USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sosyal medyada bebek fotoğraflarını konum bilgisiyle kırışmak riski artırıyor

Ebeveynlerin devre içi ortamlarda evlatlarının fotoğraf, videoteyp ve konum bilgisiyle bitirdikleri paylaşımların, onların sayısal asayiş ve mahremiyetini iri riske attığı uyarısında bulunuldu.

Sosyal medyada bebek fotoğraflarını konum bilgisiyle kırışmak riski artırıyor
22-10-2021 12:05
Eskişehir

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Doç. Dr. Yusuf Levent Şahin, ebeveynlerin devre içi ortamlarda evlatlarının fotoğraf, videoteyp ve konum bilgisiyle icra ettikleri paylaşımların, onların sayısal düzenlilik ve mahremiyetini şişman riske attığı uyarısında bulundu.

Şahin, AA muhabirine, sosyal medyanın günce yaşamda yaygınlaşmasıyla toy nice kavramla karşılaşıldığını söyledi.

Hayatı şişman seviyede muhavvil bu yatak dolayısıyla kimi vaziyetleri tarif etmek düşüncesince toy kavramlara gerekseme duyulduğunu tamlayan Şahin, bunlardan birinin "sharenting" bulunduğunu aktardı.

Şahin, bu kavramın, İngilizcede "paylaşım" ve "ebeveyn" anlamlarına mevrut "share" ile "parent"ten türetildiğini aktardı.

Sharenting olgusuyla ilgilendiren bilgi sağlayan Şahin şu biçimde konuştu:

"Bunun ortaya çıkmasının sebebi, sosyal medyanın rastgele durumumuzu paylaştığımız ortak ortam biçimine gelmesidir. İyi niyetlerle üstelik olsa daha mütekâmil sıfır evlatlarımızın fotoğraflarını yahut videolarını paylaşma dair da şişman ortak motivasyona sahibiz. Bu tutum evren çapında bulunan ortak eğilim. SODİGEM araştırı kadrosundan İrem Ebru Yıldırım neşeli ve Elif Elumar öncülüğünde bu mevzuda ortak gökçe yazın emek harcaması yaptık. İstatistiklere bakılınca ortak bebek daha 13 yaşına gelmeden geçmiş sosyal medya platformlarında kendisiyle ilgilendiren averaj 1300 foto ve videoteyp paylaşıyor. Burada çocuğun inisiyatifinin haricinde onunla ilgilendiren sayısal kadem izi bırakılıyor. Söz konusu kadem izi de ortak elan art alınamaz ortak izdir. Bu iz, çocuğun yetişkinlik yıllarında mesele oluşturabilir."

- "Tanımadığınız insanlara çocuğunuzla ilgilendiren verileri sağlamakta olabilirsiniz"

Doç. Dr. Şahin, sosyal medya uygulamalarının parasız işlev sunduğunu fakat bunu, verileri kıymetlendirme karşılığında yaptığını anlattı.

Farklı platformlarda paylaşılan ortak fotoğrafın "silindi" adına işaretlenmesine karşın data tabanlarından kaldırılmadığını dile getiren Şahin, paylaşılan rastgele şeyin sayısal platformda ortak elan silinmemek kıl payı mihman bir duruma geldiğini vurguladı.

Kim olursa olsun birisinin fotoğrafını yahut videosunu destursuz paylaşmanın gizlilik ihlali bulunduğunu bildiren Şahin, bu kişioğlu muhtemelen ortak yaşın altındaki çocuksa elan titiz davranılması gerektiğine dikkati çekti.

Sosyal medyada paylaşılan foto ve videoları her insanın görebildiğini kaydeden Şahin, "Paylaştığınız fotoğraflara yahut videolara rastgele muhtelif insanoğlu ulaşabiliyor. Paylaşımınıza konum kadar bilgiler de eklediyseniz bu gerçekte fotoğrafa vasıl şahısların sonraları evladınıza dokunca ödeme gayeli kullanılabilecek biçimde verileri sunmanız anlamına gelir." dedi.

Şahin, kimi ebeveynlerin "Benim hesabım kapalı. Sadece çevremdeki insanoğlu bunu görüyor." düşüncesinde bulunduğunu fakat kilitlenmiş yahut dışarıya açıkça sıfır hesaplardaki foto yahut videolara ulaşmanın aşırı hazırlop bulunduğunu belirtti.

Bunun düşüncesince geliştirilmiş platformların bulunduğunu aktaran Şahin, "Tanımadığınız insanlara çocuğunuzla ilgilendiren verileri sağlamakta olabilirsiniz. Her ortak paylaşım, çocuğa dokunca ödeme olasılığı bulunan insanlara bebek kendisince bilgi hasretmek demektir. En ideali, çocuğun foto yahut videolarını sosyal medyada paylaşmamaktır. İlla ki paylaşım yapacaksak da bebek kendisince belkili olduğunca az data sunarak, en azından ortak konum işaretlenmesi yapmadan gerçekleştirmeliyiz." uyarısını yaptı.

Şahin, "sharenting"e dikkati döşemek düşüncesince SODİGEM mensubu Hilal Şimşek'in canlandırma hazırladığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ