USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Geleceğin eczacıları yerli sanal gerçeklik yazılımıyla eğitilecek

Anadolu Üniversitesi'nin Eczacılık ve Eğitim fakülteleri ile TÜBİTAK destekli geliştirdiği yazılım sebebiyle sanal gerçeklik süresince açılan senaryolar marifetiyle kendini eczane yahut hastanede bulan öğrenciler kılgı ika fırsatı yakalıyor.

Geleceğin eczacıları yerli sanal gerçeklik yazılımıyla eğitilecek
22-09-2021 12:38
Eskişehir

Anadolu Üniversitesi () Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezince (SODİGEM) geliştirilen yerli yazılım, sanal gerçeklik süresince açılan senaryolar yoluyla menfaatlerini eczane yahut hastanedeymiş kabil hisseden ispençiyari fakültesi öğrencilerinin eğitimlerine teceddüt katacak.

SODİGEM öncülüğünde hazırlanmakta olan "Eczacılık Eğitimine Yönelik Sanal Gerçeklik Ortamının Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi" anlı şanlı projenin yürütücülüğünü SODİGEM Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin üstlendi.

Çalışmanın araştırmacılık faaliyetleri ise AÜ Eczacılık Fakültesi Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öztürk, ayrımsız fakülteden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Arslan, Eğitim Fakültesinden Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Ferhan Odabaşı ve Araştırma Görevlisi Ezgi Doğan kabilinden sürdürüldü.

Eczacılık eğitimi meydan öğrencilerin sanal gerçeklik süresince açılan muhtelif senaryolarla mesleksel birikim kazanmasını amaçlayan proje, 18 ayda tamamlandı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteği ile hazırlanmakta olan plan kapsamında yaşama geçirilen yerli yazılım yardımıyla hususi birlikte kask takarak sanal ortama etap atan öğrenci, kendisini çevresiyle etkileşimde bulunabileceği eczane yahut şifahane süresince buluyor.

Daha önceki akademisyenler kabilinden hazırlanmakta olan senaryolara uyarınca parasız yahut doktorla diyaloğa giren öğrenciler, karşılaşılması mümkün sorunları elbette çözebileceklerine değgin ameliye ika fırsatı yakalıyor.

AÜ Eczacılık Fakültesi eğitimlerinde bu bilimsel nitelikli yılda kullanımına başlanacak, hakları ağız ağıza üniversiteye ilgilendiren sanal gerçeklik eğitimi, parasız şekilde öbür eğitim kuruluşlarının da hizmetine sunulacak.

"Hiçbir sevap istem etmeksizin talip her insana yazılımları vermeye hazırız"

SODİGEM Müdürü Doç. Dr. Şahin, AA muhabirine, sanal gerçeklik teknolojisinin günce yaşamdaki yerinin arttığını söyledi.

Eczacılık eğitimiyle alakalı projelerinin öneminin, acemi surat koronavirüs (Kovid-19) sürecinde arttığını tamlayan Şahin, "Projemiz akademisyenlerin dikkatini çekti. Çıktılarını paylaşmamız düşüncesince nice ilmî toplantıya, seminere ve kongreye çağırma aldık." dedi.

Şahin, ilkin klinik ispençiyari eğitiminde kullanılmak neredeyse oluşturulabilecek interaktif sanal gerçeklik senaryolarının elektronik beyin ortamına aktarılması düşüncesince yazılım geliştirdiklerini aktardı.

Bunun, ağız ağıza açıkça erişimli yazılım bulunduğunu bildiren Şahin, "Eczacılık alanındaki akademisyen, öğrencilerine keyiflendirmek istedikleri deneyimi bu yazılım üstünden rahatlıkla sanal gerçeklik ortamına aktaracak. Bunun yanında yazılım üstünden açılan senaryoları sanal gerçeklik süresince anabolizma edecek ayrı birlikte yazılımımız elan var. Sanal gerçeklik kaskınızı taktığında kendinizi yazılım yoluyla geliştirilen senaryonun zarfında buluyorsunuz." sanarak konuştu.

Şahin, projeyi geliştirirken kendilerine katkıda mevcut kısaca 20 ispençiyari öğrencisinin, senaryoları deneyimlediğini tabir etti.

Öğrencilerin, yazılımın gerçek ortamda yaşanıyor kabil hissettirdiğinden bahsettiğini aktaran Şahin, şu detayları paylaştı:

"Kaskı takan mektepli kendini eczane yahut şifahane süresince buluyor. Yazılım yoluyla açılan senaryoya uyarınca parasız yahut doktorla diyalog içerisine girilebiliyor. mühim birlikte talim teknolojisi ortaya çıkarttık. Sanal gerçeklik eğitimi amfi süresince ve ferdî eğitimlerde kullanılabileceği kabil öğrenciler evlerinde birlikte elektronik beyin yahut sanal gerçeklik kaskıyla da eğitim alabilecek. Öğrenciler istediği devir birlikte eğitim deneyimi yaşayabilecek. Şu anda dü senaryo üstünde çalıştık. Senaryo ihya arayüzünü bıkılmayan sayıda ilhak yapılabilir biçimde tasarladık. Düşük bütçeyle tamam birlikte proje. Bunun sebebi ise yazılımın ihya döneminin ağız ağıza SODİGEM'deki uzmanlar kabilinden yapılmasıdır. Hakları ağız ağıza Anadolu Üniversitesi ilgilendiren birlikte yazılım ve eğitim modeli oldu. Hiçbir sevap istem etmeksizin talip her insana yazılımları vermeye hazırız."

"Projedeki senaryolar arttıkça elan kuvvetli eczacılar yetiştireceğiz"

Eczacılık Fakültesi Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öztürk ise ispençiyari mesleğinin dünyada parasız odaklı olmaya başladığını, eğitiminin de bu yönde değiştirildiğini belirtti.

Projeyi, ihya etabında deneyimleyen öğrencilerin art dönüşlerine uyarınca şekillendirdiklerini özetleyen Öztürk, şunları kaydetti:

"Bu izlence öğrencilerin stajlarına da dayanak olacak. Karşılaşılabilecek kimi problemleri halletmek namına bu senaryolar aşırı asistan olacak. Bu senaryolar günce şekilde eczanelerde karşılaşılacak hadisat değil ancak birlikte eczacının böylesine vakalarla beniz yüze ulaştığında elbette çözeceğine müteveccih bilim sahibi olması lazım. Projenin gayesi budur. Artırılmış gerçeklik kullanarak birlikte klinik eczane ortaya çıkardık. Programdaki mekanlar, şahıslar ve senaryolar da değiştirilebiliyor. Bu senaryoları öğrencilerle sınama olanağı bulduk. Yüksek lisans tezleriyle elan birlikte tomar senaryo kurmayı planlıyoruz. Yakın birlikte sürede senaryolar çoğaldıkça artırılmış gerçekliğin ispençiyari eğitimine yardımı da birlikte tomar olacaktır. Böylece klinik ispençiyari alanındaki araştırı çalışmalarını yardımı olacaktır. Geliştirdiğimiz proje, Türkiye çapındaki üniversitelerde birlikte ilki oluşturuyor. Projedeki senaryolar arttıkça elan kuvvetli eczacılar yetiştireceğiz."

Öztürk, eğitimin sınıf ve laboratuvardan dışarıya çıkmaya başladığına ayraç ederek, artırılmış gerçeklikle eğitimin aşırı elan çalgılı çağanaklı bir duruma getirildiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ