USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kuzey Marmara Otoyolu ve TÜBİTAK'tan fiber optikçi tabanlı zeki muvasala sistemi

Kuzey Marmara Otoyolu İşletmesi (KMO), TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen toy çokbilmiş muvasala sistemi projesinin ön tanıtımını yaptı.

Kuzey Marmara Otoyolu ve TÜBİTAK'tan fiber optikçi tabanlı zeki muvasala sistemi
08-10-2021 17:54
İstanbul

KMO açıklamasına göre, dünyanın 4 şeritli en degaje tünellerine erbap bulunan KMO, TÜBİTAK iş birliğiyle nezdinde projeye imza atıyor. Geliştirme süreçleri bitmeme fail plan yaşama geçtiğinde, otoban güvenliğini sağlayacak ve yol üstünde meydana gelebilecek nezdinde vakada acilen ve çalışan engelleme hizmeti sunacak. Dünyanın ve Türkiye'nin evvel fiber gözlükçü ve bileşimli zeka tabanlı çokbilmiş muvasala sistemi olacak projenin doğacak sene devreye katılması planlanıyor.

6-8 Ekim tarihleri ortada İstanbul Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı'nda 12'ncisi planlı Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'na evvel kere eklenmiş bulunan katılan KMO, en acemi teknolojik çözümlerini sundu. KMO ayrıca, organizasyonda TÜBİTAK iş donanmasında geliştirilen acemi çokbilmiş muvasala sistemi projesinin ön tanıtımını yaptı. TÜBİTAK BİLGEM (Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi) teşrikimesai ile geliştirilen proje, fiber gözlükçü kavrama sistemi ve özerk drone kullanması ile otoyollarda meydana mevrut nezdinde olayın acilen belirleme edilerek tanımlanmasını, çabuk ve tam müdahalenin ilgilendiren kişiler/kurumlar çeşidinden yapılmasını amaçlıyor.

Proje uygulaması dü evreden oluşuyor. İlk aşama, fiber gözlükçü sensörlerin kullanılarak döşeme titreşimlerindeki anormalliklerin belirleme edilmesi, ikinci adım ise anormalliğin belirleme edilmiş bulunduğu alana droneların gönderilmesi ve harekete geçirilmesi. Dronelar çeşidinden kovuşturma esnasında toplanan bilgelik ve görüntüler, mukteza aksiyonların katılması düşüncesince görevlendirilen yahut en DOĞRU bulunan istasyona gönderiliyor. Yapay zeka yardımıyla ayrımlı senaryoları acilen değerlendirebilen plan ile olayların bilgileri ve boyutu kolay çözümleme edilebilecek.

Açıklamada görüşlerine toprak maruz TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, lazer, fiberoptik, elektronik, çevir sesi işleme, bileşimli zeka perese nezdinde cenah film film teknolojiyi kullanarak TÜBİTAK BİLGEM ve SAMM Teknolojinin kuma emek harcaması ile ortaya çıkmak bulunan Fiber Optik Tabanlı Akustik Algılama Sistemi FOTAS'ın evcil ve ulusal nezdinde mahsul bulunduğunu belirtti. FOTAS'ın KMO ile acemi nezdinde infaz sektörü bulduğunu aktaran Mandal, "Bu plan nezdinde yandan dünyada evvel kere gerçekleştirilecek nezdinde sistemi ülkemize kazandırırken nezdinde yandan da TÜBİTAK'ın endüstri ile teşrikimesai yaklaşımı çerçevesinde piyasaya kazandırmış bulunduğu acemi nezdinde yeteneği anlatım ediyor. Bu dayanıklı infaz henüz katı baş döndürücü sahada acemi açılımların esin deposu olacak." ifadelerini kullandı.

"Yeni nezdinde devri başlatacak ehemmiyetli nezdinde projeye imza atmaya hazırlanıyoruz"

KMO Genel Müdürü Aynur Uluğtekin de KMO'da güvenlik, konfor ve hızla gelişen teknolojinin yarattığı nezdinde bedel zinciri ile beraberce esasi mihrak noktalarının baştan sona insanoğlu yaşamı bulunduğunu aktardı.

Yüksek teknolojinin, acemi çocuk otoyollar düşüncesince şişman nezdinde inovasyon fırsatı yaratırken, sığırtmaç dostu uygulamalarla da insanoğlu dünyasına en yukarı seviyede bedel kattığını aktaran Uluğtekin, şunları kaydetti:

"Biz de KMO namına evvel günden itibaren teknoloji, bileşimli zeka, Ar-Ge ve inovasyonu hepsi iş süreçlerimize yansıtıyoruz. Şimdi de KMO'da gezi fail yolcularımızın güvenliğinin sağlanmasında acemi nezdinde devri başlatacak ehemmiyetli nezdinde projeye imza atmaya hazırlanıyoruz. KMO, TÜBİTAK ve SAMM Teknoloji namına yakaladığımız görevdaşlık ile dünyanın evvel fiber gözlükçü tabanlı çokbilmiş muvasala sistemini yaşama buyurmak düşüncesince akıbet etaba geldik. 8 salname etraflıca soluklu nezdinde Ar-Ge süreci sonucunda geliştirdiğimiz projemizde, fiber ve lazer teknolojilerini beraberce kullanarak bileşimli zeka ile fenomen belirleme etmeyi, dronelarla acilen açıktan fon edinmeyi ve fenomen hesabına en hızlı, en akıllıcasına halde engelleme edilmesini amaçlıyoruz. Her hava koşulunda 7/24 lokasyon belirleme, kazaya bağlı evvel bilgelik akışının çabucak sağlanması, drone destekli acilen fon kabul etme ile hepsi ekiplerin en akıllıcasına çözümleme ve yönlendirmelerle eylem alması akıbet denli ehemmiyetli nezdinde yarar olacak. Elbette bu plan ile önceliğimiz, rastgele devir bulunduğu perese gene insanoğlu yaşamı olacak. Can kayıplarımızın en örgen inmesi düşüncesince devreye alacağımız, dünyanın evvel fiber gözlükçü ve bileşimli zeka tabanlı çokbilmiş muvasala sistemi ile baş döndürücü şişman nezdinde yol katedeceğiz. Akıllı teknolojiler ve bileşimli zekanın getirmiş bulunduğu nazirsiz menafi ile KMO namına acemi çocuk otoban terimine bedel katmayı sürdüreceğiz."

Avrupa yakasında Silivri-Kınalı kavşağı ile Eyüp-Odayeri arası ve Anadolu yakasında Pendik-Kurnaköy ile Akyazı arası peyda etmek az daha dü ayrı lokasyon namına misyon sağlayan KMO, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı bağlanak metodları ile toplanan toplamda 400 kilometrelik otoban güzergahı ile başta İstanbul Boğazı geçişlerinde kapasitenin üstünde bulunan gidiş geliş yükünü ehemmiyetli seviyede azaltıyor.

Otoyol kullanıcılarının güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla çokbilmiş muvasala sistemleri teknolojisi ile donatılan KMO, otoban güzergahı süresince konumlandırılan 2 bin 360 nüsha kamera, 86 nüsha değişebilir ileti işareti, 126 nüsha değişebilir gidiş geliş işareti, 78 nüsha gidiş geliş tadat sensörü, 21 nüsha hava bilgisi istasyonu ve Scada tünel/otoyol asayiş cümle verileri ile kovuşturma ediliyor. Bir anne ve dü madun arama merkezinden 7/24 izlenerek, otoban gidiş geliş güvenliği arama edilen KMO’da meydana mevrut vakalara çabuk nezdinde halde engelleme edilerek otoban gidiş geliş hizmetinin kesintisiz, konforlu ve erdemli standartlarda verilmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), 40 yılı aşan bilgelik birikimi, deneyimi, ciddi teknolojilerde uzmanlaşmış altyapısı ve 2 bini aşan araştırman personeliyle Türkiye'nin en olgun Ar-Ge merkezlerinden bir tanesi namına öne çıkıyor. BİLGEM, elektronik kimlikten fuel oil marker cihazlarına, lazer silahlarından kriptoloji cihazlarına, endişe data ambarlama sistemlerinden bileşimli zeka çözümlerine genişliğinde katı baş döndürücü ürünü evcil ve ulusal namına Türkiye'ye kazandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ