USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İnternetteki hicap donör istimara ve söylentiler de 'siber zorbalık' adına değerlendiriliyo

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, genel ağ üstünden meydana gelen linç, karalama, şantaj, hususi avlu ifşası ve bebek tacizi ve yanay taklidi kadar eylemlerin siber zorbalık kapsamında bulunduğunu ve kusur bulunduğunu bildirdi.

İnternetteki hicap donör istimara ve söylentiler de 'siber zorbalık' adına değerlendiriliyo
04-11-2021 11:46
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, AA muhabirine, UNESCO'nun okullarda, siber zorbalık da engelleme kazanmak neredeyse ayrışık mevzuları gündeme iletmek düşüncesince belirlediği "Şiddet ve Zorbalıkla Mücadele Günü" zımnında değerlendirmede bulundu.

Siber zorbalık dair üstünde uzlaşılmış biricik müşterek tarif olmamakla birlikte, Avrupa Parlamentosunun çalışmasıyla meydana getirilen tanımlardan derlenen eş özellikler olduğunu tabir fail Koç, "Çocuklarımız bundan sonra sayısal dünyanın zarfında büyüyorlar. Bu bölgede onların güvenliğini temin etmek ise akilane bilinçlendirmekten geçiyor. Siber zorbalıkla uğraş düşüncesince ıvır zıvır yaşta bilinçlendirme önemli. Bu durumla karşılaşıldığında ne yapmamız icap ettiğini evvel kılıç güzel bilmeliyiz ki çocuklarımıza da dayanıklı olup öğretebilelim." dedi.

Siber zorbalığın müşterek insan yahut müşterek kadro kabilinden enformatik ve yazışma teknolojilerinin kullanımıyla gerçekleştirildiğini özetleyen Koç, psikolojik, namzet yahut mukayyet hız şekli bulunan bu fiilin, mağduru kendisini savunamayacak konumda bıraktığını söyledi.

Koç, siber zorbalığın enstantane fotoğraf mesajlaşma servisleri, toplumsal komünikasyon araçları platformları, devre içi forumlar ve oyunlar neredeyse şahısların birbirleriyle etkileşime girebildiği vesait üstünden yapıldığına dikkati çekerek, "İnternet üstünden meydana gelen aşağılama, linç, karalama, tehdit, şantaj, hususi sahn ifşası ve bebek tacizi ile siber izleme ve yanay taklidi neredeyse eylemler siber zorbalık kapsamındadır ve suçtur." sanarak konuştu.

Siber zorbalık düşüncesince nice eylemi havi yapı kavram denilebileceğini vurgulayan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

"Siber zorbalık suçu düşüncesince kanunlarda tanımlanmış biricik müşterek gelişim yahut kusur tipi bulunmamakla birlikte, eylemin ihtiva ettiği kusur tipine layıkıyla değişik cezalar öngörülmektedir. Türk Ceza Kanunu'nda planlı suçların müşterek bölümü enformatik teknolojilerinin kullanılması yoluyla işlendiğinde siber zorbalık kapsamında değerlendirilmekte ve faillere dirlik bahis konusu anayasa maddelerindeki yaptırımlar uygulanmaktadır."

"Siber zorbalık eylemini saklamayın"

Yaygın namına karşılaşılan siber zorbalığa, "incitici yahut utanma donör yorum, dedikodu yahut görüntülerin devre içi yayınlanması", "başkasına alakadar yakışıksız görüntülerin devre içi paylaşımı", "iftiranın devre içi yayınlanması", "bir bireyin ırk, din, budunsal öge yahut gayrı zatî özelliklerine bağlı tiksinme meşbu içeriğin devre içi yayınlanması", "başkası dirlik acı ifadelerin toprak almış bulunduğu müşterek web sitesinin açılması", "başkasına yıldırma mesajları yollanması, hakarete vasıl ifadeler kullanılması", "bir bireyin sayısal ortamlarda ruh bilimsel dokunca verecek biçimde ısrarla izleme edilmesi", "başkasının adı ve fotoğrafı kullanılarak gerçek olmayan toplumsal komünikasyon araçları hesabının açılması", "başkasının kendine dokunca vermesi yahut intihar etmesi düşüncesince heveslendirme edici söylemlerin devre içi yayınlanması" fiillerinin dayanıklı namına gösterilebileceği bilgisini veren Koç, bunlara dirlik yapılması gerekenleri de şu biçimde sıraladı:

"Siber zorbalar sizin cevap vermenizi ister. Bu vaziyette rahat olup cevap vermeyin. Siber zorbalığa misillemeyle cevap verildiğinde kıygın siber zorba pozisyonuna geçmekte ve bu da siber zorbalığın artarak bitmeme etmesine sebep olmaktadır. Siber zorba ile iletişiminizi kesin, onu engelleyin ve hesaplarınızı korumaya alın. Kanıt sayılabilecek görüntülük görüntüsü, mesaj, neva kaydı neredeyse gelişigüzel muhtelif bilgiyi behemehâl saklayın. Siber zorbalık karşıcı hesabı alakadar platforma behemehâl yakınma edin. Siber zorbalık eylemini saklamayın. Durumu aileniniz, öğretmeniz yahut müşterek yakınınızla paylaşın. Ebeveyn namına yavrunuzun siber zorbalıkla karşılaştığını ayırt ederseniz çocuğunuzla rahat müşterek biçimde yazışma kurun. Bilgisayar, el telefonu ve gayrı teknolojik vasıtalar düşüncesince makul tasarruf kuralları belirleyin. Çocuklarınızı, paylaştıkları içeriklerin kimler kabilinden görüntülenebileceği ve tanımadıkları kişilerle toplumsal ağlarda da olsa iletişime girmenin riskleri hikayelerinde bilgilendirin."

Koç, bunların dışındaki siber zorbalık fiilleri kusur unsuru içerebildiğinden, hakeza hallerde gayrı suçlarda bulunduğu neredeyse durumun kanıtlarıyla bu arada manşet merkezlerine yahut cumhuriyet savcılıklarına bildirilmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ