USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Drone avcısı 'Fedai' evvel uçuşa hazırlanıyor

Türk savunma sanayisi firmalarının ehil bulunduğu yeteneklerle geliştirilen Fedai Mühimmat Sistemi, önce kere Anadolu Ajansı çeşidinden görüntülendi.

Drone avcısı 'Fedai' evvel uçuşa hazırlanıyor
10-10-2021 12:36
Ankara

Saldırı amaçlı drone ve insansız hava araçlarının (İHA) kuvvetsiz duruma getirecek Fedai'nin önceki uçuşu DOĞRU sürede gerçekleştirilecek. Bu ay zarfında de asıl dronlara erinç birlikte gösterimin yapılması hedefleniyor.

Transvaro İcra Kurulu Üyesi Güray Ali Canlı, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Fedai'nin, kamikaze İHA/drone saldırılarını kapatmak hemen hemen geliştirilen birlikte esirgeme sistemi bulunduğunu lakin gerekseme doğrultusunda ilerleyici çağda aracının kendisinin de atılım hemen hemen kullanılabileceğini söyledi.

Bu cins insansız sistemlerin akıbet zamanlarda baş döndürücü aceleci geliştiğini anlatım fail Canlı, özerk ve güruh şeklinde uçar atılım dronlarını durdurmanın az daha olanaksız duruma geldiğine dikkati çekti.

Canlı, Suudi Arabistan'ın alan yağı rafinerilerine bu cins araçlarla güzeşte sene meydana getirilen saldırıların dünyayı alan yağı krizine sürükleyecek boyuta geldiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Küçücük İHA'ların çağımızda dev tesirleri olabiliyor. Bunları indirmek düşüncesince nice formül geliştirildi lakin en etkilisi bunları havada vuran İHA atmak. Bu mevzuda dünyada nice emek vermek başladı Uzakdoğu'dan Amerika ve Avrupa'ya kadar. Bu emek harcamaları inceledik. Bu çalışmaların en ehemmiyetli tarafı bu ürünleri satın alamıyorsunuz, kullanamıyorsunuz, dış satım iznine bağlı, tasarımda tahsil edilen patentler dolayısıyla baş döndürücü iri uygulayım bilimi aktarma bedelleri gündeme geliyor. Daha da ötesi bu bedelleri ödeseniz caba kısıtlamalar, ambargolar bahis konusu oluyor. Bunun üstünde tığ de özlük çözümümüzü, Türk tipi ulusal çözümümüzü ürettik. Bunu dünyada mevcud 5 yahut 6 hal ortada en dobra hal namına görüyoruz. Fedai'nin kol ve peyrev strateji mekanizması yapısı öteki hepsi ürünlerden ayrımlı ve bizde bunları patente döküp 2 buluş belgesi başvurusu yaptık, o biçimde yola çıktık."

İHA'lar kullanılarak askeri tesislere, havaalanlarına, hangarlara, nazik mevki dairelerine, alan yağı rafinerilerine, limanlara saldırılar düzenlendiğine yer veren Canlı, bunları karşılamak hemen hemen geliştirilen; Fedai, radar, termal alıcı ve kontrolör biriminden oluşan drone önleme sistemine "drone killer"dan yola çıkarak DROKA ismini verdiklerini söyledi.

Canlı, içgüdü 10-12 kilometreden rastgele birlikte uçar ecnebi cismi belirleme ettiğinde elektrokardiyografi optikçi süitin gündüz, gece, sis ayırt etmeksizin oraya döndüğüne ve cismin çözümleme edilerek tahdit olup olmadığına değişmeyen verildiğine ayraç ederek, mevrut cismin koordinat, yön, mücahede bilgilerinin oto pilota yüklenmesi sonra Fedai'nin tüpten bizatihi ayrılarak amaca yöneldiğini aktardı.

Fedai'nin tehdide yaklaşınca özlük optikçi kontrolör sistemiyle hedefin üzerinde, güruh şeklinde ise zarfında patladığını tamlayan Canlı, "Oldukça serbest birlikte nısıf kutur içerisinde etkili, doğrusu vurmasına lüzum yok. Çok can alıcı savaş başlığı var, tehditlerin hepsini düşürüyor. Görev bozma edilirse meskun mevzi üzerindeyse havada patlatılıyor, değilse paraşüt açarak dun indiriliyor ve gene kullanıma hazırlanıyor." diyerek konuştu.

"Vidasına derece Türk firmalarının"

Fedai'yi ihya sürecinde gelinen etaba bağlı de bilgiler verici Canlı, şunları kaydetti:

"Fedai'nin kalıpları, modellemeleri, hesaplamaları, optikçi aracısı, LİDAR'ı bitti, fırlatma tüpü yapılıyor. İlk ilkin fırlatma tüpünden atacağız. Karbon kalıpları bitti, Garanti Kompozit firmamız çeşidinden yapılıyor. Harp başlığı bitti, Troy Teknoloji Savunma çeşidinden yapıldı. Oto pilotu, paraşüt inzal mekanizması bitti. Komuta kontrolör mekanizması HAVELSAN çeşidinden akıbet etaba getirildi. Bu ay böylece bundan sonra silahlı kuvvetler, Savunma Sanayii Başkanlığı mensuplarına göstereceğimiz biçimde olacak. Birkaç tecrübe yaptık. Kalıpları yapıldığı düşüncesince bundan sonra arka arkaya atabiliyoruz. Ay böylece asıl drone indirmek şeklindeki birlikte vizyonu ilgililerin dikkatine ve görüşlerine sunmayı hedefliyoruz."

Canlı, rüçhan hedeflerinin silahlı drone ve İHA'ları indirmek bulunduğunu fakat ihtiyaca uyarınca savaş başlığı değiştirilerek Fedai'nin anti-tank, anti-personel birlikte savunma sistemi yahut kendisi atılım yapabilen birlikte anahtar namına kullanılabileceğini dile getirdi.

Fedai'nin tümüyle, en küçük vidasına derece Türk mühendisleri ve firmalarının çalışmalarıyla geliştirildiğini vurgulayan Canlı, şu biçimde bitmeme etti:

"Çok dobra biliyoruz ki Fedai uçup önceki atılım İHA'sını düşürdüğü andan itibaren haricen aldığımız parçalar olacaksa bunların hepsine engelleyim koyulacak. O sebepten değme şeyi burada hazırlamaya çalıştık ve becerdik. Çok ehemmiyetli katkılar oldu. Diğer ürünlere uyarınca dun fevk bire birlikte büyüklükteki savaş başlığıyla 2-2,5 buçuk büküm bulaşık sağlıyoruz. Troy Teknoloji Savunma firmasına teşekkürname ediyorum. MS JETS etraflı uçuşları kanalize etti. Garanti Kompozit şirketi tek üşenmeden kahrımızı çekti. Karbon birlikte uçak, geceli gündüzlü çalışıp kalıpları hazırladılar. Transvaro'daki mekanikçi ihvan ast parçaları hazırladı."

Harp başlığındaki 10 bin parçacıkla tehdidi avlayacak

Troy Teknoloji Savunma Müdürü Sait Ersoy Bereketlioğlu ise Fedai'nin savaş başlığına bağlı bilgiler verdi.

Buna göre, Fedai'nin savaş başlığında kısaca 10 bin elektron arazi alıyor. 1 kilo termobarik can alıcı PBX patlayıcı makbul savaş başlığının mecmu ağırlığı ise 2,5 kilogramı buluyor.

Fedai'nin can alıcı erim nısıf çapı 25 mt. namına öngörülürken, bu gidişat sahada sınav edildi. Kullanılan patlayıcı anti-materyal ve termobarik aktiflik sağlıyor. Bu sebeple gaye Fedai'den çıkan parçacıklardan kurtulsa caba tazyik etkisiyle kuvvetsiz duruma getirilecek. Fedai'de makbul patlayıcı da plan düşüncesince domestik ve ulusal namına geliştirilip üretildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ