USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İnovasyona envestisman işleyen Türkiye uygulayım bilimi ihraç ediyor

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Türkiye'nin güzeşte sene 3,2 bilyon dolarlık defans uran ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu sene gayemiz 4 bilyon doları devredilmek ve bunun olacağına değişmez gözüyle bakıyoruz." dedi.

İnovasyona envestisman işleyen Türkiye uygulayım bilimi ihraç ediyor
10-12-2022 14:07
İstanbul

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çeşidinden planlı Türkiye İnovasyon Haftası, 12-13 Aralık'ta Haliç Kongre Merkezi'nde "İnovasyonun Yeni Yüzyılı" temasıyla gerçekleştirilecek.

Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı bulunduğu Türkiye İnovasyon Haftası, küresel kuruluşların fevk dozaj yöneticilerinden düşünüm liderlerine, akademisyenlerden öğrencilere, Türkiye'nin önde mevrut müşareket yöneticilerinden kamunun fevk dozaj temsilcilerine denli inovasyona doğrultu sağlayan topu topu paydaşları müşterek araya getirecek.

Etkinlikte dil cambazı kendisine toprak alması muhtemel Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil ile NASA'da dip feza iletişimi ve yıldız fiziği sahalarında araştırman kendisine etkin Dr. Umut Yıldız, aktiflik önceleri AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Baykar Genel Müdürü Bayraktar, Türkiye’de inovasyon algısının zait müşterek tahavvül geçirdiğini belirterek, "Bunda en ehemmiyetli öge konkre başarılar. 20 sene öncesinde biri, yenilikçi müşterek düşünüm ile ortaya çıksa da icap çevresel aksi telkin, icap yöntem kurumunun, dayanak vermeyi bırakın, toprak arsa engel olmasıyla inovatif düşünüm gerçeğe dönüşemiyordu." dedi.

Kendilerinin de insansız iklim araçları ihya yolculuğunda benzeri engellerle karşılaştıklarını fakat pes etmediklerini tabir fail Bayraktar, şu biçimde bitmeme etti:

"Siyaset kurumunun yenilikçi teknolojilere bakışındaki zait cepheli değişimi, başardıkça ilkin çevremizin sonradan da kamuoyunun desteğini kabul etmek bizi AR-GE’ye ve inovasyona envestisman hazırlamaya heveslendirme etti. Düşünün 20 sene ilkin müşterek takım genç, tarımsal ilaçlama kabil özellikli müşterek sektörde giymek düşüncesince müşterek İHA dizaynı bulunduğunu söylese ne denli dayanak bulurdu?

Bir de bugünü düşünün. Toplum ve kuruluşlar çoğunlukla hakeza inovatif müşterek fikrin gerçeğe dönüşeceğine inanır ve dayanak verir müşterek noktaya geldi. Hatta şu anda nice ıvır zıvır yatırımcı düşüt miktarlarda kitlesel fonlamalarla yenilikçi oluşumlara, planlara ve firmalara dayanak veriyor. Böyle müşterek bilinçlilik beş altı sene öncesine denli hayalet bile edilemezdi. İşte akıbet 20 yılda Türkiye’deki inovasyon algısı hakeza değişti."

Türkiye'nin inovasyon algısının büyümekte bulunan devletlere mucibince zait ayrıştığını kaydeden Bayraktar, "Türkiye, başta defans sanayisi peyda etmek neredeyse üretimde ehemmiyetli müşterek etaba geldi. Milli ve ibdai teknolojileri geliştiren, üreten ve ayrıca ihraç fail müşterek konumdayız. Baykar’dan kip hasretmek gerekirse; 2014 senesinde envantere giren Bayraktar TB2 düşüncesince bugün 25 ülkeyle dış satım sözleşmesi imzaladı. Gelişmekte bulunan gayrı devletlere erdemli teknolojiye eş ürünleri ihraç ederiz ve bu bizi onların önüne geçiriyor." sanarak konuştu.

Bayraktar, Türkiye’deki gelişimi AR-GE ve Tasarım Merkezleri’ndeki çoğalma ile de görmenin olanaklı bulunduğunu belirterek, "Milli Teknoloji Hamlesi aşırı sayıda AR-GE merkezinin açılmasını destekledi. Son verilere göre, 1.248 AR-GE merkezi mevcut. 2001 senesinde 1,3 bilyon teklik AR-GE masrafı yapılmışken, 2020’de 55 bilyon teklik masraf yapıldı. 2001 senesinde hemen 2 Teknopark varken, bugün 94 kıta var. Teknopark firma sayısı ise 2001’de 94 iken, bugün 8 bin 114’e ulaştı. Çalışan sayısı ise 630’dan 84 bine çıktı. Bu rakamlar fark değişimin en iri göstergesi." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, defans sanayisi ihracatında önceki 10 diyar arasına giriş hedefine ulaşacaktır"

Haluk Bayraktar, defans sanayisinde inovatif girişimlerle ibdai ve ulusal teknolojiler geliştirildiğini belirterek, yazılımdan yağız araçlarına, insanlı insansız iklim ve kükremek araçlarına denli ayrışık mamüllerin geliştirip ihraç edildiğini vurguladı.

Türkiye'nin defans sanayisinde ehemmiyetli müşterek dış satımcı bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, şu biçimde bitmeme etti:

"Türkiye, 2021 senesinde 3,2 bilyon dolarlık defans sanayisi ihracatı gerçekleştirmişti. Bu sene maksadımız 4 bilyon doları devredilmek ve bunun olacağına kesme gözüyle bakıyoruz. Çünkü teşrinisani kocaoğlan bakımından 11 maaş ihracatımız 3 bilyon 770 milyon dolar seviyesine ulaştı. Yani sabık seneye mucibince tahminî yüzdelik 30’luk müşterek çoğalma olacak. Baykar özelinde de ihracatımız ehemmiyetli miktarda arttı. Geçen sene tahminî 650 milyon dolar bulunan ihracatımız, bu sene 1 bilyon doları geçerek yüzdelik 50’den müşterek tomar kalık olacak.

Unutmamak icap eder ki defans endüstri başı çeken gibidir. Geliştikçe, büyüdükçe gayrı sektörleri de ati çeker. Tarihe bakılınca dünyada bunun nice örneğini kıymetlendirmek mümkün. Çeşitli çırçıplak teknolojiler, defans piyasasından türetilmiştir. Kısacası defans sanayindeki inovatif gelişmeler Türkiye’nin müşterek halis muhlis biçimde kalkınmasına yardım sağlayacaktır. Yine vurgulamak isterim, elan da genişlemek düşüncesince ihracatın önemi aşırı büyük. Türkiye’nin arsıulusal pazarda çelimli müşterek biçimde rakiplik edebilmesi düşüncesince çelimli müşterek ekosistem oluşması da elzemdir. Bu koşullarda büyüyecek Türkiye, defans endüstri ihracatında önceki 10 diyar arasına giriş hedefine ulaşacaktır."

"Yıllık ciromuzun yüzdelik 30-40’lık yönünü AR-GE yatırımlarına harcıyoruz"

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil de, inovasyonun düşünüm yahut ürüne bedel katan müşterek yeniliği tabir etse de gerçekte inovasyonu uygulayım bilimi ile bütünleştirmenin hata olamayacağını söyledi.

Teknoloji geliştirmenin levent boylu soluklu müşterek proses bulunduğunu tabir fail Kotil, "Türkiye değişen teknolojinin AR-GE’sine müteveccih ehemmiyetli çalışmalara imza atıyor. Devletimizin erdemli gösterimi ile akıbet 20 yılda otomotivden defans sanayisine, havacılıktan yenilenebilir enerjiye sürdürülebilir nitelikteki teknolojileri ülkemize kazandırdı." ifadelerini kullandı.

Kotil, Türkiye'nin AR-Ge yatırımlarına çaba verdiğini belirterek, "Ülkemiz akıbet senelerde üniversite-sanayi iş birliklerini önceleyen çalışmalara ciddiyet verdi. Nitelikli tetkikat ve mütekâmil sınav yetenekleri inovasyonu indinde getirdi. Böylece memleketimiz teknolojiyi istem fail değil, teknolojiyi geliştiren ve ihraç fail müşterek diyar pozisyonuna geldi. Bu boyut devletlerin ardında koştuğu 'büyük veri'nin ülkemize de kazandırılması dair ehemmiyetli evreler büküm etmemizi sağladı." sanarak konuştu.

TUSAŞ'ın başta akıbet 20 yılda, silahlı kuvvetlerine bedel katacak ehemmiyetli havacılık teknolojilerini ülkeye katığını tamlayan Kotil, şunları kaydetti:

"Türkiye’de yüzdelik 20’lerde bulunan yerlilik payı başta akıbet 20 yılda defans teknolojilerine meydana getirilen yatırımlar yardımıyla ve hususi piyasanın de gelişimi ile yüzdelik 80’leri buldu. Yerlilik oranının çoğalması tabii inovasyonun müşterek tezahürüdür. Savunma sanayisi özelinde geliştirilen insanlı ve insansız iklim araçları, tabanca teknolojileri, askeri ve zırhlı araçlar, denizcilik teknolojileri ve ilavesi acemi teknolojilerin ülkemize kazandırılması düşüncesince birer aşama olmakta.

Teknolojilerin kazandırılmasının indinde sınav kabiliyetlerinin de büyüme göstermesine olanak sağladı. Bu sayede hem devir ve maliyet yararlı yanları sağlarken gayrı yandan verilerin vatanımızda kalması ile baş başa acemi fikirlerin ortaya konulması ve çözümleme edilmesinin önü açıldı."

Türkiye'nin özlük uydusunu geliştirebilen, özlük ibdai iklim araçlarını tasarlayan beş altı ülkeden birisi olduğuna dikkati çekici Kotil, Türkiye'nin bu pozisyonunu rastgele sabık gündüz sağlamlaştırmaya ve maksat yükseltmeye de bitmeme ettiğini vurguladı.

Kotil, salname cirolarının yüzdelik 30-40’lık yönünü AR-GE yatırımlarına harcadıklarını belirterek, "Biz gençlerimize güveniyoruz. 3000’i müşterek hayli AR-GE çalışanımız erdemli miktarda gençlerimizden oluşuyor. Yeniliğin geleceğini onlara tasdik etmekten çekinmiyoruz. Kurum içi girişimciliği destekleyen inovasyon stratejimiz ile acemi fikirleri ürünlerimizle buluşturuyoruz." dedi.

"Uzay emek harcamaları inovasyon açısından ehemmiyetli müşterek öncü"

NASA'da dip feza iletişimi ve yıldız fiziği sahalarında araştırman kendisine etkin Dr. Umut Yıldız ise Türkiye İnovasyon Haftası'nın inovasyon dalında etkin girişimciler, akademisyenler ve işletmeler arasındaki iş birliğini çoğaltması açısından aşırı ehemmiyetli müşterek aktiflik bulunduğunu vurguladı.

Etkinliğin ülkede inovasyon kültürünün artırmasına ve büyüme göstermesine ehemmiyetli yardım sağladığını tamlayan Yıldız, bu denli serbest çapta meydana getirilen etkinliğin AR-GE ve teknolojik gelişmelerin önemini müşterek yol elan ortaya koyduğunu söyledi.

Uzay çalışmalarının inovasyon açısından kılavuz bulunduğunu vurgulayan Yıldız, "Türkiye’deki feza çalışmaları, ülkede inovasyon, AR-GE ve teknolojik evolüsyon alanlarındaki atılımların önemini vurgulamaktadır. Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) feza çalışmalarının inovasyona etkisine ve katkısına kip olarak, peyk teknolojilerinin geliştirilmesi, havacılık sektöründe yeniliklerin geliştirilmesi, feza fiziğinin ve feza ürünlerinin üretilmesi kabil faaliyetleri başlatılması ve dayanak verilmesi sürecinde ehemmiyetli katkılar sağlayacaktır. Türkiye Uzay Ajansı, inovasyon ve AR-GE sahalarında etkin girişimciler, akademisyenler ve işletmelerle teşrikimesai yaparak, inovasyon ve AR-GE sahalarında ağır derecede önayak olabilir." değerlendirmesini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ