USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

MARLIN SİDA, yüksek uygulayım bilimi kabiliyetleriyle sınıfında rakip tanımıyor

Türkiye'yi NATO'da anabolizma fail evvel insansız su üstü uzlaştırıcı unvanına erbap MARLIN, ASELSAN'ın geliştirdiği yüksek uygulayım bilimi kabiliyetleriyle rakiplerini geride bırakıyor.

MARLIN SİDA, yüksek uygulayım bilimi kabiliyetleriyle sınıfında rakip tanımıyor
28-09-2022 14:00
Troia

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda ASELSAN ve Sefine Tersanesi iş donanmasında evcil ve ulusal şekilde geliştirilen MARLIN silahlı insansız kükremek ara bulucu (SİDA), Portekiz'de meydana gelen NATO tatbikatında özellikleriyle öne çıkıyor.

Dünyada elektronik savaş yeteneğine eş önceki insansız su üstü ara bulucu unvanına da eş bulunan MARLIN SİDA'nın kenar yahut açıkça denizde defans ve tecavüz isteyerek kükremek harbe operasyonlarında kullanılması planlanıyor. hususi beden dizaynı sebebiyle en kızgın kükremek koşullarında bile görevleri namına getirebilen MARLIN, değişik beden formları ile operasyonel gereksinimler doğrultusunda güdülebilen füze, belli belirsiz torpido, 12.7 mm top, elektronik taarruz, elektronik destek, sonar menzilin genişletilmesini sağlayıcı sonobuoy, çekili endeks sonar sistemleri kadar değişik yarayışlı yükleri taşıyabiliyor.

Yüksek hız, stabilite ve manevra yeteneği ihtiyaçlarını istikbal etmek kıl payı tasarlanan MARLIN, ASELSAN'ın açıktan komutalı silah, elektro-optik his gözetleme, radar, karıştırmaya dayanabilen GNSS, elektronik tecavüz ve ulusal yazılım sistemleriyle donatıldı. Otonom yahut açıktan arama edilebilmektedir biçimde fariza yapabilen MARLIN, su üstü harbe ve tahtelbahir defans harbe görevlerini güdülebilen roket ve belli belirsiz torpidolar ile gerçekleştirebiliyor. Uydu iletişimi kabiliyetiyle benzerlerine gereğince aşırı elan enli müşterek ameliyat menziline eş bulunan MARLIN, kısaca 36 Kts çabucak ilerleyebiliyor. Limanlardan, yüzergezer ve geri ihtimam gemilerden görevine başlayabilen MARLIN SİDA, endamsız müddette operasyona apiko duruma getirilebiliyor.

Elektronik savaş kabiliyetiyle NATO tatbikatında uyanıklık odağı oldu

ASELSAN yetkilileri, Portekiz'deki Troia Yarımadası’nda meydana gelen NATO tatbikatında MARLIN'e bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına maruz ASELSAN'a ilişik elektronik savaş sistemlerinin etraflıca senelerdir sahada çalışkan şekilde fariza yaptığını tamlayan MARLIN'in elektronik savaş sistemleriyle ek yetkili, "Türk Deniz Kuvvetlerinin envanterinde mevcut mürettebatlı nice su üstü ve su altı unsurunda da gine elektronik savaş sistemlerimiz arazi alarak çalışkan müşterek biçimde diyar savunmasına ihtimam ediyor. Elektronik harbin aksiyon yolculuğundaki müşterek öbür durak MARLIN projesi oldu. MARLIN'le bu arada bu aksiyon yolculuğunu insansız kükremek araçlarına taşımış olduk ve bu manada müşterek prensip imza attık." ifadelerini kullandı.

Söz konusu yetkili, MARLIN'in eş ergin bulunduğu elektronik savaş kabiliyetiyle NATO tatbikatında epope göstererek öbür iştirakçilerin da uyanıklık odağı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"ASELSAN, MARLIN projesinde elektronik savaş sisteminin indinde nice değişik sistemleri de bu insansız kükremek aracına bütünleşmiş etti. Bunlardan müşterek tanesi açıktan kumandalı belli belirsiz tabanca sistemi. Diğerleri de his ve dikiz sistemleri. Bunun dışında özerklik yeteneklerini namına getiren madun sistemler de gine ASELSAN kabilinden geliştirildi. Son zamanlarda küresel manada alan mevrut gelişmelerle elektronik savaş aşırı elan müşterek tomar ön plana çıkmak oldu. Özellikle savaş dinamiklerinde insansız vasıtaların kullanımının da görevi ortada. Biz bu dü unsuru müşterek araya getirerek ehemmiyetli müşterek güç çarpanı oluşturduğumuzu düşünüyoruz.

MARLIN, elektronik savaş yeteneğine eş bulunan önceki insansız kükremek ara bulucu şekilde ön plana çıktı. Elektronik savaş yeteneğine eş ayrıksı müşterek insansız kükremek ara bulucu yok. Bunu önceki şekilde kılıç ortaya koyduk. Bu, Türk Deniz Kuvvetlerinin, değişik operasyonlarda ve tatbikatlarda kullanabileceği, namına mühim üstünlük sağlayabileceği, duyum yönünde müşterek üstünlük şekilde ortaya koyabileceği müşterek güç çarpanı beli diyebiliriz. Aynı vakitte bizim elektronik savaş sistemimiz akıbet aşama kompakt müşterek tasarıma eş bulunduğu düşüncesince bundan böyle geliştirilecek bulunan insansız kükremek araçları projesinde de kullanılmasının önü akıbet aşama açık."

ASELSAN'ın geliştirdiği ati kırat teknolojileri barındırıyor

MARLIN'in NATO tatbikatında önceki el Türkiye'yi anabolizma fail insansız su üstü ara bulucu olduğuna ayraç fail su üstü sistemlerden mesul çıkışlı ise, "MARLIN'in üstünde ASELSAN kabilinden geliştirilen his dikiz sistemleri, geliştirilmiş fariza idare sistemleri, belli belirsiz tabanca sistemleri ve mütekâmil algoritmaları içeren tempo özerklik sistemleri arazi alıyor. Tatbikat esnasında stabil aşırı görevler yürütme edildi. Bu görevlerin bütünü başarılıydı, aşırı müspet tepkiler aldık. Sistem, heyetler kabilinden beğenildi ve övgüler aldı." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu yetkili, MARLIN'in NATO tatbikatında yürütme edilen görevlerde mütekâmil belirleme yetenekleri, akıcı enformasyon sistemi ve ağırbaşlı kükremek şartlarında çalışabilme kabiliyetleriyle ön plana çıktığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin bu hile değiştirici hızla gelişen teknolojinin müşterek parçası olması alım çalım verici. MARLIN'e burada elektronik savaş kabiliyetini kazandırdık. Bunun dışında ASELSAN'ın emekleri bitmeme ediyor. Modüler müşterek dizayn yapıldı. Proje, ileriki çağda de sürprizlerle bitmeme ediyor olacak. Seyir otonomisi dalında mütekâmil yenilikler kazandıracağız, fariza idare sistemi yönünde da kabiliyetlerimizi artıracağız. Bunun dışında de tahtelbahir defans cenginde toy kabiliyetler kazandırılması DOĞRU çevrim düşüncesince gündemde."

Yapay zekayı kullanarak ati kırat otonomiyi sağlayabilen düzene sahip

ASELSAN'a ilişik öbür projelerde geliştirilen insansız arama sistemi ve trafik altyapısının MARLIN'de olduğunu aktaran insansız ve özerk sistemler yetkilisi de, "Bu enfrastrüktür değişik sensörleri benimseme ederek, değişik görevler düşüncesince parçalı şekilde değiştirilebilen, gerektiğinde sentetik zekayı kullanarak ati kırat otonomiyi sağlayabilen müşterek sistem." niteleyerek konuştu.

Söz konusu yetkili, MARLIN'in üstünde Kırlangıç ve Martı elektro-optik sistemlerinin olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu dü cümle değişik yeteneklere sahip. Bu kabiliyetleriyle teşhis-tespit görevleri ve sürüş esnasında fon desteği görevlerini de yürütme etmiş durumda. MARLIN, teşrikimesai yaptığımız ekiplerin emekleriyle aşırı endamsız müşterek müddette NATO'da, bu tatbikatta fariza yapabilecek seviyeye gelmiş şekilde buraya katıldı. Bunun indinde değişik yarayışlı yüküyle kendisini sınıfındaki öbür insansız kükremek araçlarından ayırmış durumda. Sadece bu manevra özelinde değil, insansız kükremek araçları düşüncesince etraflı ekiplerin icra ettiği eş çalışmayla ve geliştirdiğimiz evcil ulusal sistemlerle bu görevlere müstahak ve ülkemizi iyi müşterek biçimde anabolizma edecek sistemler ortaya çıkardığımızı düşünüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ