USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Karadeniz'in önce "otomatik bacak sistemli" otoparkı, araçları el değmeden park ediyor

Trabzon'da hizmete oluşturulan tam otomatik eğik otoparkta vasıtaların park edilme işlemi, otomatik bacak sistemi ile insansız müşterek halde gerçekleştiriliyor.

Karadeniz'in önce
18-03-2022 13:22
Trabzon

Büyükşehir Belediyesince Ortahisar ilçesindeki Yavuz Selim Bulvarı'nda inşası tamamlanan 310 araçlık tam otomatik kıvrık otopark kısaca 3 aydır işlev veriyor.

Türkiye'nin 5'inci, Karadeniz Bölgesi'nin de evvela tam otomatik kıvrık otoparkı bulunduğu tamlanan işletme, vasıtaların park ika işleminin insansız biçimde gerçekleştirildiği "otomatik oğlan sistemi" ile dikkati çekiyor.

Otoparka mevrut sürücüler, girişte aldıkları elektronik kartın peşi sıra park kabinine yönlendiriliyor. Sürücünün aracından inmesinin ve kabinden çıkmasının peşi sıra devreye giren otomatik oğlan sistemi, uzlaştırıcı asansörle yersiz ortak bölgeye yerleştiriyor. Tüm bu etapların arama edilmiş bulunduğu ve izlendiği manzume içinde 42 alıcı ve anten bulunuyor. Güvenlik önlemi nedeniyle, sığırtmaç kabinden hariç çıkmadan ve bap kapatılmadan uzlaştırıcı kaldıracak asansör cereyan etmiyor.

Aracını almaya mevrut sürücüye girişte maruz elektronik kartı cihaza okutmasının peşi sıra bire ortak sistemle uzlaştırıcı konfirmasyon ediliyor.

Sistem sebebiyle hem anahtar malikleri devir kaybetmeden otopark buluyor bununla beraber yersiz alanlar en sansasyonel biçimde kullanılıyor.

"Bize de baş döndürücü i·lginç mevrut dobra ortak otopark oluşturduk"

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AA muhabirine, Trabzon'un en ehemmiyetli gereksinimlerinden birinin otopark olduğunu, bu yüzden şehrin türlü bölgelerinde nice otopark yaptıklarını söyledi.

Bu işletmenin Türkiye'de 5'inci, Karadeniz Bölgesi'nde de evvela ve ortak tane olduğuna dikkati çekici Zorluoğlu, "Aracınızı götürüp bırakıyorsunuz, rastgele ortak şoförle değil, manzume alıyor, kendisi yerleştiriyor. Aynı usulle aracınıza ihtiyacınız olduğunda manzume getirip size konfirmasyon ediyor. İnsan faktörünün minimize edilmiş bulunduğu hâlâ baş döndürücü özişler sistemlerinin, değişen teknolojinin kullanıldığı, bizlere de baş döndürücü i·lginç mevrut dobra ortak otopark oluşturduk." sanarak konuştu.

Zorluoğlu, otoparkın faaliyete girmesiyle park problemininin ortak nebze de olsa hafiflediğini kaydetti.

"Uzay mekiğinde yada Japonya'da mıyız, film setinde miyiz diyenler var"

Otopark görevlisi Osman Kaya ise kısaca 3 ayda 3-4 bin vasıtaya işlev verdiklerini aktardı.

Müşterilerin devir hin sersemlik yaşadığını tabir fail Kaya, "Vatandaşlarla i·lginç diyaloglar oluyor. Hayranlıkla izleyenler var, 'Uzay mekiğinde yada Japonya'da mıyız, film setinde miyiz?' diyenler var. İnsanlarımız şaşırıyor. Böyle ortak nesne Trabzon'a layıktı. Güzel oldu." dedi.

Sürücü indikten sonradan vasıtaya bambaşka kimsenin binmediğini dile getiren Kaya, Kovid-19 salgını devrinde bunun yarar olduğunu, başkaca vasıtaya kimesne ulaşamadığı düşüncesince içindeki hususi eşyaların da korunduğunu söyledi.

Sürücüler de memnun

Müşterilerden Abdurrahman Eroğlu, emeksiz antre ve çıkışı dolayısıyla otoparkın baş döndürücü elverişli ve sakıncasız bulunduğunu belirterek "Devamlı buraya geliyorum. Daha evvela görmemiştim. Avrupa'da yaşamıştım ve orada genel anlamda hususi evlerde vardı. Böylesine rastlamamıştım. Burada da evvela kez gördüm. Çok da dobra olmuş, hoşuma gitti. Herkese de haber mektubu edelim." ifadesini kullandı.

Selim Bülbülkaya da İstanbul'dan iş düşüncesince Trabzon'a geldiğini aktararak "Otoparkı kullandık, müthiş. Çok kolay, baş döndürücü basit, baş döndürücü güvenli. Arabamızı bıraktık, çıktık. Sonra paramızı ödedik, otomobilimiz geldi. Kim getirdiyse bu hizmeti eline koluna sağlık. İlk kez kullanıyorum. Bayağı da ortak beklenmedik yaşadık, şaşırdım." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ