USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bu proje sanayiye yeni boyut kazandıracak

Eskişehir Sanayi Odasının (ESO), 'Dünya Odalar Yarışmasında' Türkiye'yi özümleme edeceği atıkların hammadde yerine değerlendirilmesine bağlı geliştirdiği 'ShareBox' anlı şanlı proje hayattaki sanayicilerin endamsız müddette takdirini çekmeyi başardı.

Bu proje sanayiye yeni boyut kazandıracak
27-09-2021 10:56

ESO kabilinden geliştirilen sınai simbiyoz projesi, atıkların değerlendirilmesi açısından iri ehemmiyet taşıyor. Dünyanın gündeminde bulunan hava değişikliği, bembeyaz yer ve Yeşil Mutabakat kabilinden mevzularda nezdinde hal önerisi adına ortaya çıkan proje; 83 ülkeden maruz yüzlerce proje arasından, İklim Değişikliği Aksiyonu dalında evvela 4'ün içine girdi.

Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) düzenlemiş olduğu ve evren odaları düşüncesince en prestijli konkur bulunan Dünya Odalar Yarışması finallerinde Türkiye'yi temessül edecek bulunan proje, henüz evvela Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da ihsanıhümayun aldı.

ShareBox'ın rakipleri ise İngiltere, İrlanda ve Belçika'dan mevrut planlar olacak. Projenin konusu ise dünyada çalışkanlık yayınlayan sanayicilerin ilgisinin çekmeyi başardı. Özellikle incelmemiş özellik bulmada zorluk çeken ve hammadde fiyatlarının artarak çoğalması sonra ortaya koyulan proje sanayicilerin yüzünü güldürecek. Yarışmaya gitmeden projeyi duyan sanayiciler, hurda tesisleri kurarak zat incelmemiş maddelerini elde kılmak düşüncesince şimdiden kolları sıvadı. Yarışmanın neticeleri açıklanmadan sanayicilerin koyu ilgisiyle karşılaşan projenin birincilik alması bekleniyor.

“Senin hurdan benim hammaddem”

Sharebox isimli sanlı proje sebebiyle hava kriziyle mücadelede ehemmiyetli adımlar atılabileceğinin altını çizen ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Projemizin ismi ShareBox. Daha evvela de bu mevzuyla ait Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ihsanıhümayun almıştık. Bu projeyi geliştirerek gayrimenkul dışına götürmeyi hedefledik. Dünyadaki tamamı odalaırn bina kuruluşu bulunan Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) düzenlemiş olduğu nezdinde proje yarışmasına katıldık. 83 ülkeden, yüzlerce projenin içinden evvela 4'e doğrusu Final Four'a kaldı. Bu nezdinde simbiyoz projesi. Basit anlamıyla ‘senin hurdan benim hammaddem'. Bunun izlenebilirliğinin sağlanması ve bire nezdinde sürede sizden mevrut hurdayı bizim hammadde adına kullanmamızla beraberce konuşu farkındalık oluşturuyor. Atığın değerlendirilmesi, yeşil dönüşüm, el değmemiş karbon, karbon kadem izi kabilinden nice soruna da hal olabilecek nezdinde altyapıya sahip” niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin tanıtımı açısından projenin ehemmiyetli olduğuna yer veren Kesikbaş, laflarını şöyleki sonlandırdı:

“Proje sonsuz bitmeme fail canlı, zat kendini geliştiren nezdinde proje. Bu projeyle 22-25 Kasım tarihlerinde Dubai'de finallere katılacağız. 3 binin üstünde delegenin izleyeceği, evren platformunda yüzlerce ülkenin orada olabileceği müsabakada hem sanayi odamızın hem Eskişehir'imizin hem de Türkiye'nin tanıtımı açısından sonuç aşama ehemmiyetli nezdinde proje.”

“Ulusal kaynaklar ve AB fonlarını enerjik adına kullandık”

Projenin gelişimi kendisince bilgiler verici Uluslararası ve Yurtdışı Faaliyetlerden Sorumlu ESO Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Öztürk, “İklim değişikliği teriminin sonuç günlerde ehemmiyetli olmasıyla bu arada bu projemizde kuruluşların atıklarının, bambaşka firmalarda eşme hammadde adına kullanılmasıyla ait bazısı ameliyat gerçekleştirdik. Özellikle projenin çelimli yanı, yaşama geçirirken hem Avrupa Birliği (AB) fonlarının hem de millî kaynakları enerjik adına kullanmamız oldu. Bu kapsamda sınai simbiyoz temasının Eskişehir sanayisinde farkındalığın artırılması açısından baş döndürücü ağır icraat gerçekleştirdik. Eskişehir'de 500'den nezdinde tomar simbiyotik alışveriş belirleme ettik. Proje ortaklarımız İngiltere ve İspanya'dan kuruluşlarla bu arada 500 simbiyotik alışveriş içinden gerçekleştirilmesi en erdemli potansiyeli bulunan 50 ilişkiyi nezdinde endamsız dizelge durumuna getirerek bu şirket ve ilişkilere ciddiyet verdik” biçiminde konuştu.

“İnşallah ülkemizi en güzel biçimde temessül edeceğiz”

Dubai'de 22-25 Kasım tarihleri arasındaki finallerde Türkiye'yi en güzel biçimde temessül eylemek istediklerini aktaran Öztürk, “Bu projenin ehemmiyetli nezdinde çıktısı, sürdürülebilirlik açısından da önemlidir, sınai simbiyoz programı geliştirilmesi oldu. Bu programı ESO içerisinde bulunan sınai simbiyotik ilişkileri izleme eylemek üzere halihazırda kullanmaktayız. Projeyi, ilaveler ve yeniliklerle beraberce geliştirilmiş nezdinde dosyayla Dünya Odalar Yarışması'na sunduk. Yarışmada İklim Değişikliği Aksiyonu dalında finallere kaldık. Aslında Final Four'a kaldık diyebiliriz. 22-25 Kasım'da yapılacak finallerde İngiltere, İrlanda ve Belçika'daki rakiplerimize erinç yarışarak inşallah ülkemizi en güzel biçimde temessül edeceğiz” dedi.

Aydın Sarıoğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ