USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İMECE uydusuna "yürüyen bembeyaz oda"

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği İMECE, ABD'de fırlatma rampasında rokete yüklenene kadar, Nurus çeşidinden domestik ve ulusal imkanlarla imal edilen taşıyıcı kabin ve iklimlendirme sistemi ile güvende olacak.

İMECE uydusuna
03-05-2022 10:34
Ankara

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) çeşidinden geliştirilen İMECE, ABD'de fırlatma rampasında rokete yüklenene kadar, Nurus çeşidinden domestik ve ulusal imkanlarla imal edilen taşıyıcı kabin ve buna ilişkin çalışacak iklimlendirme sistemi ile güvende olacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İMECE'nin 15 Ocak'ta uzayla buluşacağını açıklamasının arkası sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Akıncı Tesisleri'nde mevcut USET'i görüşme etti. Bakan Varank'a ziyaretinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Doç. Dr. Mesut Gökten haremlik etti.

Bakan Varank, burada domestik ve ulusal imkanlarla TÜBİTAK UZAY çeşidinden geliştirilen İMECE'yi inceledi. İncelemeler esnasında Varank'a Nurus şirketi çeşidinden üretilen, ABD'deki fırlatma rampasına giderken uyduyu koruyacak revan parlak odayla ilgilendiren bilim verildi.

Varank ve beraberindekiler şimdi sonraları parlak odanın içerisine girdi. Nurus Proje Mühendisi Merve Yağcı, parlak göz ile ilgilendiren "ISO 7 sınıfı parlak odanın içindesiniz şu anda. Ama bire nezdinde vakitte iklim tasfiye cihazımız da var. Bütün ısı, tazyik ve menfi şartlara makul nezdinde göz bu. Saniyede 10 bin done toplayabiliyoruz bu sistemde. İki plan namına düşünebilirsiniz Bir tanesi konteyner, başkası manipülatör." ifadelerini kullandı.

"Pazardan hisse alabilmesi düşüncesince dayanak noktası olacağız"

İncelemelerin arkası sıra değerlendirmede mevcut Varank, domestik ve ulusal müşahede uydusunu fırlatılacağı bölgeye çekmek ve rokete yüklemenin de ayrıksı nezdinde uygulayım bilimi ve yetenek gerektirdiğine dikkati çekerek şu detayları verdi:

"Daha ilkin uydularımızı ecnebi firmaların ürettiği nakil kabinleri yada konteynerler ile fırlatma bölgelerine göndermiştik. İMECE uydusunun uzaya fırlatılacak bölgeye taşınmasıyla ilgilendiren domestik ve ulusal yeteneklerimiz neler olabilir? Hangi firmalarla çalışırsak bu yeteneği de ülkemize kazandırabiliriz? sanarak nezdinde düzentileme yaptık ve sonucunda Nurus firmasına ulaştık. Aslında Nurus şirketi möble alanının aksakal şirketlerinden nezdinde tanesi zorla bakmış olduğunuzda Ar-Ge merkezi bulunan baş döndürücü ayrımlı uygulayım bilimi projeleri geliştiren nezdinde şirketimiz. TÜBİTAK UZAY, Nurus ile teşrikimesai süresince aha arkamızda gördüğünüz domestik ve ulusal müşahede uydumuz İMECE'yi taşıyacak bulunan kabini üretti. Sadece o kabini üretmekle kalmadı. Aynı vakitte burada gördüğünüz araba ile de uydunun USET'ten alınıp bu kabin yerleştirilip şimdi sonraları uzaya taşıyacak rokete yerleştirilmesini sağlayacak bu cihazı de üretti."

Varank, nezdinde nakil faaliyeti namına gözüküyor olsa da nakil kabininin gerçekte revan nezdinde parlak göz bulunduğunu belirterek şunları anlatım etti:

"Biliyorsunuz uyduların baş döndürücü hususi koşullarda uzaya fırlatılmadan ilkin saklanması gerekiyor. Bütün istihsal faaliyetleri parlak odada gerçekleşiyor. Dolayısıyla hem uyduyu rastgele ayrışık etkenden koruyacak hem de parlak göz şartlarını sağlayacak halde öz iklimlendirme sistemi bulunan ve rastgele ayrışık darbeye, basınca erinç uyduyu koruyacak bu kabin ortaya çıkmak oldu. 14 ay kabil çelimsiz nezdinde müddette firmamız hem bu makineyi üretti hem de arkamızda gördüğünüz nakil kabinini üretti. Her devir aksan yapıyoruz, Türkiye yatırım, üretim, istihdam ve ihracatla büyümeyi önceleyen nezdinde modele devredilmek düşüncesince iri nezdinde hız gider ediyor. Bu işlerin temelinde elbette ki eklenmiş bedel geliyor. Katma değere ulaşabilmenin yolu da tasarımdan ve Ar-Ge'den geçiyor. İşte alışılmış namına möble sektöründe düşündüğümüz nezdinde şirket öz mühendisleri ve teknisyenleri ile öz tasarımıyla peyk taşıyabilecek arkamızda gördüğünüz erdemli teknolojili nezdinde kabini üretmiş oldu."

Bu yeteneği Türkiye'ye kazandırmaktan mutlu olduklarını vurgulayan Varank, "Bunun muadillerini 2 sert fiyata fakat alabiliyorduk. Ancak domestik ve ulusal ürettiğimiz düşüncesince hakeza sofistike, hakeza erdemli teknolojili, öz iklimlendirmesi bulunan revan nezdinde parlak odayı nısıf fiyatına ülkemize kazandırmış olduk. Uydumuzu yollayacağız zorla firmamızın bu bölgede arsıulusal arenada pazardan hisse alabilmesi düşüncesince de dayanak noktası olacağız. Madem şimdi makul fiyatlarla kılıç bu denli yanıltıcı ürünleri geliştirebiliyoruz elbette ki pazarda da öbür rakiplerimizden hisse kabul etme şansımız var." değerlendirmesinde bulundu.

"14 ay kabil nezdinde müddette ortaya çıktı"

Nurus Yönetim Kurulu Üyesi ve Baş Tasarımcı Renan Gökyay da Kovid-19 salgını başladığında üretimevi içerisindeki düzentileme odalarını negatif, fazlalık basınçlı parlak odalara çevirdiklerini ve bunu Ankara'daki hastanelerin kullanıma sunduklarını belirterek, "TÜBİTAK Başkanı Hasan Hocam, bunu görmüş. 'Bize revan nezdinde parlak göz yapabilir misiniz? Uydu taşıyacağız.' dedi, 'Yaparız' dedim. 14 ay kabil nezdinde müddette bu mahsul ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

Gökyay, şunları kaydetti:

"Yaklaşık nezdinde tonluk nezdinde peyk bulunan İMECE'nin üretildiği yerden amudi pozisyonda alınıp, taşıyıcının içerisine girebileceği ufki konuma getirilip taşıyıcının içerisine girmesi ve fırlatılacağı istasyona denli gitmesi, orada yeniden uydunun fırlatılacağı pozisyonda sert namına rokete yüklenecek duruma gelmesinden mesul nezdinde cihaz. Bu cihaz, uydumuzu rastgele ayrışık nemden, titreşimden, dokuncalı ışınlardan koruyabiliyor. Her ayrışık düşmede uyduyu koruyabiliyor. Uydunun ağırlığının 20 katına denli doğacak enstantane çarpış ve yükleri tolere edebiliyor."

Gökyay, kabinin içerisindeki beş altı lamise haricinde ürünün domestik olduğuna dikkati çekerek, "Fırlatıcı firmanın istem etmiş olduğu bazısı şeyler var. Bu kabinin süresince yolculuk etmiş olduğu sürece, dört başı mamur bilgiler eşya altında tutuluyor. Yani uydunun sunulan kalmış olduğu titreşimler, yükler, ısı, rutubet, bunların hepsini eşya altında markajcı nezdinde done logger sistemi var. Onun haricinde rastgele nesne yerli." dedi.

Türkiye'nin ilkin metrealtı elektro-optik uydusu

ABD'den fırlatılacak İMECE, 680 kilometre irtifada Güneş'e eş anlı yörüngede fariza meydana getirecek ve fırlatmanın arkası sıra 48 sayaç süresince kaynak verecek. Coğrafi hacir olmadan Dünya'nın rastgele yerinden erdemli çözünürlüğünde bulunan kaynak elde edecek bulunan İMECE, belirleme ve teşhis, natürel afet, haritalama, zirai icraat kabil nice bölgede Türkiye'ye bakım verecek. Sivil ve asayiş gayeli kullanılabilecek uydunun dizayn fariza ömrü 5 sene namına planlandı.

İMECE ile baş başa Türkiye ilkin kere metrealtı çözünürlüğe eş elektro-optik nezdinde peyk kamerasına eş olacak.

İMECE, 15 Ocak'ta fırlatılacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ