USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gençler kodlama öğrenerek yazılım sektöründe istihdamın parçası olabilir

Kodluyoruz'un Program Direktörü Uygun, "OECD verileri, Türkiye'de yazılım sektöründe müşterek faiz oranı bulunduğunu ve burada dinç istihdamın faziletkâr olabileceğini ortaya koyuyor. Gençler, kodlama öğrenerek bu istihdamın müşterek parçası olabilir." dedi.

Gençler kodlama öğrenerek yazılım sektöründe istihdamın parçası olabilir
13-10-2021 13:17
İstanbul

Türkiye’de uygulayım bilimi sektöründe kabiliyet açığını kapatmayı hedefleyen içtimai teşebbüs Kodluyoruz'un Program Direktörü Gizem Uygun, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, yazılım sektörünün, gayrı sektörlerle karşılaştırıldığında dinç nüfusun istihdam edilebileceği sektörler ortada geçmiş sıralarda arazi aldığını söyledi.

Uygun, "OECD verilerine göre, 2016 senesinde Türkiye'de enformatik teknolojileri uzmanlarının toplanmış istihdam içerisindeki oranı yüzdelik 1,06 düzeyinde. Bu nicelik OECD devletlerinde sayı farkı yüzdelik 3,64. Bu veriler, Türkiye'de yazılım sektöründe nezdinde nema oranı bulunduğunu ve burada dinç istihdamın efdal olabileceğini ortaya koyuyor. Gençler, kodlama öğrenerek bu istihdamın nezdinde parçası olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kodluyoruz olarak, 2016 senesinde Türkiye’de uygulayım bilimi şirketlerinin talepleri ve acemi yetkilendirilmiş öğrencilerin yetkinliklerinin arasındaki farkı bloke etmek düşüncesince çalışmalara başladıklarını tamlayan Uygun, şunları kaydetti:

"Çalışmalarımızın arasında; yazılım dalında kariyer hedefleyen gençlere, bu sektörün en aşırı gerekseme duyduğu bölgelerde derin ve çalışma talip bootcamp dediğimiz parasız yazılım eğitimleri; şimdi nezdinde tomar gence erişmek düşüncesince Patika.dev ve Microsoft teşrikimesai ile yürüttüğümüz işe iskân odaklı online yazılım eğitimlerinin online sınıflarla ve mentorlar ile desteklenerek yürütülmüş olduğu Kodla Dönüştürelim projesi; Harvard'ın hayvan yazılıma antre eğitimi bulunan CS50'nin Türkçeleştirilmesi ve ilkokul, rüştiye ve ortaöğretim öğrencileri ile çalıştığımız Kodluyoruz Junior projelerimiz bulunuyor. Discord platformu üstünde arazi meydan Kodluyoruz sunucumuzda 11 binden nezdinde tomar üyemizle Türkiye’nin en şişman yazılım topluluklarından birine sahibiz."

"Eğitimlere eklenmek düşüncesince mühendislik ve ya enformatik bölümlerinden peyda etmek gerekmiyor"

Uygun, 2016'dan buyana 20’den nezdinde tomar kentte 100'den nezdinde tomar bootcamp ile 2 binden nezdinde tomar mezuna ulaştıklarını aktararak, bootcamplerden değerli nezdinde halde yetkilendirilmiş bulunan öğrencilerin yüzdelik 60'ının yetkilendirilmiş olduktan ahir 3 ay içinde iş bulabildiğini dile getirdi.

Bu icraat sırasında menfaatlerini destekleyen nice gurur ve kuruluşla çalıştıklarını özetleyen Uygun, "Birlikte çalıştığımız kuruluşlar ortada Microsoft, Birleşmiş Milletler, EMPower Foundation, BSH, türlü belediyeler ve kalkınma ajansları bulunuyor. Bununla beraberce aralarında Trendyol, Yemek Sepeti kabil kuruluşların de bulunmuş olduğu 250'den nezdinde tomar yazılım sektöründeki şirketten oluşan enli nezdinde ağımız da bulunuyor." diyerek konuştu.

Uygun, Kodluyoruz eğitimlerine eklenmek düşüncesince mühendislik ve ya enformatik bölümlerinden olmanın gerekmediğine ayraç ederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Sosyal ulum kabil yazılımdan ince ırak bölgelerde eğitimlerini almış, fakat yazılıma hevesi efdal bulunan nice mezunumuz mevcut ve yazılım sektöründeki kariyerlerinde güvenli adımlarla ilerliyorlar. Lisansını Felsefe kısmı dair tamamlayan, yazılıma hevesi bulunan ve kariyerini bu yönde ilerletmek talip nezdinde avrat öğrencimiz katılmış olduğu Kodluyoruz Front-End Geliştirme Bootcamp’inden yetkilendirilmiş olduktan sonraları yazılım sektöründe işe başladı ve şu an Front-End Geliştirici namına kariyerine bitmeme ediyor."

"Türkiye'de avrat yazılımcı oranı yüzdelik 11,8"

Kodluyoruz düşüncesince avrat yazılımcıların sektörde mevcut olabilmesini sağlamanın aşırı ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Uygun, uygulayım bilimi ve başta yazılım dalında avrat sayısının aşırı az bulunduğunu anlatım etti.

Uygun, TalentGrid'in 2021'de yayınladığı "TR Yazılımda Kadın" tutanağına göre, Türkiye'de avrat yazılımcı oranının yüzdelik 11,8 olduğuna dikkati çekerek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Düzenlediğimiz bootcamplerde dershane mevcudunu yüzdelik 50 koca yüzdelik 50 avrat namına seçmeye ihtimam gösteriyoruz, şu anne denli gerçekleştirdiğimiz bootcamplerimizde bu nicelik yüzdelik 45'te. Kadın yazılımcıların oranının devletimizde bu denli ceninisakıt olmasında önyargıların şişman görevi bulunduğunu görüyoruz. Bu önyargılar ıvır zıvır yaşlardan itibaren kız evlatlarının yazılıma erinç ilgileri ve ya kabiliyetleri olsa da bu yolu seçmelerinin uğrunda bariyerler oluşturuyor.

Kodluyoruz Junior namına ilkokul, rüştiye ve ortaöğretim seviyesindeki eğitimlerimiz ile yazılım dalında dirayetli ve ait kız çocuklarına ve dinç hanımlara bu kariyer yolunun onlar düşüncesince de açıkça ve bembeyaz nezdinde sefer bulunduğunu gösteriyoruz. Bunun haricinde, avrat gösteriş modellerinin bu önyargıları değme gözyaşı grubunda incitmek düşüncesince ehemmiyetli olduğuna inanıyoruz ve öğrencilerimiz ile dalında değerli avrat yazılımcıları türlü etkinliklerimiz ile buluşturuyoruz. Kodlamaya dikkat duyan herkesi Kodluyoruz ailesine eklenmek az daha web sitemize ve Discord sunucumuza bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ