USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İzmirli şirket, sentetik zeka tabanlı güneş enerjisi uygulamasını 5 ülkeye ihraç ediyor

İzmirli yazılım firması, güneş enerjisi santrallerinin başarım problemlerini belirleme etmek, işletimini kolaylaştırmak ve verimliliğini bırakmak kabilinden geliştirdiği bileşimli zeka tabanlı başarım çözümleme sistemini iptidai ülkeye ihraç etmeye başladı.

İzmirli şirket, sentetik zeka tabanlı güneş enerjisi uygulamasını 5 ülkeye ihraç ediyor
04-05-2022 12:42
İzmir

Güneş enerjisi santralleri düşüncesince sentetik zeka tabanlı başarım izlem platformu bulunan Solarify, 2018 senesinde kurulan İzmir merkezli Loggma Dijital Enerji Çözümleri firmasının santrallerde verimliliği en yukarı düzeye boşaltmak düşüncesince düzenlenen Ar-Ge emek harcamaları kararında geliştirildi.

Solarify platformuyla santrallerde mevcut panellerin, eviricilerin ve santralin genelinin başarım problemleri belirleme edebiliyor. Bu sayede santrallerde gürlük artırılabilirken, bire birlikte sürede demci bulunan güneş santrallerinin yönetimi de kolaylaştırılıyor.

Loggma Dijital Enerji Çözümleri Kurucu Ortağı Kurucu Ortağı Mustafa Ozan Tuncan, AA muhabirine, Solarify platformunu özellikle birlikte açıktan izlem sistemi şekilde kurguladıklarını fakat sektörde rekabetin çoğalması ve bu piyasanın gereksinimlerine karşılık verilebilmesi hedefiyle henüz da geliştirdiklerini söyledi.

Güneş enerjisi santrallerinin faziletli değerli olması zımnında rastgele birlikte panelin arkasına birlikte evirici ve lamise konulamadığını tabir fail Tuncan, "Bu sebepten rastgele birlikte panelin performansını takibat kılmak de olanaksız duruma geliyor. Biz de bu santrallerde mevcut panellerin, eviricilerin ve santralin genelinin başarım sorunlarını bulmak düşüncesince algoritma geliştirdik. Bu algoritma asgari 40 gün, idealde 3 maaş veriye bakıp, o santralin karakterini ılımlı çıkarıp, onunla alakadar tahminler yapıyor." dedi.

Tuncan, platforma henüz sonraları dizi eylem ve servet hile sistemlerini de eklediklerini, bunlarla alıcı kitlelerinin genişlediğini aktardı.

Mevcut halde Türkiye pazarının yüzdelik 10’una bilgili oldukları bilgisini paylaşan Tuncan, şu halde bitmeme etti:

"Müşterilerimiz ortada Siemens, Hanwha Q-Cells, Japan Energy Capital üzere küresel firmaların beraberinde domestik nice enerji oyuncusu ve güneş enerjisi oyuncusu bulunmakta. Hem yazılım hem tesisat üretimi yapıyoruz. Bugün bakımından Ukrayna, Yunanistan ve Senegal’e dış satım yapıyoruz. Yakın sürede da Portekiz ve Nepal'de sistemimiz devreye girecek. mesela Ukrayna’da dü modüler 15’er megavatlık güneş enerjisi santrallerine kurulum yaptık. Türkiye’de ne iş yapıyorsak, benzeri halde de orada yapıyoruz. Biz ürünümüzü ölçekleyebilmek hesabına baş döndürücü emek vermek yaptık. Bu sebeple dünyanın neresi olursa olsun tığ buradan ürünümüzü kargoluyoruz. Orada alakadar eşhas onu alıp, takıp, aracısız devreye alabiliyorlar ve dizge korku tabanlı bulunduğu düşüncesince rastgele yerden çalışabiliyor. Yani bizim düşüncesince İzmir de, Elazığ da, Ukrayna da bire birlikte toprak aslında."

"Bir megavat piklik (peak) santralde yılda averaj 57 megavat saatlik üstüne üstlük enerji üretilebiliyor"

Tuncan, rüçhan hedeflerinin Avrupa pazarına ferahlamak bulunduğunu ve bunu Uzak Doğu, Kore ve Japonya ile Amerika'nın takibat edeceğini aktardı.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji sektöründeki dijitalleşme dönüşümünde bildirme tarafında önden gittiğine yer veren Tuncan, sayısal çözümlere müteveccih talepte ise santraller eskidikçe ve mahsus çivi sorunlar ortaya çıktıkça artım yaşandığını belirtti.

Tuncan, santralci kullanıcılarının başlangıçta kusur yönlendirmelerle yahut birtakım az bilgilerle yola çıkabildiklerine de ayraç ederek şunları kaydetti:

"Ama giderek hem bölüm ilerledikçe ve hem de gerekseme arttıkça istem de artıyor. Yani bizlere bundan böyle dü sene öncekinin 5 sert istem geliyor. Bir megavat piklik (peak) birlikte santralde yılda averaj 57 megavat saatlik üstüne üstlük enerji ürettirebiliyoruz. Ama elbette ki Solarify canlı şekilde birlikte müdahalede bulunmuyor. Problem tespiti yapıyor. Bununla alakadar şahısların hoppadak engelleme etmesi lazım ediyor. Bunlar elbette ki mahsus çivi varsayımlar kararı ortaya çıkardığımız rakamlar. Çok henüz birlikte tomar yahut baş döndürücü henüz az olabiliyor. Temelde endişemiz şu: baştan sona yenilenebilir enerji diyoruz. Yenilenebilir enerjinin ikinci birlikte ayağı da sürdürülebilirlik. Bu santrali kurduk. Bakım maliyetleri az. Ama sürdürülebilir olması için, senelerce benzeri performansta emek harcaması düşüncesince buna bakılması lazım ediyor. Bakılması düşüncesince de en önce birlikte izlenmesi ve orada birlikte problemin olup olmadığının anlaşılması lazım. Bizim sistemimiz gerçekte bunu yapıyor."

Firma, benzeyen sürede yaşama geçirdiği Enerify platformu ile de topu topu yenilenebilir enerji santrallerinde enerji tüketimi ve istihsal noktalarını birlikte tane birlikte platformda çözümleme ederek portföye alakadar enerji yönetimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ