USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein ürettiler

Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) mikroalglerden (gözle görülmeyen su yosunu) mayalanma yöntemiyle ekleme kıymeti erdemli protein üretildi.

Mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein ürettiler
05-01-2022 12:29
Kocaeli

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyoteknoloji Enstitüsü Endüstriyel Biyoteknoloji Araştırma Grubu, 2 sene ilkin TÜBİTAK yardımı ile mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein imal edilmesine müteveccih "Fermantasyon Yöntemiyle Biyoaktif Peptitlerce Zenginleştirilmiş İşlevsel Spirulina Ürünü Geliştirilmesi Projesi"ni hazırladı.

Proje kapsamında besin kıymeti faziletkâr bulunan mikroalglerden istenmeyen lezzet ve içki arındırılarak protein üretildi.

"Sürdürülebilir ve nebati tabanlı tagaddi trendleri yükseltmek önemli"

GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge İşleten Hoşoğlu, AA muhabirine, TÜBİTAK çeşidinden desteklenen plan kapsamında çalışmalarının bitmeme ettiğini söyledi.

Hoşoğlu, ağırlıklı adına besin ve olta piyasasına müteveccih biyoteknolojik yollarla fonksiyonel besin ve olta yardım maddelerini ürettiklerini belirterek, laboratuvarda çalışmış oldukları projeleri mikroorganizmalar kullanarak yaşama geçirdiklerini anlatım etti.

Sağlıklı, sürdürülebilir ve nebati tabanlı tagaddi trendleri geliştirmenin, hem maşer sağlığı bununla birlikte evren düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Hoşoğlu, bu yüzden dünyada seçenek mahsulat hesabına dip tetkikat gerçekleştirildiğini anlattı.

Hoşoğlu, nihai tüketicilerin gıdaların keyif hesabına müspet yardım ve rahatsızlıkları inhibitör el beklentisinin, hem üreticileri bununla birlikte araştırmacıları mikroalg tabanlı formülasyonların keşfi ve üretimi anlamında motive ettiğini kaydetti.

Proje kapsamında 2 yıldır yürüttükleri emekleri 2022 yılının böylecene tamamlamayı amaçladıklarını aktaran Hoşoğlu, domestik ortak üreticiden realizasyon ettikleri mikroalglerden mayalanma yöntemiyle istenmeyen lezzet ve içki arındırılarak protein ürettiklerini dile getirdi.

"Mikroalgler eklenmiş kıymeti şimdi faziletkâr ortak ürüne dönüşüyor"

Hoşoğlu, sürdürülebilir ortak eşme bulunan mikroalglerin, ilkin protein içerikleri açısından aşırı ensesi kalın olduğuna ayraç ederek, "Dünya nüfusu arttıkça kalan protein gereksinimi lakırtı konusu, mikroalgler, bu gereksinimi istikbal açısından sonuç adım imge vadeden kaynaklar. Ağırlıklı adına hayvanca proteinlerle besleniyoruz ancak mikroalgler bu açıdan hem sürdürülebilir olmaları bununla birlikte hayvanca proteinler kabilinden çevreye dokuncalı sıfır istihsal yöntemleriyle üretilmeleri dolayısıyla aşırı iri ortak potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.

Mikroalglerin kendine mahsus aromaları bulunduğunu aktaran Hoşoğlu, şu halde bitmeme etti:

"Yosun aroması gibi. Bunu ortak yoğurda yahut ayrımlı ortak ürüne arttırma ettiğinizde o dominant aromayı işitmek tüketicinin hoşuna gitmiyor. Fermente ettiğimizde kendine katışıksız o dominant hoş içki özelliklerinin değiştiğini ve mahveden çeşidinden şimdi da bildirme edilebilmekte ortak seviyeye geldiğini belirleme ettik. Bu fermantasyonun müspet ortak özelliği. Ayrıca fermantasyon, kaba maddede sindirimi çetin bulunan birtakımı bileşiklerin sindirimini kolaylaştırıcı ve işlevselliğini artırıcı etkilere de eş ortak yöntem. Projenin en iri gayesi da bu."

Hoşoğlu, dirim bilimsel ve sürdürülebilir kaynaklar bulunan mikroalgleri beslemek düşüncesince tek halde ekincilik arazisine gerekseme olmadığını söyledi.

Projeyle velut ortak düzentileme ortaya koyduklarını dile getiren Hoşoğlu, laflarını şu halde sürdürdü:

"Oldukça beklenti vadeden ortak çalışma. Başta besin iktisap etmek neredeyse medikal, kozmetik, olta piyasasına müteveccih adına sağlam aşırı ürünün formülasyonuna girecek ortak ürün. Kontrollü şartlar altında bu sürdürülebilir ürünleri imal edebilirsiniz ve besin takviyesi adına kullanabilirsiniz. Günümüzde dip adına tablet ve türap formunda kullanılıyorlar. Ancak bu cins fonksiyonel ürünleri, besin formülasyonlarına da oyulgalamak gerekiyor. Özellikle protein açısından baktığımızda hayvanca proteinlere seçenek adına kullanımlarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Uyguladığımız mayalanma yöntemleriyle mikroalglerin istenmeyen lezzet ve içki niteliklerini de iyileştirdiğimiz düşüncesince şimdi da degaje ortak yürütüm sektörü oluşturmuş oluyoruz. Hem bulunan biyoaktif özelliklerini, şu demek oluyor ki sağlığa müfit faydalarını artıyoruz bununla birlikte bunların gıdalarda yararlanma dozunu açık açık çoğaltma anlamında ortak prosedür yapmış oluyoruz. Dolayısıyla şimdi aşırı tüketilmesi demek, keyif hesabına müspet etkilerinden şimdi aşırı kâr sağlanacak demektir."

Hoşoğlu, plan kapsamında mikroalgin fermantasyonda ilkin kat kaba bap adına kullanıldığını kaydetti.

Mikroalg üretiminin Türkiye'de yapıldığını, fermantasyonla buna pozitif bedel kattıklarını dile getiren Hoşoğlu, "Fermente alg adına eklenmiş kıymeti şimdi faziletkâr ortak ürüne dönüşmüş oluyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ