenlik Konferansının 2020 yılı anne temasının ‘Batısızlık' terimi adına belirlenmesi bu itirafın ihtimal de en belirgin örneğidir. Batısızlık, Amerika merkezli bir blok biçimine mevrut günindi dünyasının artık öz içinde bir tutarlık göstermediği, garplı devletlerin global çalışmalara izleyici kalmış olduğu ve öz ürettiği değerleri dünya geneline ihraç edemediğinden hareketle ortaya koyulan bir kavramdır” biçiminde konuştu.

“Güvenlik artık dünyamızın temel paradigmalarımızdan biridir”

Türkiye'nin en bir tomar mülteciyi barındıran diyar bulunmasına karşın iri çapta göz boncuğu bir maşeri vakayla karşılaşmadığını aktaran Bakan Soylu, “Türkiye, 2011 senesinde yunak bir hicret meselesiyle, Suriye iç mücadelesi dolayısıyla karşılaştı O güneş bir yöntem üretti Türkiye. Bugün rastgele ne derece muhalefetin ‘bir yöntem yoktur' sanarak karalamaya çalıştığı, fakat dünyanın buz pateni yaptığı, Türkiye'nin dünyanın en baş döndürücü mültecisini barındıran bir diyar bulunmasına karşın bir bir pare maşeri ve maşeri vakayla karşılaşmadı. Büyük bazda söylüyorum.

Fransa'dakileri, İngiltere'dekileri, Almanya'dakileri yaşamadık. 2015 yılından sonraları zarar öz kapılarını çalmaya başladıkları devir bunun farkına vardılar. Tüm bu tabloya baktığımızda, asayiş artık dünyamızın temel paradigmalarımızdan biridir. Burada başta duyum terimi düne gereğince ‘Soft Power' olmaktan çıkıp. ‘Hard Power' olmaya başlamıştır. Dijital teknolojilerin gelişmesi, duyum sahası ile bilgelik sahasını birbirine baş döndürücü yaklaştırmıştır. Açık pınar bilgisi akla yatkın halde işlendiği takdirde duyum verisi biçimine gelmektedir ve duyum mantığı çevresindeki rastgele ayrışık bilgiyi istihbarı bilgiye dönüştürmeye odaklanmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye'de bu bölgede baş döndürücü ehemmiyetli gelişmeler yaşanmaya başlandı”

Bakan Soylu, Türkiye'nin duyum dalında baş döndürücü ehemmiyetli mesafeler katettiğinin altını çizerek, “Türkiye'de vesayetin kalkmasından sonraları bu bölgede baş döndürücü ehemmiyetli gelişmeler yaşanmaya başlandı. 2012 senesinde ‘Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu' oluşturuldu. Yani bir zihni el birliği tekamül etti. 2013 senesinde asayiş birimlerinin duyum paylaşımını sağlamayı hedefleyen ‘Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi' oluşturuldu. Aynı sürede bu koordinasyonu imal edilen verilerin çabuk paylaşımı düşüncesince ‘Operasyonel Bilgi Paylaşım Sistemi' yaşama geçirildi. Böylece koordinasyonun kurumsal altyapısı tamam oldu. Şunu bilmenizi isterim, sistemimiz bizim şöyleki işler; Emniyet, Jandarma filo duyum elde eder. Elde etmiş olduğu duyum hem öz birimleri ile paylaşır, hem az buçuk ilk bahsettiğim meslek üstünden Genelkurmay ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile paylaşır. Diğer kurumlarda benzeşim anlayışı ortaya koyarlar. Aynı zamanda, baş döndürücü acele istihbaratlar gine başta o derece güzel bir meslek oluşturulmuştur ki hem Operasyonel Bilgi Paylaşım Sistemi'nden gönderilir fakat aracısız kuruluşlar arasındaki bağlantı anca bir erdemli noktaya ulaşmıştır ki neymiş kuruluşlar bir pare bir yapı altında bunu gerçekleştiriyormuş kabil elde edilmiş hepsi bilgiler göz boncuğu çekinme ortaya koymadan dört başı mamur kurumlarımızla hem Operasyonel Bilgi Paylaşım Sistemi'nden, hem fiziksel bununla beraber bazı bazı aracısız duyum ünite başkanlarımızın ehemmiyetli ve aceleci gördüğü, yorumlanmasına ister duyduğu mevzular aracısız fiziksel adına götürülür” dedi.

“Devletin bu bölgeye verdiği destek, esaslı duyum geleneğiyle erdemli eş güdüm sayesindedir”

Yapılan icraat kararında bir baş döndürücü negatif durumun önüne geçildiğini dile getiren Soylu, “İkna emek harcamaları kararı 28 bin 433 karı ile sürdürülen görüşmeler, elden bu sene 132 ehemmiyetli yıldırı vakasının engellenmesi, elden bu sene 6 tanesi dizelge dışı iktisap geçirmek az daha yekûn 57 yukarı düzem teröristin nötr bir vaziyete getirilmesi bahsettiğim, az buçuk ilk silsileyi otlak tipi anlattığım bizim özverili bilinmeyen yiğit arkadaşlarımızın sayesindedir. Devletin bu bölgeye verdiği destek, esaslı duyum geleneğiyle erdemli eş güdüm sayesindedir. Buradaki tecrübemiz, birikimimiz az buçuk ilk bahsettiğim siber alandaki duyum faaliyetinde sırtı stratejisi ve mantalitesi üstünde ehemmiyetli seviyede etkiye sahiptir. Şunu da söyleyeyim, en önemlisi; Bir kurumun bilgisini, kurumdaki paydaşlarıyla, ilgilileri ve gelecekte paylaşmasıdır. Bunu yazmazsanız, tecrübelerinizi, yaşadıklarınızı şayet yazmazsanız, buradan öz kurumunuza hata bir kalıt bırakmış olursunuz” ifadelerine toprak verdi.

“Bilginin muhatapları kavuşması düşüncesince bir çabamız ve ısrarımız iktisap geçirmek durumundadır”

Sektörün dü negatif vaziyetten ırak kalması icap ettiğini kail Soylu, şunları dedi:

“Bu kol düşüncesince şurası söylerim; 2 şeyi bu kol kaldırmaz. Bir rutin, bir rehavet. İkisi de boyunduruk oluştur. Bu sektör, bisiklette ayakçak yöneltmek gibidir. Durursanız düşersiniz. O derece belirgin ve nettir. Burada çoğumuz iri bir bedel üretiyorsunuz. Sizlere müteşekkiriz. Elbette ki bu fikirler, bu mahsulat tabii ki bu şayet bu salonlardan dışarıya çıkmazsa yahut elden derece kağıtlarıyla kalırsa tığ buradan dokuncalı çıkarız. Bu ürünleri gerçekli fakat gerçekli izleme yapıcılara, yöntem yapıcılara, uygulayıcılara, onlara vasıl kanallara rastgele daim baş başa getirmek durumundayız. Yayınlarımız, analizlerimiz hem ulaşılabilir bununla beraber okunabilir olmalıdır.

Bakanlığımız içinde 2 pare iri yüksekokul var. Bunlar elden manşet çalışanı yetiştiren kuruluşlar değildir. Bunlar bizim bellek ve izleme üreten, ürettiği bilgiyi yürütüm alanına derece servis edebilen kurumlarımızdır. Kitap basıp kütüphaneye almak 1 yetişek duyurusunu genel ağ sitesine koyup müracaat durmak sizde köle biliyoruz ki tam değildir. Bilginin muhatapları kavuşması düşüncesince bir çabamız ve ısrarımız iktisap geçirmek durumundadır. Dolayısıyla buradan bir düşüncesi izleme beklentimizin bulunduğunu da sizlere başkaca anlatım geçirmek isterim” dedi.

Ali Nargüner - Sadettin Aliusta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ