USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Makine mühendisinin geliştirdiği 'nemden elektrik üreten cihaz' arsıulusal patentle tesc

Makine mühendisi Hasan Ayartürk kabilinden geliştirilen ve havadaki nem değişim işlemi esnasında açığa çıkan enerjiyi, elektrik enerjisine yöneltme prensibiyle etkin aygıt arsıulusal patentle tescillendi.

Makine mühendisinin geliştirdiği 'nemden elektrik üreten cihaz' arsıulusal patentle tesc
22-12-2021 19:15
Bursa

Ayartürk'ün senelerdir üstünde fiilen geliştirdiği cihaz, çabucak "gizli ısı" ve "düşük atılmış ısı" kaynaklarından faydalanarak kullanılmamış karbon emisyonlu, ak pak erke üretilebiliyor.

Neme doymamış havanın erke deposu yerine kullanılmasıyla elde edilmiş akın gücünün türbin yahut elektrik üreteci olmaksızın aracısız elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayıcı bu teknoloji, taşınabilen ve hazırlop kurulabilen ortak cihazla sunuluyor.

Cihazın arsıulusal buluş belgesi tescilini düzlük firma, ülke dışından mevrut evvel siparişler doğrultusunda bu ay sonu veya dünkü senenin evvel günlerinde sevkiyat düşüncesince tedarik yapıyor.

RePG Enerji firmasının kurucusu ve umumi müdürü Hasan Ayartürk, AA muhabirine, projesine 2015'te İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi'nde ortak adım yerine başladığını söyledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteği ile 2016'da şirketleştiklerini tamlayan Ayartürk, "Prototipi 2017'de üreterek, baş döndürücü ortaklı iştirak olduk ve evvel ticari siparişi aldık. İlk ticari ürünü 2018'de imal ederek faaliyetlere başladık. Bugün 2 teknokent, AR-GE merkezi ve istihsal merkezi iktisap etmek az daha 4 lokasyonda 32 personelle, öz buluş belgesi ve lisanslarımızla, düşüt sıcaklıklı atılmış ısılar, gizli ısı ve görece neme alakalı yenilenebilir erke sistemleri üretimi, kurulumu ve devreye katılması sahalarında çalışkanlık gösteriyoruz." diyerek konuştu.

Gizli ısının elektrik enerjisine dönüştürülmesi, görece neme alakalı yenilenebilir erke sistemi projesi düşüncesince 1992'den buyana şahsi yerine çalıştığını aktaran Ayartürk, 20 sene süresince araştırı ve kuramsal emek vermek meydana getirdiği bilgisini verdi.

Yaklaşık 25 sene bireysel, akıbet 6 senedir da RePG Enerji kadrosu ile geliştirdiği ürünün dünyada dünkü gıcır ortak uygulayım bilimi biçimine dönüştüğünü bildiren Ayartürk, şunları kaydetti:

"Ürünlerimiz, görece neme alakalı yenilenebilir erke sistemi yerine tanım ettiğimiz, gizli ısının gayrı erke formlarına dönüştürülmesinden oluşan elektriği mekanik teshin ve soğutma enerjilerine dönüştürerek, bunların kullanılabilir erke biçiminde sunulmasını sağlıyor. Günümüzdeki teknolojiyle elektrik enerjisine dönüştürülemeyecek denli düşüt sıcaklıkta atılmış ısıları ve havadaki başıboş su buharını kullanarak elektrik enerjisi üreten, bunu lüzum şebekeye sağlayan lüzum aracısız kullanıma sunan mahsulat üretiyoruz. Bizim ürünlerimizle kıyaslanabilecek ortak ürün, Türkiye'de de dünyada da bulunmuyor. Ürünlerimiz, yüzdelik 95 seviyesinde evcil üretim. Sadece umumi ağ bağlantısını sağlayıcı beş altı elektronik zerre ithal. Bu sebeple maliyetlerimiz ucuz, fiyatlarımız kıyaslanamayacak derecede farklı."

Ayartürk, ürettiği hızla gelişen teknolojinin patentli bulunduğunu belirterek, "Geçen ay bakımından arsıulusal buluş belgesi tescili yerine tescillendi. Bunun yanı sıra 30 buluş belgesi başvurumuz oldu. Bunlardan 6'sının buluş belgesi süreci tamamlandı ve tescillendi. Diğer 24 patentin tescil süreci bitmeme ediyor." dedi.

Çoğunlukla üretimlik ve otellerde kullanılıyor

Ticari yerine satışını bitirdikleri ürünlerde 40 derecelik ısıları elektrik enerjisine dönüştürebildiklerini özetleyen Ayartürk, görece neme alakalı yenilenebilir erke sisteminde, rastgele ortak hararet farkına lüzum duyulmaksızın hissedilemeyen sıcaklıkların oluşturduğu ısıyı kullandıklarını anlattı.

Gizli ısının oluşumuna bağlı bilim sağlayan Ayartürk, şöyleki bitmeme etti:

"Su buharının buharlaşması sırasında ortak ısı değişim yapmak olmamasına karşın şişman ortak erke dönüşümü kullanılıyor. Havanın sıcaklığı 30 dereceyken yere su döküldüğünde su 100 derecede buharlaşmasına karşın bu suyun buharlaştığını görüyoruz. Buna 'gizli ısı' diyoruz. Buharlaşma sırasında çektiğimiz faziletkâr miktardaki ısıyı kullanıyoruz. Burada baş döndürücü yaşlı ortak ortamla az yaşlı ortak ortama gerekseme var. Gün içerisindeki nem değişikliklerini kullanabiliyoruz. Sabah saatlerinde havadaki nem baş döndürücü fazla, meridyen düzlemi şimdi az olur. Bu ikisi arasındaki farkı kullanarak da erke üretimi gerçekleştirebiliyoruz."

"Ürettiğiniz elektrik, seneler süresince bedavasına geliyor"

Ayartürk, güneş, rüzgar, jeotermal az daha gayrı yenilenebilir erke kaynaklarına uyarınca art ifa sürelerinin şimdi çelimsiz bulunduğunu ve 1-2 sene ortada değişiğini dile getirerek, "En ortak tomar 2,5 yılda kurulum maliyetlerini karşılayabilen ortak yarar sağlıyor. Bu kazancı, lisans elektrik satışı kapsamında, elektrik satışı yaparak veya tüketilen elektrikten tasarrufla sağlayabiliyorsunuz. Bu, şimdi da ortak tomar kar sağlıyor, elektrik satışına göre. Verdiğiniz paraları art kazandıktan sonradan bundan sonradan ürettiğiniz elektrik, seneler süresince bedavasına geliyor." ifadesini kullandı.

Farklı kapasitelerde 4 yüz sınai ürünleri olduğunu, bunları şimdi baş döndürücü fabrikalara, otellere ve uğraşı ölçeğindeki işletmelere sattıklarını kaydeden Ayartürk, dış satım düşüncesince Pakistan merkezli, Orta Doğu ve Avrupa'da çalışkanlık yayınlayan şişman ortak erke firmasıyla anlaştıklarını belirtti.

Bu kuruluşa dış satım düşüncesince muktezi işlemleri başlattıklarını, siparişleri istihzar sürecinde olduklarını dile getiren Ayartürk, "Bu ayın böylece veya önümüzdeki senenin başlarında evvel sevkiyatımızı yapacağız. Avrupalı ortak firmayla ve Rusya ile de görüşmelerimiz bitmeme ediyor. İhracatımız artacak." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ