USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dijitalleşen medyada fotoğrafın önemi daha da arttı

Geleneksel medya ile sayısal medya arasındaki farkı özetleyen İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Tamer Ataç, dijitalleşen medyada fotoğrafın öneminin daha da arttığını ve başta de e-ticarette fotoğrafın alıcıların en baş döndürücü özen etmiş olduğu fakt

Dijitalleşen medyada fotoğrafın önemi daha da arttı
22-10-2021 11:00

Geleneksel medya ile sayısal medya arasındaki farka ilişkin olarak, medyada beğenilen görsellerin önem derecesinin tahavvül gösterdiğini tamlayan Öğr. Gör. Tamer Ataç, bilhassa ticari amaçla paylaşım yapılabilen sayısal medya platformlarında fotoğraf ve fotoğrafçılığın önemine aksan yaparak, fotoğrafın çarpıcılığının ve inandırıcılığının sayısal medyada kendini aşırı daha bilgili müşterek biçimde gösterdiğini söyledi.

Geleneksel ve sayısal medyada fotoğraf olgusunun farkı
Fotoğraf kullanımının ve kamuoyundaki algısının anadan görme ve sayısal medyadaki farklarından bahseden Ataç, mevzunun ayrıntılarından lakırtı ederek konuşmasına şu biçimde bitmeme etti, "Dijital medyada gündem, anadan görme medyaya uyarınca aşırı daha çabuk değiş göstermekte. Öyle ki, sayısal medyada gündemin yerini bundan sonra gündeme uyarınca aşırı daha çabuk değiş yayınlayan trendler almış durumda. Bu durumun kullanıcıları çabucak bulunan trende entegrasyon sağlamaya zorladığını görüyoruz. Dijital medya, enformasyona muvasala dair anadan görme medyaya uyarınca aşırı daha çabuk muvasala imkanı sağlamakta. Hal hakeza olunca, insanların bu sür'atten de faydalanarak gelişimleri çabucak bellemek ve yalnızca müşterek ahir habere devrolmak istediğini görüyoruz. Bu epey bir anlaşılabilir müşterek olgu. Öyle ki, anadan görme medyada müşterek haberi kıraat etmek ve anlayabilmek düşüncesince en ilkin o makaleyi kıraat etmek gerekirken, bunun da karşılığı şekilde ağırbaşlı müşterek devir bölmek zorundayken, sayısal medyada kullanıcılar bir aşırı devir müşterek fotoğraf ve fotoğraf altı yazısı ile inhisar yapmak maksut mesajı çabucak edinebilmekte. Böylelikle vakitten da artırım etmekte. Bunun birlikte burada dijitalleşen medya ile izleyicinin mütebeddil durumuna de dokunmak gerekir. Geleneksel medyada insanoğlu yalnızca kendilerine sunulan enformasyonu bezdirmek mecburiyetinde kalırken, sayısal medya ile seyirciler bugünlerde bundan sonra yalnızca tüketen değil bire müşterek sürede üreten birer kullanıcıya dönüşmüş durumda. Böylelikle sayısal medya ile izleyici, bundan sonra hem mahveden hem de müşterek yetiştirici olmuş, doğrusu müşterek 'üretüketici'ye dönüşmüştür.”

Dijital medyada e-ticaret yaparken fotoğrafın kalitesi önemlidir
Ataç, bilhassa e-ticaret meydana getirilen sayısal medya platformlarında fotoğraf kalitesinin ehemmiyetli müşterek ilke bulunduğunu söyleyerek, "E-ticaret bağlamında sayısal medya platformlarından Instagram'a ihtimal de ayrı müşterek ayraç bölmek gerekir. Instagram'da ferdî kullananların birlikte dayanıklı aşırı ticari kullanıcının da var bulunduğunu görüyoruz. Bu kullanıcıların, profillerini müşterek profilden aşırı camekân denli kullandıklarını ve böylece öz sayısal pazarlarını oluşturduklarını söyleyebiliriz. Bu bağlamda Instagram'ın ticari potansiyelinin mebzul efdal bulunduğu da müşterek gerçek. Hiç işkilsiz ki Instagram bu potansiyelini, fotoğraf ve videoteyp eksenli müşterek paylaşım endüstrisi bulunmasına ve görsel haberleşme yetisinin gücüne borçlu. E-ticaret yaparken insanların ihtimal de aklını en aşırı karıştıran unsurlardan birisi de mahsul fotoğraflarıdır. Bu nedenle, paylaşımlarımızda ki inandırıcılığı yükseltmek namına fotoğraflara şişman müşterek gösteriş düşüyor. Fotoğrafın inandırıcılığı; ayrıca fotoğrafın ne cins müşterek ortamda çekildiği, acemi veya hevesli müşterek tasrif olup bulunmadığı denli unsurlar fotoğraftaki gerçekçiliği yükseltmek yönünde iyice etkilidir. misal hasretmek icabında sayısal medyada sergilenen ve bağan çözünürlüğünde bulunan fotoğraflara eş müşterek ticari ürün, gerçekçilikten ırak ve ihtimal de gerçek olmayan olma tehlikesi hasebiyle ürünü satın onama eylemek talip şahıslar çeşidinden negatif müşterek etkiyle karşılanır. Tersi biçimde fon kalitesi efdal fotoğraflara eş müşterek mahsul ise ürünün gerçekçiliğine bulunan fideist arttıracağı denli bire müşterek sürede inanma vericidir. Böylelikle bu durum, bireyin satın onama etme davranışına artı manada müşterek katkıda bulunacaktır. Buradan hareketle fotoğrafın, motamot anadan görme ticarette bulunduğu denli e-ticaret dalında da hala önemini koruduğu söylenebilir” dedi.

"Görsel kompozisyon, satın onama etme motivasyonunu etkiler"
E-ticaret mecralarında beğenilen fotoğrafların, alıcıların satın onama etme motivasyonundaki önemine yer veren Ataç, ürünün görsel kompozisyonda toprak almış bulunduğu konumunun tetik seçilmesi icap ettiğini belirterek laflarına şöyleki bitmeme etti, "Fotoğrafta görsel kompozisyon, kadraj, vurgulanmak maksut nesnenin konumu, nitelik ve erke dengesi, görsel uzlaşma denli unsurlar ile açılan metnin bütününü anlatım eder. Ticari anlamdaki müşterek görsel yazmanlık oluşturulurken en kalın tanıdık hatalardan müşterek tanesi kusur kadraj seçimidir. Merkeze döşemek istediğiniz, doğrusu gerçek ifşa eylemek arzu ettiğiniz ürünün, kimisi devir esasta fotoğrafa geçmiş bakılınca tanıdık yerde olmayışı denli yanlışlar görsel iletişimin tesirini zayıflatır. Bu durum, bilhassa de marketing kaygısı ile çekilen fotoğraflarda yapılmaması müstelzim hatalardan biridir. Görsel kompozisyonda başarıyı belirlerken en asliye referansımız; fotoğrafçının fotoğrafı çekerken neyi, elbette döşemek istediği ve zihninde planladığını ne miktarda başarabildiğidir. Ticari kaygılar ile çekilen fotoğrafta başarı; inhisar yapmak maksut ileti ve fotoğraf arasındaki ilişki, kadraj, ürünün konumu, muvazeneli nitelik ve erke kullanımı, görsel ahenk, keskinlik denli dayanıklı aşırı faktörün ne denli güzel müşterek biçimde ortaya konulduğu ile direkt ilişkilidir. Bunlar güzel bulunmadığı yahut muhtemelen müşterek düzeyin altında olması durumunda, ne eyvah ki insanların fotoğrafa bulunan fideist azalacak ve zımnında da satın onama etme davranışları da müşterek o denli zayıflayacaktır" diyerek konuştu.

E-ticarette beğenilen fotoğraflar filtrelenmeli mi
E-ticarette beğenilen fotoğrafların filtrelenmesi veya rötuş uygulanmasının kâr sağlayıp sağlamayacağı mevzusuna da duruluk getiren Ataç, "Kimi devir sayısal medyada görmüş olduğumuz fotoğraflar, çekilen fotoğrafın idmansız ıssız doğrusu geçmiş ıssız olmayabilir. Bu fotoğraflar üstünde ayrışık işlemler yahut filtreler uygulanmış olabilir. Böylelikle görüntülenen şuurluluk görsel manada daha uyanıklık çeken kılınmaya çalışılır. Fakat bu işlemler yapılırken uyanıklık edilmesi müstelzim müşterek noktaya da ayraç eylemek gerekir. E-ticaret dalında fotoğraf çekerken uyanıklık edilmesi müstelzim en asliye husus, meydana getirilen muamelat yahut meri filtreler ile fotoğrafın gerçekliğini kaybetmemesidir. Aksi biçimde fotoğraf gerçekçilikten uzaklaşacak ve inandırıcılığını yitirmeye başlayacaktır. Gerçekçilikten uzaklaşmayarak meydana getirilen tasrif sonrası uygulamalar, hem töre bilimi manada hem de ticari manada daha onama edilmektedir fotoğraflardır" dedi.

Ali İhsan Çiftçi - Aykut Yeniçağ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ