USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Enerji esaslı" dizayn yöntemiyle yapılar depreme için şimdi tehlikesiz olacak

Gebze Teknik Üniversitesince TÜBİTAK yardımıyla ölçülü plan kapsamında geliştirilecek yenilikçi sistemlerle, binaların depreme hakkında hâlâ emniyetli bir duruma gelmesi ve bina maliyetlerinin düşürülmesi amaçlanıyor.

05-03-2022 13:47
Kocaeli

İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Anıl Dindar'ın yürütücülüğünü meydana getirdiği "Betonarme Çerçeve Sistemleri İçin Enerji Esaslı Sismik Tasarım ve Değerlendirme Yönteminin Geliştirilmesi" projesi, TÜBİTAK'tan dayanaklık etmek almaya doğruluk kazandı.

Proje, erke güzel dizayn ve istimara yönteminin demirli beton söve sistemler düşüncesince geliştirilmesini kapsıyor.

Bu kapsamda istem ve kapasitenin erke büyüklükleriyle tabir edilmesinin arkası sıra gündeş yönetmeliklerle mukayese yapılarak, erke güzel dizayn ve istimara yöntemi önerisinde bulunulacak.

Projenin amaçlarına başarıyla ulaşılmasıyla pratikte dizayn ve istimara hikayelerinde bilirkişi mühendis ve tasarımcılar düşüncesince şimdi pratik, insicamlı ve hassaslık seviyesi erdemli müşterek çözümlemeli yaklaşım ortaya konulacak.

"Binaların tasarımında toy müşterek matematik sisteminin geliştirilmesini hedefliyoruz"

Dr. Öğretim Üyesi Dindar, AA muhabirine, mühendislik yapıları konut, köprü, baraj derece binaların tasarımında beğenilen bel kemiği büyüklüğün, binanın "zorlanma gücü", doğrusu dayanımı bulunduğunu söyledi.

Türkiye'deki imal yönetmeliklerinin de bu bilgiyi esasi aldığını aktaran Dindar, 2018'de planlı Avrupa Deprem Konferansı'nda, 2030'lu yıllarda yayımlanacak toy soy sop depreme dayanabilen çatı dizayn yönetmeliklerinde "enerji" teriminin toprak alması icap ettiğinin vurgulandığını kaydetti.

Bugüne denli deprem tasarımlarında üstü mestur tabir edilen erke kavramının, kâffesi dünyada ilmî araştırı çalışmalarının konusu bulunduğunu vurgulayan Dindar, "yeni nesil" yönetmeliklerin ortamında toprak alması muhtemel erke terimi kapsamında demirli beton binaların tasarımında toy müşterek matematik sisteminin geliştirilmesini hedeflediklerini bildirdi.

Dindar, plan ortaklarının, Beykent, Gedik ve Eskişehir Teknik üniversiteleri olduğunu, 15 yabanlık ekiple sabık sene ekimden buyana çalışmalara bitmeme ettiklerini anlattı.

Avrupa Birliği'nde şu anda emekleri bitmeme fail bu amacı Türkiye'ye taşımayı ve ülkedeki yönetmeliklerde toprak takanak halde kılavuz gemisi icraat yapmayı hedeflediklerini dile getiren Dindar, "Temelde hedeflediğimiz çatı sistemleri demirli beton söve sistemlerdir. Betonarme söve sistemler ise bizim yurdumuzdaki çatı konutlarının, çatı stokunun şişman müşterek bölümünü temessül etmektedir. Bu manada münteşir tesirinin müşterek tomar olacağını hedefliyoruz ve buna uyarınca de kazandığımız bilgileri, ahir doğacak bulunan talimatname arasında yerleştirmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gelişen değişen teknolojinin yapılarda uyarlanması önemli"

Betonarme yapılardaki toy hesaplamalar, güncellenen deprem korku bilgisi ve bununla bu arada gelişen değişen teknolojinin yapılarda uyarlanmasının önemine yer veren Dindar, "Daha alıngan matematik yapabiliyor olmamız, bire müşterek sürede çatı güvenilirliğini artıracak. O devir 30-50 sene müddet arasında oturduğumuz binalarda aşırı şimdi dil rahatlığıyla yaşıyor olacağız." dedi.

Dindar, 2000'li yıllarda meydana getirilen binaların, şimdi esbak zamanlarda nesir edilenlere uyarınca şimdi berk olduğuna değinerek, toy binalarda nitelik teriminin ön planda bulunduğunu belirtti.

Çalışmaları 2 sene arasında bitirmeyi hedeflediklerini özetleyen Dindar, şunları kaydetti:

"2018'de yayımlanmış bulunan yönetmeliğimize baktığımızda, bunun şu an düşüncesince Avrupa yönetmeliklerinden şimdi giderek bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak önümüzdeki müşterek iki sene arasında Avrupa Birliği'nin yönetmeliği çıktığında, bizimkinden az buçuk şimdi dobra ergin olacak, bazısı yenilikler mevrut olacak. Temel hedef, literatürde sabık müşterek ahir 'yeni nesil' yönetmeliklerdir. Yeni soy sop terimi da şuradan kaynaklanıyor, esasında teknolojiyle, bu gelişimlerle bu arada yaşamımızda görmüş olduğumuz klasik, elden hoppadak gelişigüzel yerde örnekleri mevcut çatı sistemlerinde tadilat var. Şimdi yaşadığımız müşterek terim var, kentsel dönüşüm, yaşlanan, yorulan çatı stokunun yenilenmesi. Bu yenilikçi sistemler ulaştığında binalar şimdi müşterek tomar zorlanmamış olacak. Bizim şu an nesir ettiğimiz binaların ömürleri şimdi derinliğine olacak. Arada geçirdiği depremlerdeki tamir, takviye, tamir harcamaları şimdi aşırı düşüyor olacak. Demek ki bu müşterek yerde esasında maliyeti doğrudan etkileyecek, düşürecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ