USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

ODTÜ, nazik arama-kurtarma görevleri düşüncesince 'metaverse'de toy uygulayım bilimi geliştirdi

Özellikle gidiş geliş kazalarında istirdat faaliyetlerinde geçer ağırbaşlı makinelerin replikaları ile realite algısının faziletli miktarda hissedilmesini sağlayıcı terbiye teknolojisi, alanındaki önce uygulamalardan birisi olma niteliği taşıyor.

ODTÜ, nazik arama-kurtarma görevleri düşüncesince 'metaverse'de toy uygulayım bilimi geliştirdi
14-03-2022 16:23
Ankara

Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) bilgi insanları, başta gidiş geliş kazalarında eleştiri istirdat faaliyetlerinde makbul ağırbaşlı makinelerin replikaları ile realite algısının faziletkâr miktarda hissedilmesini sağlayıcı üç buutlu "metaverse" evreninde kullanılacak olan acemi yetişek teknolojisi geliştirdi.

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, AA muhabirine, Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic kabil firmaların milyarlarca dolarlık envestisman planıyla gündeme mevrut "metaverse" evreni ve ODTÜ'de bu mevzuda yürüttükleri çalışmalara bağlı açıklamada bulundu.

Metaverse evreninin "sanal realite ve artırılmış realite teknolojilerini kullanarak fiziki dünyayı mevhum evren süresince yaşama geçirmek" bulunduğunu tabir fail Çağıltay, "metaverse" isminin verilmesinden itibaren bu değişen teknolojinin pop duruma geldiğini belirtti. Daha evvel mevhum gerçeklikle ilgilendiren başta defans sanayi, tecim ve gezim sahalarında nice uygulamanın yaşama geçirildiğini kaydeden Çağıltay, ODTÜ'de de bu mevzuda tahminî 20 senedir çalıştıklarını söyledi.

Ağırlıklı adına "metaverse" evrenini yetişek şartıyla kullandıklarını tamlayan Çağıltay, ODTÜ'de geliştirdikleri teknolojileri ODTÜ Teknokent'teki şirketler üstünden de kişilerin kullanacakları mahsul durumuna getirdiklerini anlattı.

Bu kapsamda, ODTÜ'de başta eleştiri görevlerde, sakıncalı işlerde kişilerin eğitilmesine müteveccih metaverse teknolojisi geliştirdiklerini bildiren Çağıltay, bu teknolojiye bağlı şu detayları verdi:

"Teknolojimizi, ODTÜ Teknokent'teki firmalarla teşrikimesai yaparak sonuncu mahsul durumuna getirdik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaların şu biçimde ortak niteliği de var. Sanal realite ortamları kullanıcılarını ağız ağıza ortamdan kopartıyor, kılıç hem mevhum realite uygulaması yaparak hem artırılmış realite teknolojisini kullanarak doğrusu kullanıcılarını bulundukları fiziki ortamdan da koparmadan ortak uygulayım bilimi geliştirdik.

Böylece geliştirdiğimiz teknoloji, ilçe karşılayıcı araçtan itfaiye aracı aracı mensubu çeşidinden insanoğlu istirdat uygulaması. Bu eğitimler, itfaiye aracı aracı düşüncesince baş döndürücü pahalı. Bu amaçla kimi vasıtalar elde etmeleri gerekiyor ve bu araçları esasen kullanamıyorlar. Halbuki bizim geliştirdiğimiz mevhum ve artırılmış realite bazlı metaverse ortamında, itfaiye aracı aracı mensubu ortama girip bire ortak yada değişik senaryoları esasen yeniden deneyebiliyorlar ve başarılarını ölçebiliyorlar. Başarısız oldukları noktalarda esasen girip o noktaları takviye olanağına erbap oluyorlar."

Gerçek nesnelerle etkileşimde bulunulabiliyor

Çağıltay, metaverse ortamlarında asıl nesnelerle etkileşmenin kısıtlanmış ortak hassa olduğuna dikkati çekerek, "Biz bunu da aşarak itfaiyecilerin gidiş geliş kazalarında kontrol istirdat faaliyetlerinde kullandığı asıl ve ağırbaşlı cihazların replikalarını yaptık ve mevhum ortama koyduk. Personel, bu ağırbaşlı teçhizatların ağırlığını da hissedip taşıyarak asıl ortamdaki kabil eğitimlerini alabiliyor. Dolayısıyla bu uygulayım bilimi ile hem mevhum realite süresince senaryolar yegâne hiç denettirilebiliyor bununla beraber bu senaryolar artırılmış realite süresince mekandan ari biçimde uygulanabiliyor. Bunun düşüncesince ortak elektronik beyin ve artırılmış realite gözlüğüne gerekseme var." niteleyerek konuştu.

Çağıltay, geliştirdikleri ürünün itfaiye aracı aracı dalında eleştiri görevlere müteveccih gerçekleştirildiğini belirterek, "Bildiğimiz kadarıyla bu çeşit ortak mahsul piyasada hâlâ bulunan değil. Özellikle artırılmış realite tarafında asıl nesnelerle kişilerin etkileşmesini sağlayacak ortak müstevi adına özgün ortak emek vermek yaşama geçirilmiş oldu." dedi.

Metaverse ile geliştirdikleri bu eğitimlerin şehremaneti ve muhtelif kurumlar çeşidinden candan karşılandığını tabir fail Çağıltay, "Bu uygulayım bilimi düşüncesince elden Türkiye'deki değil taşınmazlar dışındaki birtakımı kurumlarla da enformasyon kurduk. Özellikle Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerindeki kurumlarla burada meydana gelen mamüllerin kullanılması dair girişimlerimiz var." niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, hususi yetişek meydan öğrencilerin dirim becerilerini geliştirmeye müteveccih metaverse uygulamaları da yaptıklarını başkaca Dijital Öğretmenler Projesi kapsamında öğretmenlere müteveccih bu değişen teknolojinin ilköğrenim ve lise çağındaki öğrencilere aktarılması dair emek vermek yürüttüklerini söyledi.

Afet ve çabuk ahval düşüncesince acemi teknolojiler yolda

Teknolojinin mahsul geliştiricisi ODTÜ Teknokent firmalarından Eyesoft AŞ İş Geliştirme Yöneticisi Sevilay İmre de ODTÜ'de geliştirilen teknolojide artırılmış ve mevhum realite teknolojisinin harmanlanarak metaverse evreninin yaratıldığını tabir etti.

Geliştirilen uygulayım bilimi ile itfaiye aracı aracı mensubunun ilçe anındaki kontrol istirdat eğitimlerinin esasen yeniden bire ortak şartlarda yapılabildiğini özetleyen İmre, "Geliştirilen teknoloji, yetişek platformu adına baş döndürücü değişik alanlara uyarlanabilecek özellikler taşıyor. İlk evrede itfaiye aracı aracı mensubunun gidiş geliş kazalarında alması müstelzim eğitimlerle işe başladık. Sonrasında bu teknolojiyi sel, tutkun yer sarsıntısı kabil facia ve çabuk gidiş eğitimlerine de uyarlamaya hazırlanıyoruz." bilgisini verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ