USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sivas’ta üretilen Covid-19 PCR tanı kitleri Avrupa ve Afrika’da kullanılıyor

Sivas'ta Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki Türk bilgi adamları çeşidinden Covid-19 özellikle peyda etmek üzere, kestirmece 15 ayrımlı dert düşüncesince geliştirilen tanı kitleri aralarında Yunanistan'ında bulunmuş olduğu Avrupa vatanlarında ve birlikte baş döndürü

Sivas’ta üretilen Covid-19 PCR tanı kitleri Avrupa ve Afrika’da kullanılıyor
10-01-2022 09:32

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim üyesi Dr. Fatih Ölmez öncülüğündeki grup kurmuş oldukları şirketle Sivas Teknokent'te ürettikleri yerliCovid-19 PCR tanı kitleri aralarında Yunanistan'ında bulunmuş yer aldığı Avrupa devletleri ilkin edinmek az daha nice Afrika ülkesine pazarlamayı başardı.

Şu anada derece üretilen 750 bin kit, Türkiye'de ki 20'den ortak tomar ruhsatlı laboratuvarda ve Dünya'da ki ayrımlı ülkede kullanılıyor. Aynı grup şimdide akıbet senelerde Avrupa'da kullanması yaygınlaşan ‘hızlı kitlerinin' üretimi düşüncesince kolları sıvadı. Önümüzdeki Covid19 Antijen aceleci tanı kitlerinin Sivas'ta üretimine başlamayı hedefliyor.

10 Yıllık repertuvar meyvelerini verdi

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Ölmez, mikroorganizmaların moleküler tekniklerle teşhisinde, 10 salname ortak deneyime erbap olduklarını belirtip, “Daha evvela bu teknikleri, zirai üretimde bitkileri hastalandıran virüslerin, bakterilerin, fungal patajonlerin moleküler testlerinde kullanıyorduk. Covid19 salgını ile baş başa , moleküler mikrobiyoloji alanındaki bu deneyimlerimizi insanoğlu hastalıklarının moleküler tanısına yönlendirmiş olduk. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin izni ve yardımıyla Teknokent içinde kurduğumuz şirketimiz ile tanı kitlerinin üretimine müteveccih emek vermek başlattık. Covid19 ülkemize evvela kat 2020 yılının Mart ayında görüldü. Tanı kitlerine iri miktarda gerekseme doğdu. Temmuz ayından sonraları da yurdumuzdaki ruhsatlı laboratuvarların sınav hizmeti vermesine müsaade verildi ve teste bulunan ihtiyacımız çabucak büyüdü. Biz de Sağlık Bakanlığımızdan aldığımız, kitimizin akıllıca çalıştığını yayınlayan izinle başlamış olduk.” dedi.

Ülkemiz düşüncesince itibar ve iftihar kaynağı

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fatih Ölmez ortak aşırı ülkeye kit satmayı başardıklarını belirtip, “Üretime Covid19 testi ile başladık. Çünkü görünürlerde ortak tutkun vardı ve faziletkâr miktarda kit gereksinimi vardı. evvel onun tedariğine yöneldik. Daha sonraları bu bölgede istihsal eden şirket sayısının çoğalması enerjimizi apayrı kitlere de yönlendirmemize bozukluk oldu. Ürettiğimiz kitlerimizi yalnızca emlak içinde değil Yunanistan, Kosova, Ugande ve Kenya kabilinden emlak dışındaki devletlere de satmaya başladık. Kitlerimiz vatanımızda 20 ayrı laboratuvarda kullanılıyor. Sivas'ta üretilen vatanımızda nice laboratuvarda kullanılıyor olması ve emlak dışına gönderilmesi bizim düşüncesince de iri ortak iftihar kaynağı.” dedi.

İki hafta içinde ‘hızlı kit' üretecekler

Ölmez, dü hafta içinde ‘hızlı kit' üretimine başlayacaklarına aksan yaparak, “Avrupa'da nice ülkede virüsün aceleci antijen testleri ile teşhisi yapılıyor. Avrupa devletleri durumunda aceleci belirleme (point of care) dediğimiz sistemle aceleci tanı kitlerini kullanmaya başladı. Almanya ilkin edinmek az daha nice emlak bunları kullanıyor. Tiyatroya; beyazperdeye girerken, şişman transfer araçlarına binerken elden öncesinde aşılı olsanız fark Covid19 taşımadığınıza ilişkin konusunda ortak sınav isteniyor. Buda aceleci tanı kitleri ile sağlanıyor. Sağlık bakanlığımız hâlâ uygulamaya geçmemiş olsa da yaklaşan vakitte vatanımızda de bu testlerin onama göreceğini ve kullanımının yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Enerjimizi buna odakladık. Hızlı tanı kitlerini Sivas'ta elde etmek düşüncesince çalışmalarımıza başladık. Muhtemelen dü hafta içiresinde de aceleci tanı kitlerinin üretimine başlamış olacağız. Başlangıçta maaş 3 milyon testilik ortak yetenek öngörüyoruz” dedi.

Yunanistan'a fark sattılar

Ölmez, ürettikleri kit sayışının 750'bini geçtiğini anlatım ederek şunları söyledi. “Ürettiğimiz testlerin sayısı 750 bini buldu. Kosova Uluslararası Hava Limanındaki Covid19 sınav laboratuvarı bizim sınav kitlerimiz ile optimize edildi ve halen enerjik namına çalışıyor. Yunanistan'a kit gönderdik. Kenya'da ki iri ortak sayrılarevi grubuna kitimiz gidiyor. Uganda'da istihsal tesisi kurduk. İzinlerimizi aldık ve üretimimiz sürüyor. Avrupa'da da 5-6 ülkeye kit gönderdik. Farklı devletler ile görüşmelerimiz sürüyor”

Üniversiteden kusursuz destek

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mehmet Kul, Ölmez ve kadrosunun çalışmalarına rastgele ayrışık desteği verdiklerini vurgulayarak şunları söyledi. “Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi endamsız müddette iri gelişmeler sağladı. Hem araştırı yönünde bununla müşterek yetişek anlamında. Fatih hocamız da belirttiği kabilinden bilimsel niteliği bulunan bilginin ticarileşmesine aşırı ehemmiyet veriyoruz. Bu mevzuda araştırmacılarımıza ve tedris üyelerimize rastgele ayrışık desteği veriyoruz. Fatih hocamızın ortak bilgelik birikimi vardı. Akademik camiada edindiği tecrübeleri vardı. Çalışmalarının ticarileşmesinde önünün açılmasıyla memleketimiz açısından iri menafi sağlanabilecekti. Bu firmanın kurulmasında bizim görüşümüzü sorduğunda kendisini canı candan destekledik. Akademik bilginin emlak ekonomisine yardımı hem hocamız bununla müşterek üniversitemiz açısından aşırı alım çalım donör ortak durumdur.”

Volkan Kaplan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ