USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Varank, İMECE'nin gök yolculuğu takvimini açıkladı

Bakan Varank, İMECE'nin gök yolculuğu takvimine ilişkin, "Yakın sürede bu peyk kapatılacak, akıbet testlerine girecek ve fırlatılmak kabil ABD'ye gönderilecek, teşrinisani kocaoğlan bakımından fırlatmaya müheyya bir vaziyete gelecek." ifadesini kullandı.

Bakan Varank, İMECE'nin gök yolculuğu takvimini açıkladı
26-04-2022 11:42
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Millete Sesleniş" konuşmasında Türkiye'nin m. altı çözünürlüğe eş önce domestik ve ulusal müşahede uydusu İMECE'nin 15 Ocak'ta feza yolculuğunun başlayacağını açıklamasının ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi USET'i görüşme etti. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Akıncı Tesisleri'nde mevcut USET'e ziyaretinde Varank'a TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ile TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) Müdürü Mesut Gökten zevcelik etti.

Varank, domestik ve ulusal imkanlarla TÜBİTAK UZAY kabilinden geliştirilen İMECE'yi ve TÜRKSAT 6A'yı inceledi. İncelemelerinin peşi sıra İMECE'nin fırlatma takvimine dair değerlendirmede mevcut Varank, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın 15 Ocak 2023'te uzaya fırlatılacağını duyuru etmiş bulunduğu İMECE müşahede uydusunun şu anda uğrunda bulunuyoruz. İMECE müşahede uydusu 680 kilometrede ihtimam verecek ve Türkiye'nin erdemli çözünürlüğünde bulunan fon ihtiyacını karşılayacak kişi mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz kabilinden tasarlanıp, geliştirilip, imal edilmiş domestik ve ulusal müşahede uydumuz. Tabii bu uydunun en ehemmiyetli niteliği ortasında gördüğünüz kameranın da bizim tarafımızdan gine açılışını Cumhurbaşkanımızın icra ettiği OPMER Optik Araştırmalar Merkezi'nde imal edilmiş olması."

"İhracat potansiyeli var"

Uydunun yaklaşan sürede sonuç testlerine gireceğinin ve fırlatılmak az daha ABD'ye gönderileceğinin bilgisini veren Varank, "İnşallah 15 Ocak 2023'te de kişi domestik ve ulusal müşahede uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız. Türkiye feza dalında ehemmiyetli yetenekleri mevcut bilhassa peyk ihya yönünde TÜBİTAK UZAY ile bu arada ehemmiyetli yetenekleri bulunan yanında ülke. Yerli ve ulusal haberleşme, domestik ve ulusal müşahede uydumuz da bu yetenekleri yanında fevk noktaya haiz gelişmek az daha başlatılmış projeler." diyerek konuştu.

Varank, İMECE uydusunda beğenilen domestik ve ulusal komponentlere ayraç ederek, "Bir uyduyu niyet etmek ehemmiyetli fakat bunun zarfında kullandığınız komponentleri, ürünleri de domestik ve ulusal adına yükseltmek esasen o uyduya ilişik bedel sağlayıcı işler oluyor. İşte bu gördüğünüz uydudaki dört başı mamur bu komponentler şimal izlerden, tepkime tekeline, x izole bant vericiye, elektrikli tepi motoruna, pervaz bilgisayarına ve en önemlisi kamerasına derece dört başı mamur mahsulat domestik ve ulusal adına geliştirildi, üretildi ve bu uyduyla bu arada de uzayda çıkma olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Uzaydan müşahede muktedir gelişmek ve fon ihtiyacını karşılamanın devletlerin ulusal düzenlilik stratejileri ile de yakından ait olduğuna dikkati çekici Varank, şu şekilde bitmeme etti:

"Burada geliştirdiğiniz dört başı mamur komponentlerin esasen yanında dış satım potansiyeli var. Şu anda İMECE uydusunda tercih ettiğimiz kameraya diyar dışından ısmarlama hasretmek talip devletler bulunuyor. Bu uyduya benzeşim uyduları bizimle bu arada gerçekleştirmek ayrıca anık ısmarlama hasretmek talip devletler var. Aslında jüpiter satışıyla ait yanında ön anlaşmayı da imzaladık fakat bunlar somutlaştığında kamuoyuna duyuru edeceğiz. Biz domestik ve ulusal peyk yeteneklerimizi Türkiye'deki dört başı mamur kuruluşların katılımıyla geliştirmeye çalışıyoruz. Bu manada da Milli Uzay Programı'mızda topu topu bu faaliyetleri sinerjiyle harekete etmek az daha yanında gaye koyduk. Milli Uzay Programı'mızın önümüze koyduğu hedefleri Türkiye'deki dört başı mamur yeteneklerle bu arada fakat ilkin TÜBİTAK UZAY peyda etmek az daha Bakanlığımızın dair ve ait kuruluşlarıyla bu arada halletmeye bitmeme edeceğiz. Türkiye'yi ilişik kalburüstü üretimle iktisadi manada kalkındıracağız."

"Kasımda fırlatmaya anık bir duruma gelecek"

Varank, Türkiye'nin kilo başına dış satım değerinin 1,5 dolar seviyesinde bulunduğu bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Böyle yanında kamerayı üretip sattığınızda, kilo başına 86 bin avroya erişme şansına sahipsiniz. 1,5 dolar nerede, 86 bin ekü nerede? Neden uzayla ilgileniyorsunuz diyerek soranlara bu örneği gösteriyoruz. Hem domestik ve ulusal erdemli çözünürlüğünde bulunan uydumuzu yaparak kişi düzenlilik ihtiyacımızı karşılıyoruz fakat burada elde ettiğimiz kabiliyeti, mühendisliği, ürünleri sattığımızda baş döndürücü şişman yanında dış satım geliri elde edebiliyoruz. Onun düşüncesince uzayla ilgilenmeye, Milli Uzay Programı'nı düzen bağı sıkıya strateji etmeye bitmeme edeceğiz. Şu anda uzaya gönderilecek uydunun emekleri bitmeme ediyor. Bu ay zarfında buradaki kapakların kapandığını, uydunun toplandığını ve çevresel testlerle bu arada yanında kol film film teste gireceğini biliyoruz. İnşallah münteha teşrin kocaoğlan bakımından fırlatmaya anık bir duruma gelecek. Ocak ayında da ABD'den uzaya fırlatılacak."

48 sayaç zarfında fon verecek

İMECE ile beraberce Türkiye önce kere m. altı çözünürlüğe eş elektro-optik yanında peyk kamerasına eş olacak. Türkiye'nin erdemli çözünürlüğünde bulunan fon ihtiyacını domestik imkanlarla karşılayacak İMECE, 15 Ocak 2023'teki fırlatmanın peşi sıra 48 sayaç zarfında fon verecek.

Gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı. 680 kilometre irtifada güneşe senkronik yörüngede fariza meydana getirecek İMECE'nin tasarım, üretim, montaj, bütünleşme ve testleri, toprak istasyonu anteni ve yazılımları domestik imkanlarla geliştirildi.

TÜBİTAK UZAY kabilinden geliştirilen ekipmanlara TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Manyetometre ve Manyetik Tork Çubuğu ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) de Sabit Güneş Paneli ile ulama verdi.

Coğrafi kısıtlılık olmadan Dünya'nın rastgele yerinden erdemli çözünürlüğünde bulunan fon elde edecek bulunan İMECE, belirleme ve teşhis, natürel afet, haritalama, zirai çalışmalar kabilinden nice bölgede Türkiye'ye ihtimam verecek. Sivil ve düzenlilik gayeli kullanılabilecek uydunun dizayn fariza ömrü 5 sene adına planlandı.

İMECE'den elde edilecek tecrübe, Türkiye'nin giderek geliştireceği uydulara enfrastrüktür oluşturacak. Türkiye yanında taraftan bu cins nazik teknolojilere eş olurken öbür taraftan da feza dalında yetik insanoğlu gücü ve bilim birikimi elde edecek.

İMECE ile geliştirilen komponentler şunlar:

KKS alıcı, devir algılayıcı, yıldızizler, tepkime tekeri, tepkime tekeri arayüz ekipmanı, elektro-optik kamera, x izole bant donör yönlendirilebilir anten, S izole bant antenler, data tazyik eşya formatlama ekipmanı, S izole bant müşteri verici, elektrikli tepi motoru ve mahrukat hizmetçi ekipmanı, x izole bant verici.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ