USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Drone avcısı 'Fedai' önce uçuşa hazırlanıyor

Türk savunma sanayisi firmalarının erbap bulunduğu yeteneklerle geliştirilen Fedai Mühimmat Sistemi, önceki defa Anadolu Ajansı kabilinden görüntülendi.

Drone avcısı 'Fedai' önce uçuşa hazırlanıyor
10-10-2021 12:36
Ankara

Saldırı amaçlı drone ve insansız hava araçlarının (İHA) kuvvetsiz duruma getirecek Fedai'nin geçmiş uçuşu benzeyen sürede gerçekleştirilecek. Bu ay ortamında de esas dronlara erinç birlikte gösterimin yapılması hedefleniyor.

Transvaro İcra Kurulu Üyesi Güray Ali Canlı, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Fedai'nin, kamikaze İHA/drone saldırılarını bloke etmek üzere geliştirilen birlikte dulda sistemi bulunduğunu zorla gerekseme doğrultusunda ilerleyici devirde aracının kendisinin de hamle üzere kullanılabileceğini söyledi.

Bu cins insansız sistemlerin sonuç senelerde aşırı çabuk geliştiğini anlatım fail Canlı, özerk ve derinti biçiminde uçar hamle dronlarını durdurmanın az daha olanaksız duruma geldiğine dikkati çekti.

Canlı, Suudi Arabistan'ın arsa yağı rafinerilerine bu cins araçlarla sabık sene meydana getirilen saldırıların dünyayı arsa yağı krizine sürükleyecek boyuta geldiğini anlatarak, şunları söyledi:

"Küçücük İHA'ların bu günlerde dev tesirleri olabiliyor. Bunları dökmek düşüncesince nice formül geliştirildi zorla en etkilisi bunları havada vuran İHA atmak. Bu mevzuda dünyada nice emek vermek başladı Uzakdoğu'dan Amerika ve Avrupa'ya kadar. Bu emek harcamaları inceledik. Bu çalışmaların en ehemmiyetli tarafı bu ürünleri satın alamıyorsunuz, kullanamıyorsunuz, dış satım iznine bağlı, tasarımda tahsil edilen patentler zımnında aşırı şişman uygulayım bilimi para aktarımı bedelleri gündeme geliyor. Daha da ötesi bu bedelleri ödeseniz üstelik kısıtlamalar, ambargolar bahis konusu oluyor. Bunun üzerinde kılıç de kişi çözümümüzü, Türk tipi ulusal çözümümüzü ürettik. Bunu dünyada mevcud 5 veya 6 hal ortada en dobra hal namına görüyoruz. Fedai'nin cenah ve seyirci izlem mekanizması yapısı gayrı tamamı ürünlerden değişik ve bizde bunları patente döküp 2 buluş belgesi başvurusu yaptık, o biçimde yola çıktık."

İHA'lar kullanılarak askeri tesislere, havaalanlarına, hangarlara, eleştiri talih dairelerine, arsa yağı rafinerilerine, limanlara saldırılar düzenlendiğine yer veren Canlı, bunları engel olmak üzere geliştirilen; Fedai, radar, termal alıcı ve kontrolcü biriminden oluşan drone önleme sistemine "drone killer"dan yola çıkarak DROKA ismini verdiklerini söyledi.

Canlı, sevkitabii 10-12 kilometreden rastgele birlikte uçar ecnebi cismi belirleme ettiğinde elektrokardiyografi gözlükçü süitin gündüz, gece, sis ayırt etmeksizin oraya döndüğüne ve cismin çözümleme edilerek tahdit olup olmadığına değişmeyen verildiğine ayraç ederek, mevrut cismin koordinat, yön, himmet bilgilerinin oto pilota yüklenmesi sonra Fedai'nin tüpten hudayinabit ayrılarak gayeye yöneldiğini aktardı.

Fedai'nin tehdide yaklaşınca kişi gözlükçü kontrolcü sistemiyle hedefin üzerinde, derinti biçiminde ise ortamında patladığını tamlayan Canlı, "Oldukça degaje birlikte nısıf kutur içerisinde etkili, kısaca vurmasına lüzum yok. Çok sansasyonel savaş başlığı var, tehditlerin hepsini düşürüyor. Görev silme edilirse meskun yöre üzerindeyse havada patlatılıyor, değilse paraşüt açarak aşağılık indiriliyor ve esasen kullanıma hazırlanıyor." niteleyerek konuştu.

"Vidasına derece Türk firmalarının"

Fedai'yi ihya sürecinde gelinen etaba bağlı de bilgiler verici Canlı, şunları kaydetti:

"Fedai'nin kalıpları, modellemeleri, hesaplamaları, gözlükçü aracısı, LİDAR'ı bitti, fırlatma tüpü yapılıyor. İlk özellikle fırlatma tüpünden atacağız. Karbon kalıpları bitti, Garanti Kompozit firmamız çeşidinden yapılıyor. Harp başlığı bitti, Troy Teknoloji Savunma çeşidinden yapıldı. Oto pilotu, paraşüt tenzil mekanizması bitti. Komuta kontrolcü mekanizması HAVELSAN çeşidinden sonuç etaba getirildi. Bu ay böylelikle bundan sonra silahlı kuvvetler, Savunma Sanayii Başkanlığı mensuplarına göstereceğimiz biçimde olacak. Birkaç deneyim yaptık. Kalıpları yapıldığı düşüncesince bundan sonra arka arkaya atabiliyoruz. Ay böylelikle esas drone dökmek şeklindeki birlikte vizyonu ilgililerin dikkatine ve görüşlerine sunmayı hedefliyoruz."

Canlı, rüçhan hedeflerinin silahlı drone ve İHA'ları dökmek bulunduğunu fakat ihtiyaca uyarınca savaş başlığı değiştirilerek Fedai'nin anti-tank, anti-personel birlikte savunma sistemi veya kendisi hamle yapabilen birlikte anahtar namına kullanılabileceğini dile getirdi.

Fedai'nin tümüyle, en küçük vidasına derece Türk mühendisleri ve firmalarının çalışmalarıyla geliştirildiğini vurgulayan Canlı, şu biçimde bitmeme etti:

"Çok dobra biliyoruz ki Fedai uçup geçmiş hamle İHA'sını düşürdüğü andan itibaren haricen aldığımız parçalar olacaksa bunların hepsine engelleyim koyulacak. O nedenden değme şeyi burada hazırlamaya çalıştık ve becerdik. Çok ehemmiyetli katkılar oldu. Diğer ürünlere uyarınca aşağılık fevk bire birlikte büyüklükteki savaş başlığıyla 2-2,5 buçuk kıvrım el sağlıyoruz. Troy Teknoloji Savunma firmasına teşekkürname ediyorum. MS JETS halis muhlis uçuşları kanalize etti. Garanti Kompozit şirketi tek üşenmeden kahrımızı çekti. Karbon birlikte uçak, geceli gündüzlü çalışıp kalıpları hazırladılar. Transvaro'daki mekanikçi ihvan ast parçaları hazırladı."

Harp başlığındaki 10 bin parçacıkla tehdidi avlayacak

Troy Teknoloji Savunma Müdürü Sait Ersoy Bereketlioğlu ise Fedai'nin savaş başlığına bağlı bilgiler verdi.

Buna göre, Fedai'nin savaş başlığında kısaca 10 bin elektron toprak alıyor. 1 kilo termobarik sansasyonel PBX patlayıcı beğenilen savaş başlığının yekûn ağırlığı ise 2,5 kilogramı buluyor.

Fedai'nin sansasyonel erim nısıf çapı 25 m. namına öngörülürken, bu gestalt sahada imtihan edildi. Kullanılan patlayıcı anti-materyal ve termobarik aktiflik sağlıyor. Bu sebeple amaç Fedai'den çıkan parçacıklardan kurtulsa üstelik tazyik etkisiyle kuvvetsiz duruma getirilecek. Fedai'de beğenilen patlayıcı da plan düşüncesince domestik ve ulusal namına geliştirilip üretildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ