USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Dünya devleri teknolojiyi 'Türk mikroskobu' ile geliştiriyor

Microsoft, Samsung, Apple üzere dünyanın önde mevrut uygulayım bilimi şirketleri çeşidinden geçer not "atomik kuvvet mikroskobu", Tesla çeşidinden da yeğleme edildi.

Dünya devleri teknolojiyi 'Türk mikroskobu' ile geliştiriyor
25-11-2021 13:19
Ankara

"Atomik kuvvet mikroskopları" Microsoft, Samsung Display, Apple denli dünyanın önde mevrut uygulayım bilimi şirketleri kabilinden makbul NanoManyetik Bilimsel Cihazlar firması, müşterilerine Tesla'yı da ekledi.

Global uygulayım bilimi şirketlerine meydana getirdiği ihracatla dikkati çekici NanoManyetik Bilimsel Cihazlar, Teknopark Ankara ve ODTÜ Teknokent'te Ar-Ge emek harcamaları yürütüyor. NanoManyetik Bilimsel Cihazlar, 1999'dan buyana elektronik imtihan cihazları, baş döndürücü ceninisakıt sıcaklıklarda ve basınçlarda çalışabilen mikroskoplar, manyetik görüntüleme sistemleri ile elektronik imtihan cihazları geliştirip üretiyor.

NanoManyetik Bilimsel Cihazlar Yöneticisi ve ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Oral, AA muhabirine, 58 personelle çalışmalarını sürdürdüklerini, ürünlerini henüz da geliştirip bitmeme fail acemi planlara yoğunlaştıklarını söyledi.

Bu çalışmaların sonuçlarının biraz sene içre ürüne dönüşeceğini tamlayan Oral, henüz evvela Apple'a da satışını bitirdikleri atomik kuvvet mikroskobu "ezAFM"yi geliştirmeyi sürdürdüklerini ve henüz birlikte tomar alıcıya ulaştırdıklarını bildirdi. Oral, şu şekilde konuştu:

"Bu kapsamda Tesla ile görüşmelerimiz müspet neticelendi. Geçen hafta Tesla'ya, Apple'ın da kullandığı en baş döndürücü satan ürünümüz, kullanması bedava atomik kuvvet mikroskobundan yolladık. Tesla'nın bunu elektrikli vasıtaların bataryalarını geliştirmekte kullanacağını kestirim ediyoruz. Elektrikli vasıtaların geliştirmeye en eksikli ve en baş döndürücü araştırı meydana getirilen kısımlarından birisi bataryalar. Bu mevzuda ilkin Tesla edinmek az daha baş döndürücü sayıda iştirak çalışıyor. Bu mikroskobu Apple, Microsoft, Samsung Display, Procter and Gamble düşüncesince sağlamıştık. Procter and Gamble, kullanması baş döndürücü bedava ve performansı baş döndürücü dobra bulunduğu düşüncesince henüz birlikte tomar değerlendirmek istiyor. Yeni kabiliyetler kazandırırsak arttırma siparişler almamız yalan konusu. Bu mevzuda çalışıyoruz. Çalışmalar elektronik, yazılım ve mekanik açılardan sürüyor."

Yüzde 90'ın üstünde ihracat

İhracat oranlarının güzeşte sene yüzdelik 97 bulunduğu bilgisini verici Oral, bu senenin kalanında ise satışların yüzdelik 93'ünü ihracatın oluşturduğunu söyledi. Oral, akıbet 10 yılda dış satım oranlarının yüzdelik 90'ın dibine düşmediğini, Türkiye'de ise üniversitelere mikroskop ve takdir cihazları sattıklarını kaydetti.

Bundan ahir hedeflerine de yer veren Oral, "Hedefimizde Google var. Google'ın kuantum bilgisayarlar ve bambaşka nice mevzuda muayeneleri bulunuyor. Bir öbür amacımız ise SpaceX. Büyük çıkar yol şirketleriyle temaslarımız yalan konusu." dedi.

Nanometre seviyesinde harita çıkarıyor

Mikroskobun evvel versiyonlarından birisi 2015'te Microsoft'a satıldı, sonra buna Samsung Display eklendi. Samsung Display, ürünü, el telefonu ekranlarını çözümleme kılmak ve ıslah kılmak düşüncesince kullanıyor. Apple'ın da bu mikroskopları benzeşim birlikte amaçla kullandığı değerlendiriliyor.

Atomik kuvvet mikroskobu, yüzeyin haritasını nanometre seviyesinde çıkarıyor. Cihaz büsbütün domestik imkanlarla ve kamusal uygulayım bilimi desteklerinden de yararlanılarak geliştirildi. Zaman içre ayrımlı yeteneklere cemaat acemi versiyonları üretildi. İsviçreli ve ABD'li rakiplerinden henüz akıllıca değerli ve kullanması bedava bulunan mikroskop, uzaya gönderilecek, tıpta kullanılacak bulunan birlikte malzemenin satıh pürüzlülüğünden elektriksel özelliklerine, manyetik niteliklerinden manyetik bölgede ne etkilendiğine denli nice soruya karşılık araştırmak düşüncesince kullanılıyor.

Koronavirüsü de evvel kere görüntüledi

Mikroskopla nano seviyedeki hepsi özellikler ölçülebiliyor, 3 boyutlu görüntüleme yapılabiliyor. DNA'yı etüt yapmak düşüncesince de bu mikroskoptan yararlanılabiliyor.

Geçen sene koronavirüs de dünyada evvel el bu mikroskopla görüntülenmişti.

Atomik kuvvet mikroskobu ezAFM'in dış satım kilo kıymeti 5-6 bin dolar seviyesinde bulunuyor, firmanın ayrımlı ürünlerinde bu hacim 20 bin dolara çıkıyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ