USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Teknolojide Kadın Derneği ve IPSOS, Türkiye’nin teknoloji algısını ölçtü

Teknolojide Kadın Derneği, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin bilimsel nitelikli katkılarıyla Türkiye'de ‘insan ve teknoloji' ilişkisini odağına düzlük şümullü ortak araştırı yaptı. ‘Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi' ünlü araştırmada; öğrencilerin, ailelerin v

Teknolojide Kadın Derneği ve IPSOS, Türkiye’nin teknoloji algısını ölçtü
02-02-2022 16:30

Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), ilim ve teknoloji dalında nitelikli, kâmil ve bilirkişi insanoğlu deposu bakmak ve hanımları önceliklendirerek okazyon eşitliğine yardım getirmek az daha çalışmalarını sürdürüyor. Wtech'in, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi'yle beraberce gerçekleştirdiği ‘Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi' araştırması ‘insan ve teknoloji' ilişkisini odağına alarak literatüre yeni ortak görünge kazandırıyor.

Araştırmada, Türkiye'de hızla gelişen teknolojinin günce yaşamda ve iş süreçlerindeki yerinin tespiti, insanların teknolojiye yatkınlıklarının ölçülmesi, teknoloji kullanımındaki motivasyonlarının ve bariyerlerinin saptama edilerek bu bölgede alınacak aksiyonların belirlenmesi hedeflendi. Bu çerçevede ortaöğretim ve darülfünun öğrencilerinin, ailelerin ve STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarındaki eğitilmiş iş gücünün, teknoloji mevzusundaki yaklaşım ve tutumlarını anlayarak alınacak aksiyonların garaz odaklı olması amaçlandı. Araştırma böylece teknoloji algısında eşey farklılıklarını ölçen ve bu alandaki avrat temsiliyetinin artırılmasına imkân sağlayacak veriler de elde edildi.

Wtech olarak, teknoloji alanındaki kalifiye insanoğlu deposu azlığına ve hanımlara müteveccih okazyon eşitsizliğine odaklandıklarını aktaran Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Türkiye'nin teknoloji algısını saptama ederek, probleminin kaynağına sekte ve çeşitliliğe yardım mizan hedefiyle çalıştıklarını belirtti.

''Araştırmayla Türkiye'nin teknoloji algısını idrak etmek istedik''
Araştırmanın gayesi ve mihrak noktaları neler bulunduğunu üstüne bilgilendirmede bulunan Öney, ''Araştırmanın esas amacı; Türkiye'de teknoloji ve ilim sahalarında bulunan durumun saptama edilmesine, teknoloji sahipliğinin ve kullanımının ne kurda bulunduğunun saptanmasına, cinsiyetler arasındaki farklılıkların belirlenmesine ve avrat temsiliyetinin artırılmasına imkân sağlayacak verilere ulaşmaktı ki incelemede da bu verilere ulaştık. Türkiye'nin teknoloji algısını saptama ederek, probleminin kaynağına sekte ve çeşitliliğe yardım mizan hedefiyle ilerledik. Türkiye'de ortak evvel bulunan Teknoloji ve İnsan Endeksi araştırmasının bu fazında, Türkiye'nin teknoloji algısını idrak etmek istedik. Araştırmamız bu alandaki eksikleri, gereksinimleri saptama ika ve sonra da ne kısımlarda gelişime odaklanacağımızı saptama gayesi taşıyor. Odağımızı kişiye döndürerek, anlaşılan ortak gözyaşı grubunun üzerinde bulunan bireylerin, teknoloji ile ilişkisini, teknolojide etkin bireylerin eşey kırılımını, STEM mezunlarının teknolojide çalışmaya bitmeme yazar etmediklerini, ediyorlarsa memnuniyetlerini değişik endeksledik. Ortaya çıkma raporla, ülkemizin umumi manada teknolojiye ayrıca bilime bulunan yaklaşımı, bu bölgede etkin insanoğlu sayısını ve avrat temsiliyetini artırmaya müteveccih yapılacak çalışmalara da fihrist olması amaçladık'' halinde konuştu.

''Araştırma, Türkiye'nin teknolojide insanoğlu endeksine ilişkin evvel emek harcaması oldu''
Raporun önemine yer veren Öney, ''Araştırma, Türkiye'nin teknolojide insanoğlu endeksine ilişkin evvel emek harcaması oldu. Tam anlamıyla ülkemizin teknolojide insanoğlu endeksini ölçtük diyebilirim. Ortaya çıkan söylem ise Türkiye'nin teknoloji algısını, buna ilişkin şekilde idare ve davranışlarını ve idare eğilimlerini yansıtan ortak gözgü niteliğinde. Toplumun teknolojiyle ilişik düşünceleri, idare ve davranışlarını yanı başımızda anbean gelişen teknolojiye nite baktıklarını idrak etmek namına önemli. Bu yönüyle ülkemizin teknoloji dalında mefret kâr sağlamasına da yardım sağlayacak. (Daha ilkin de belirttiğim gibi) Sorunlara analizör yükseltmek düşüncesince ilkin onları saptama etmek, eksiklikleri saptama etmek gerekiyor. Rapor, teknoloji alanındaki sorunların tespitini saptama noktasında sansasyonel ortak araç. Teknoloji dalında adam gelişmek talip şirketler, mevki kurumları, evkaf ve benzeşim hepsi paydaşlar düşüncesince de ortak delil ayrıcalığı taşıyor. Kurumlar düşüncesince hem fariza verdikleri garaz kitleleri idrak etmek bununla beraber yeni devirde gerekseme duydukları kalifiye insanoğlu kaynağına ihraz evresinde ortak eşme ayrıcalığı taşıyacak. Türkiye yüzdelik 47 kabil ortak fihrist oranıyla teknolojiyi önümüzdeki 5 sene içinde hızla gelişen teknolojinin yapacağı gelişmeye erişmek düşüncesince hem kültürel hem içtimai bununla beraber insanoğlu şekilde baş döndürücü şişman ortak yatırıma tahavvül etmek durumunda. Bu envestisman pedagoji bilimi reformlarını, maşeri insanoğlu çeşitliliği ve eşitliğini, ailelerin teknoloji dirlik bilinçlendirilmesi ve bunu çocuklarına yansıtmasını, eğitmenlerin farkındalığa cemaat olmasını ve ortak de iş dünyasının buna vereceği merakı ve önemi kapsıyor. Tüm bunların temeline inip, fire kısımları gidermemizle gelişmemiz belkili olacaktır'' sanarak konuştu.

Öney, laflarına şu şekilde bitmeme etti: ''Ülkemizin teknoloji alanındaki doğacak hedeflerini bu araştırmadan çıkan neticelerle elan velut planlayabileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca bu raporun Türkiye'nin gelişimi ve hesaplı güç kazanması açısından baş döndürücü şişman ortak önemi var. Çünkü Türkiye, hassaten gailesiz nüfusunun güçlenmesiyle hızla gelişen teknolojinin ön sıralarına yerleşmeye akıllıca ilerliyor. Özellikle yazılım ve teknoloji ihracatını artırabilmek özlük teknolojimizi üretebilmek ve bu bölgede çelimli girişimler oluşturup dünyadan ecnebi sermayenin Türkiye'ye girişini sağlamak, Türkiye ekonomisine hassaten GSYİH'na baş döndürücü müspet yansıyacak. Gelişmeler hoppadak hanımefendilerin iş gücüne katılımlarında fark 170 bilyon dolarlık ortak bulaşık sağlayacaktır. Dahası Türkiye'nin de 1 trilyon dolarlık baş döndürücü şişman ortak iktisat piyasası biçimine gelmesinin altında ahacık bu bölgede oluşturacağımız teknolojide kalifiye insanoğlu deposu oluşturmanın önemi büyük.''

Raporun kurumlar açısından faydalarını açıklanan Öney, ''Öğrencilerin, ailelerin ve yetişkinlerin teknolojiye ve teknolojik gelişmelere müteveccih bilgi, idare ve iyelik kuru incelenen rapor, hassaten marketing ve teknoloji dalında çalışkanlık yayınlayan firmalar gelişmek üzere, çırçıplak maşer kuruluşları, amme kurumları, yüksekokul toplumu ve ilişik öbür hepsi paydaşların kurumsal hedefleri düşüncesince ehemmiyetli veriler ve maşeri tespitler içeriyor. Dünyanın, iş süreçlerimizin ayrıca günce hayatımızın dönüşümle şekillendiği, dijitalleşmenin ve teknolojik gelişmelerin hızlandığı ortak devirde kurumların dönüşümü ve dönüşüme uyumu getirmek düşüncesince nitelikli, kâmil insanoğlu kaynağına erişmesi, insanoğlu kaynağını teknoloji dalında kâmil bir duruma getirmesi bundan böyle baş döndürücü elan önemli. Hatta elzem ortak ihtiyaç. Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi tutanağı da odaklandığı mevzularla teknoloji üstüne toplumu idrak etmek namına aktüel ve şümullü ortak araştırma.

Yakın gelecekte; yazılım teknolojileri, bireşimli zekâ, otomobil öğrenmesi, robotik proses otomasyonu, siber asayiş kabil daima dönüşen bölgelerde kalifiye gençlere elan baş döndürücü gerekseme duyulacak. Teknoloji dalında kuvvetli uzmanlar bakmak namına attığımız rastgele adım, maşeri ve hesaplı refahın kapısını aralıyor. Toplumsal gerçekleri ve aksiyon noktalarını ilmî yöntemlerle saptama etmek, hastalıkların kaynağına odaklanmamızı kolaylaştırıyor. Burada kurumların nitelikli, kâmil insanoğlu kaynağına ihraz ve iş süreçlerinde faydalanacakları, okazyon eşitliği ve maşeri kalkınmaya da yardım sağlayacakları ortak araştırmadan bahsediyoruz. Ayrıca, Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi'nin, memleketimizdeki kurumlara insanoğlu deposu stratejilerini oluştururken de istikamet göstereceğine inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

Araştırmaya göre, rastgele 10 insandan 9'u müstevli öncesine nazaran hızla gelişen teknolojinin hayatlarındaki yerinin arttığını belirtti. Katılımcıların yüzdelik 57'si pandemide hızla gelişen teknolojinin öneminin “Çok arttığını” söylerken, “Kısmen arttı” diyenlerin payı ise yüzdelik 31 oldu.

Raporda öne çıkan veriler şöyle:

Teknoloji sahipliği ve kullanımı
Katılımcılar, hızla gelişen teknolojinin hayatlarındaki öneminin bilincinde ve çıkarlarını bu bölgede ihya üstüne istekli.

Katılımcıların yüzdelik 69'u “teknolojisiz ortak avlu düşünemiyorum” derken, bu görüşe katılmayanların payı ise yüzdelik 13.

Yakın gelecekte teknoloji üstüne becerilerin elan ortak tomar ehemmiyet kazanacağını düşünenlerin payı yüzdelik 86 iken; kendini bu bölgede geliştirerek elan ortak tomar maharet doğrultmak talip insanların payı yüzdelik 80.
Her 10 haneden 4'ünde bireşimli dirayet içeren minimum ortak verim kullanılıyor.

Teknoloji endeksi
Türkiye'de teknolojiye müteveccih idare müspet olsa da hesaplı engellerin yanı esna teknolojik gelişmeler mevzusundaki akıl ve belirsizlikler yardımıyla müspet idare davranışa dönüşmüyor.

Teknoloji endeksi ölçülürken iştirakçilerin teknolojiyle ilişik ilim düzeyi, davranışları ve tutumları gelişmek az daha 3 format ele alındı. Kullanıcıların teknolojiye ilişkin ilim seviyesinin yüzdelik 48, idare seviyesinin yüzdelik 38, idare seviyesinin ise yüzdelik 54 bulunduğu belirlendi. Her boyutun bire ortak ağırlıkta değerlendirildiği incelemede averaj teknoloji endeksinin yüzdelik 47 bulunduğu kararına ulaşıldı. Buna layıkıyla camianın teknoloji algısının ölçülü ölçüde bulunduğunu anlatmak mümkün.

Yapay dirayet algısı
Katılımcıların çoğunluğu bireşimli zekanın yaşamı kolaylaştırdığını düşünürken adsız sansız getirilerine dirlik da kaygılı. Bunun nedeni ise bireşimli zekanın birtakım sistem gruplarının yerini alacağı düşüncesi.

Yapay dirayet üstüne iştirakçilerin yüzdelik 73'ü “yapay zekânın hayatımızı kolaylaştırdığını” tabir ederken, yüzdelik 48'i “yapay zekânın yaşamımızda elan baş döndürücü arazi alması gerektiğini” belirtiyor.

Toplumda bireşimli dirayet ürünleri üstüne da ortak üzülme hakim. “Yapay dirayet ürünleri işimizi elimizden alacak” düşüncesine cemaat bulunan bireylerin payı yüzdelik 63.

Katılımcıların yüzdelik 46'sı “yapay zeka üstüne ilim düzeyiniz nedir?” sorusuna “duydum lakin sert bilgim yok” derken bireşimli zekayı sözcük şekilde fark duymayanların payı hoppadak yüzdelik 5.

Araştırmada özen çekici ortak öbür derece ise robotların dünyayı ele geçireceği endişesi. “Robotların andıran sürede dünyayı ele geçireceklerinden akıl ediyorum” diyenlerin payı yüzdelik 38. Öte taraftan bu görüşe katılmayanların payı da yüzdelik 38'lik ortak miktarda ve nedeniyle bap ile alakalı görüşler eşit. Yüzde 24'lük Kararsızlar ile beraberce maşer bu akıl üstüne ikiye mukassem durumda.

STEM dalında avrat algısı
Raporda hanımefendilerin STEM sahalarında elan çalışkan gösteriş alabilmelerinin uğrunda duran “cam tavan” etkisine özen çekiliyor. Bu durumun, hanımefendilerin iş hayatında fire güdeleme ve destekle yükselmelerine sebep bulunduğu belirtiliyor. STEM alanlarındaki iş alımlarında adamların lehine ortak idare bulunduğunu düşünenlerin payı yüzdelik 36.

Teknolojiye müteveccih algılar kaygıyla şekilleniyor
Bireylerde teknolojiye müteveccih algılar kaygıyla şekilleniyor ve toplumda teknolojik gelişmelerin hızını yakalayamama endişesi de hakim.

Teknolojik gelişmelerin hızına yetişemedikleri ve cemaat oldukları ilim seviyesinin tam bulunmadığı düşüncesi, bireylerde endişeye defa açıyor. Bireyler andıran gelecekte, hızla gelişen teknolojinin hayatlarını olumluetkileyeceğini düşünseler de bu alandaki belirsizlikten ve çıtırbom bilgiden çevre endişeli.

Bireyler, içtimai iletişim araçları ve pop kültürün etkisiyle teknolojik gelişmelerin andıran gelecekte negatif neticeler doğurabileceği üstüne iyice kaygılı. Bu tedirginliğin, teknolojik yeniliklere uyarlama sürecinde gecikmelere defa açabileceği öngörülüyor.

Araştırma dü etapta gerçekleşti
Verilen bilgiye göre, gaye kapsamında umumi halkoyu ile online görüşmeler ve pazarlama, reklam, adanmış dalında fevk dozaj hoşgörülü ve akademisyenlerle uygun görüşmelerden oluşan dü kademeli ortak araştırı dizaynı kurgulandı. İlk etapta 15-65 gözyaşı aralığında Türkiye temsiliyeti bulunan 1231 kişiyle görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelere ek şekilde ebeveynler, düzlük tercihi yapmış umumi ortaöğretim ve sistem lisesi öğrencileri, STEM dalında ve ayrımlı bölgelerde pedagoji bilimi düzlük darülfünun öğrencileri ve mezunların yanı esna gine bu bölgede yahut bambaşka iş sahalarında etkin bireylerle de görüşmeler yapıldı. İkinci etapta ise fevk dozaj ve akademisyenlerle uzun boylu 20 mülakat gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ